svenska-pen-ger-ut-raif-badawis-bok-och-ordnar-en-manifestation-utanfor-saudiarabiens-ambassad

Svenska PEN ger ut Raif Badawis bok och ordnar en manifestation utanför Saudiarabiens ambassad

I samband med Fängslade författares dag den 15 november, ger Svenska PEN ut den saudiarabiska bloggaren Raif Badawis bok, 1000 piskrapp. På fredag den 13 november kl. 12.00 samlas även Svenska PENs styrelse utanför Saudiarabiens ambassad för att hålla en stilla manifestation för Badawi. 
Svenska PENs Tucholskypris 2015 går till Arkadij Babtjenko

Svenska PENs Tucholskypris 2015 går till Arkadij Babtjenko

Svenska PEN tilldelar 2015 års Tucholskypris till den ryske författaren och journalisten Arkadij Babtjenko. Motiveringen lyder: ”För sin journalistiska omutlighet...

Läs mer
Dawit Isaak-teckningar säljs på auktion

Dawit Isaak-teckningar säljs på auktion

Nu auktioneras Dawit Isaak-teckningar ut för att visa stöd för den fängslade journalisten. I samband med auktionen hålls också en...

Läs mer
PEN International får sin första kvinnliga ordförande

PEN International får sin första kvinnliga ordförande

Just nu äger PENs årliga kongress rum i Quebec City, där 270 delegater från 84 center har samlats under en...

Läs mer
Hossein Ronaghi Maleki får inte tvingas tillbaka till fängelset

Hossein Ronaghi Maleki får inte tvingas tillbaka till fängelset

Den iranske bloggaren Hossein Ronaghi Maleki släpptes ur fängelset i mitten av juni 2015 av medicinska skäl, men har nu...

Läs mer
 • Bli medlem


  Svenska PEN har sedan 1922 arbetat för att uppmärksamma och förbättra utsatta författares situation över hela världen. I detta arbete behövs mycket stöd – moraliskt och politiskt och inte minst ekonomiskt.

  Bli medlem här

 • Dissidentbloggen


  Tusentals författare världen över sitter fängslade eller förföljs för att de utövar sin grundläggande rätt till yttrandefrihet. Dissidentbloggen publicerar de texter som makthavare vill sudda ut. Den ges ut av Svenska PEN sedan 2011.

  Läs Dissidentbloggen

 • Ge en gåva


  Svenska PEN är en ideell organisation som arbetar för att föra fram de hotade och fängslade författarnas sak och påminna om deras avgörande roll i demokratiarbetet världen över. Ditt bidrag gör stor skillnad i detta arbete.

  Ge en gåva

 • PENs charter


  PENs charter har väglett, förenat och inspirerat dess medlemmar i över 60 år. Dess principer fanns underförstådda när organisationen grundades 1921, men den antogs officiellt av PEN-kongressen i Köpenhamn 1948.

  Läs den här

Svenska PENs höstprogram 2015

 • Frizon: Turkiet – ett land i turbulens

  Yttrandefrihet, mänskliga rättigheter och försoning. Förläggaren Ragip Zarakolu och journalisten Erol Özkoray möts i ett samtal om situationen i dagens Turkiet. Samtalet är en del av projektet ”Frizon – fristadsförfattare möter sina läsare”.

   

  Tid: Torsdag den 3 december kl. 18.00

  Plats: Hallunda bibliotek, Borgvägen 1, Norsborg

  Läs mer
 • Unikt vittnesmål från krigets Syrien

  Möt Samar Yazbek i ett samtal med DN:s kulturchef Björn Wiman – om konflikten i Syrien, terrornätverket IS och vad krig gör med oss människor.

   

  Tid: Onsdag den 25 november kl. 18.00
  Plats: ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm

  Läs mer
 • LYSSNA: Hur skyddar staten kulturskaparna?

  Alltfler konstnärer och författare i Sverige utsätts för hot och trakasserier, både på nätet och fysiskt. I den tredje delen av höstens LYSSNA sätter vi fokus på statens ansvar för att skydda yttrandefriheten: Vad gör staten i dag för att undvika risken för självcensur bland kulturskapare och att institutioner väljer bort kontroversiella konstnärer och författare på grund av rädslan för hot och hat? Vad gör staten för att förebygga hot och ge skydd när författare och konstnärer kränks? Vilka initiativ kan och borde vi förvänta oss av regeringen?

  Läs mer

PEN i världen


Besök oss på Facebook Svenska PEN på Twitter Svenska PEN på Twitter