dodstraffet-mot-den-saudiske-poeten-har-upphavts

Dödstraffet mot den saudiske poeten har upphävts

Den 2 februari beslutade den saudiska domstolen att upphäva dödsstraffet mot poeten Ashraf Fayadh. Straffet är nu omvandlat till åtta års fängelse och 800 piskrapp.
Dömda poeter flytt från Iran

Dömda poeter flytt från Iran

De två iranska poeterna, Fatemeh Ekhtesari och Mehdi Mousavi som i oktober dömdes till fängelse i elva respektive nio år...

Läs mer
Georgisk poet dömd för ”huliganism”

Georgisk poet dömd för ”huliganism”

Den georgiske poeten och människorättsaktivisten Irakli Kakabadze, som även är medborgare i USA, greps 25 december 2015 vid en fredlig...

Läs mer
Dissidentbloggens nummer om Bangladesh finns ute nu

Dissidentbloggens nummer om Bangladesh finns ute nu

2015 är det år då fem tongivande sekulära röster tystades i Bangladesh. Avijit Roy, Washiqur Rahman, Ananta Bijoy Dash, Niloy...

Läs mer
Svenska PEN kräver att dödsdomen mot Ashraf Fayadh upphävs

Svenska PEN kräver att dödsdomen mot Ashraf Fayadh upphävs

Den palestinske poeten, konstnären och curatorn Ashraf Fayadh dömdes den 17 november till döden för ”apostasi” (avfall från islam) av...

Läs mer
 • Bli medlem


  Svenska PEN har sedan 1922 arbetat för att uppmärksamma och förbättra utsatta författares situation över hela världen. I detta arbete behövs mycket stöd – moraliskt och politiskt och inte minst ekonomiskt.

  Bli medlem här

 • Dissidentbloggen


  Tusentals författare världen över sitter fängslade eller förföljs för att de utövar sin grundläggande rätt till yttrandefrihet. Dissidentbloggen publicerar de texter som makthavare vill sudda ut. Den ges ut av Svenska PEN sedan 2011.

  Läs Dissidentbloggen

 • Ge en gåva


  Svenska PEN är en ideell organisation som arbetar för att föra fram de hotade och fängslade författarnas sak och påminna om deras avgörande roll i demokratiarbetet världen över. Ditt bidrag gör stor skillnad i detta arbete.

  Ge en gåva

 • PENs charter


  PENs charter har väglett, förenat och inspirerat dess medlemmar i över 60 år. Dess principer fanns underförstådda när organisationen grundades 1921, men den antogs officiellt av PEN-kongressen i Köpenhamn 1948.

  Läs den här

Svenska PENs vårprogram 2016

 • Frizon: Alla barns rätt till sina språk – fristadsförfattare möter sina läsare på persiska

  Mahsa Nikan från iranska Kurdistan kom som fristadsförfattare till Oslo 2013. Hon är mycket engagerad i rätten att få tala sitt modersmål och yttrandefrihet i alla former, speciellt för flickor. Mahsa skriver berättelser för barn och unga på persiska. Samtalet leds av Nasrin Madani.

  Tid: Torsdag 18 februari kl. 18.00
  Plats: Internationella biblioteket, Odengatan 59, Stockholm

  Läs mer

PEN i världen


Besök oss på Facebook Svenska PEN på Twitter Svenska PEN på Twitter