Pressmeddelanden
18 Oktober 2017

CAMBODIA DAILY IN MEMORIAM - en kväll om Kambodja

Göteborgs Litteraturhus torsdag 26 oktober, 19.00.

Hur ser läget ut i Kambodja när det gäller yttrandefrihet och pressfrihet? Mot bakgrund av den senaste tidens händelser får vi en inblick i situation och sammanhang. Vi får också ta del av nyskriven poesi på khmer tolkad till svenska.

Den oberoende dagstidningen Cambodia Daily grundades 1993. Den var en ovärderlig källa för den som ville ta del av nyheter om det politiska och sociala läget i landet; nyheter som förtegs i de media som kontrollerades av statsmakten. I september 2017 gick Cambodia Daily i graven efter 24 år. Orsaken var att de dömts av staten att betala en skatteskuld på över 6 miljoner US-dollar. Under senare år, senast i juli 2016, har samhällskritiska röster tystats genom mord. Oppositionella har fått fly landet. Sedan juni 2017 sitter den australiske författaren och filmaren James Ricketson fängslad i Phnom Penh, hittills utan rättegång, anklagad för spionage.

Vi ska tala om det hårdnande läget i Kambodja, dess bakgrund och orsaker. Vilka metoder använder sig statsmakten av när det gäller att tysta obekväma röster, och vad har de för målsättning med detta? Vad får det för konsekvenser för de aktivt oppositionella och för befolkningen i stort? Hur har hoten mot oppositionella påverkat litteraturen?

 

Medverkande:

Jens Rosbäck, journalist och biståndsarbetare.

Sovannara Chea, stipendiat vid Det fria ordets hus som just nu driver researcharbetet "Cambodia Open Society”

Tararith Kho, kambodjansk poet och litterär aktivist, en av grundarna av PEN Cambodia, är med oss via Skype.

Moderator: Anna Mattsson, författare, styrelseledamot i Svenska PEN.

 

Språk: svenska, engelska, khmer.

Fri entré. Lättare förtäring till självkostnadspris.

Arrangör: Svenska PEN i samarbete med Författarcentrum Väst och Göteborgs Litteraturhus.

VÄLKOMNA!

Vi vill också tipsa om Dissidentbloggen #22 som hade Kambodja som tema.

https://www.dissidentblog.org/en/issues/22-2017

18 Oktober 2017

ANNA MATTSSON OM CAMBODIA DAILY

 

Varje morgon gick jag nerför trappan till min altan och hämtade tidningen, som tidningsbudet stuckit in i trädet med de små illröda blommorna; trädet som på khmer heter daem sakakeo. Tidningen var The Cambodia Daily, och min adress var gata 830, Sangkat Tonle Bassac, Phnom Penh.

Cambodia Daily och Phnom Penh Post var mina fönster mot sanningen. De skrev om vad som pågick bakom de politiska och nationella kulisserna. I Cambodia Daily läste jag om landgrabbing, om illegal avverkning av urskog, om lagen mot domestic violence, om förfarandet vid våldtäktsrättegångar, om bakgrunden till mordet på textilarbetarnas fackliga ledare Cheah Vichea, om rättegångarna mot Röda khmererna, om Khieu Ponnarys död, hon som var gift med Pol Pot och som bodde ett par kvarter bort på gata 21, om filmen Who killed Cheah Vichea? läste jag, och om polisvåld, om dödsskjutningar av lokalbefolkning i samband med skövlandet av byar inför sockerrörsplantering, om demonstrerande textilarbetare, om kampen för en rättvisare lönesättning….

Cambodia Daily hade också en mindre utgåva på khmer. Och det ska sägas att texterna i den var starkt förkortade och delvis censurerade.

”All the News Without Fear or Favor”, var Cambodia Dailys motto.

Det slog mig ofta hur modiga de var, journalisterna som arbetade för Cambodia Daily. Och jag förvånades ständigt över hur frispråkigheten tolererades av makten. Det var så många andra oppositionella aktiviteter som begränsades och slogs ner. Det kunde också mina kambodjanska vänner bekräfta: de oppositionella, poeterna som visste hur man flyger under radarn, skaparna av de avslöjande allegorierna, som alla kunde tolka men som inte kunde tillbakavisas eller förbjudas.

Och senare, i mitt nya och gamla hemland Sverige, fick jag dagliga uppdateringar via min digitala prenumeration på Cambodia Daily.

Men det är slut med det nu.

Den 4 september i år meddelade Cambodia Daily att de upphör med sin verksamhet, efter att ha mottagit hotet om ett vite på över 6,3 miljoner US-dollar för en ”skatteskuld”.

”The power to tax is the power to destroy. And after 24 years and 15 days, the Cambodian Government has destroyed The Cambodia Daily, a special and singular part of Cambodia’s free press”, sa Deborah Krisher-Steele, Cambodia Dailys ägare.

Cambodia Daily beskriver anklagelsen om skatteskuld som ogrundad och politiskt motiverad.

Premiärminister Hun Sen har i ett uttalande den 22 augusti kallat utgivarna av Cambodia Daily för ”tjuvar” och sagt åt dem att antingen betala skatten eller ”packa ihop och ge sig av”.

Under senare tid har också ett flertal frispråkiga radiostationer stängts.

Stängningen av frispråkiga media kan förstås mot bakgrund av det kommande valet till nationalförsamlingen 2018. Den sittande regeringen gör allt för att slippa lämna ifrån sig makten. Efter valet 2014 uppdagade internationella observatörer att ett omfattande valfusk var orsaken till att CPP (Cambodian Peoples Party) behöll makten, och att det oppositionella CNRP (Cambodian National Rescue Party) hade starkare stöd hos befolkningen än vad makthavarna räknat med.

Jag sörjer Cambodia Daily. Informationsfriheten i Kambodja är numera starkt begränsad. Och den skräck som jagats i medborgare, journalister, författare, MR-aktivister är stor och förlamande.

Phnom Penh Post lever fortfarande. Och jag får fortfarande uppdateringar därifrån. Tack vare dem vet jag att Mu Sokua, en av ledarna inom CNRP, gått i landsflykt för att undkomma hotet om arrestering och att CNRP:s verksamhet är pausad på grund av det hotfulla läget.

Mina vänner svarar inte längre på mail. Jag ringer dem istället. Jag måste höra att de lever.

 

Anna Mattsson, styrelseledamot Svenska PEN

 

Foto: Kristin-Lidell

 

 

16 Oktober 2017

Den syriske författaren Yassin al-haj Saleh tilldelas 2017 års Tucholskypris.


På Fängslade Författares Dag, den 15 november, tilldelar Svenska PEN den syriske författaren Yassin al-haj Saleh 2017 års Tucholskypris. Svenska PEN:s nominering lyder: För att han i sina essäer, med insisterande intellektuell skärpa, trots svåra personliga förluster, lyckas analysera det syriska upproret från fredlig demokratirörelse till blodigt inbördeskrig. Saleh ger oss med sina oumbärliga erfarenheter en djuplodande och rannsakande inblick i vad han kallar Den syriska frågan, en tragedi som angår inte bara Syrien och dess grannländer utan i högsta grad även Europa och resten av världen.– Det är en ära för oss att få dela ut priset till en av de främsta intellektuella uttolkarna av den syriska revolten, säger Elisabeth Åsbrink, ordförande i Svenska PEN.Tucholskypriset är ett litterärt stipendium på 150 000 svenska kronor som delas ut av Svenska PEN till en förföljd, hotad eller landsflyktig författare eller publicist. Priset instiftades 1985 till författaren Kurt Tucholskys minne. Den första att få priset 1985 var Adam Zagajewski. Förra årets pristagare var den turkiska författaren Asli Erdogan.

Yassin al-haj Saleh kommer att närvara och samtala med journalisten och Sveriges Radios mellanösternkorrespondent, Cecilia Uddén. 

Tucholskypriset kommer att räckas över av kulturminister Alice Bah Kuhnke 
på Kulturhuset i Stockholm på Fängslade författares dag 
den 15 november 2017 
kl. 19.00-21.00.Yassin al-haj Saleh, född i Raqqa 1961, är utbildad läkare, aktivist och författare, som har suttit fängslad i 16 år i Hafez Assads ökända fängelser för sitt regimkritiska engagemang. När Saleh frigavs var han 36 år gammal. Han gjorde klart sin läkarexamen, men utövade aldrig yrket utan etablerade sig som skribent på ett antal arabiska tidningar. Tillsammans med sin hustru, Samira Khalil - som också fängslats för sitt arbete för demokrati - var han aktiv i den demokratirörelse som ledde fram 2011 års revolt. 2013 blev Samira Khalil kidnappad av jihadister och har inte hörts av sedan dess.

Yassin al-haj Saleh är nu en av de främsta intellektuella uttolkarna av den katastrofala utveckling som lett till fullt inbördeskrig i Syrien. Han har sin bas i Istanbul och hans texter publiceras regelbundet i the Guardian, New York Times och Le Monde. Den senaste boken på engelska är ”The Impossible revolution: Making sense of the syrian tragedy”.
4 Oktober 2017

Hamza Yalcin anländer till Sverige

Den svensk-turkiske författaren Hamza Yalcin återvänder från sin fängelsevistelse i Barcelona på torsdag den 5 oktober. Han landar torsdag kväll på Köpenhamns flygplats.

Hamza Yalcin greps den 3 augusti på flygplatsen i Barcelona där han vistats på semester. Gripandet skedde efter att Turkiet utfärdat en internationell arresteringsorder via Interpol. Sedan dess har han varit frihetsberövad, och inväntat besked om utelämning till Turkiet.

- Svenska PEN är oerhört glada att få välkomna Hamza Yalcin hem, säger Elisabeth Åsbrink, ordförande i Svenska PEN.

- Vi har stått i nära kontakt med hans anhöriga, och haft ett tätt samarbete med både Internationella PEN och PEN Català om hans frigivning. Det som har hänt är djupt oroande, och vi kommer att fortsätta vårt arbete med att förhindra att Interpol missbrukas för att hota och gripa regimkritiker i andra länder.

4 Oktober 2017

Svenska PEN publicerar "Var finns demokratins språk? – om Nya Tider och Bokmässan" på nätet

Svenska PENs bok om Nya Tider och Bokmässan, "Var finns demokratins språk?", har visat sig vara efterfrågad och vi har därför valt att sprida den här, via vår hemsida. Den innehåller en text av Ola Larsmo som bland annat ställer frågor om yttrandefrihet och publicistiskt ansvar, och en av Elisabeth Åsbrink – tidigare publicerad i Dagens Nyheter (8 augusti 2017) om begreppet etnopluralism.

"Var finns demokratins språk?" finns att ladda ner här.

28 September 2017

Spanska regeringen stoppar utvisningen till Turkiet

Den svensk-turkiske journalisten Hamza Yalcin kommer inte att utvisas till Turkiet. På fredagen meddelade det spanska justitiedepartementet sitt beslut, att inte låta domstolen pröva kravet från Turkiet att få Hamza Yalcin utlämnad. 

- Det är oerhört glädjande att Hamza Yalcin, efter åtta veckor i spanskt häkte, nu är fri och kan återförenas med sin familj i Sverige, säger Elisabeth Åsbrink, ordförande i Svenska PEN.

Svenska PEN är lättade och glada över att Hamza Yalcin får återvända till Sverige men kommer att fortsätta arbeta mot missbruket av Interpol som ett sätt att hota och gripa turkiska regimkritiker i andra länder.
26 September 2017

SVENSKA PEN på Bok och Bibliotek och alternativa scener 2017

David Lagercrantz, John Freeman, Elisabeth Åsbrink, Kent Wisti, Saga Becker och Angela Gui är några av de som medverkar i Svenska PEN:s programpunkter på årets bokmässa och alternativa scener i år. Här följer programmet, samt andra programpunkter med bäring på Svenska PEN:s verksamhet.

25 September 2017

Svenska PEN släpper en ny upplaga av Dissidentbloggen, helt ägnad Turkiet.


Nummer 23 av Dissidentbloggen ägnas helt åt Turkiet. Vi är stolta över att publicera några av dem som nu befinner sig i förföljelsens absoluta brännpunkt; poeter, författare, journalister som den turkiska ledningen aktivt försöker tysta.

Dissidentbloggen publiceras här: https://www.dissidentblog.org/sv

Här finns en bitter text om motstånd av författaren Sema Kaygusuz, som i Sverige kommit ut med den hyllade romanen Böner som faller till marken.

Här finns Ahmet Şıks anförande från rättegången mot honom - den grävande journalisten som skrev en kritiskt granskande bok om Gülen-rörelsen och nu anklagas för att stödja den.

Här finns publicisten Can Dündars analys av Turkiet, från hans exil i Berlin.

Här finns juristen Nazan Moroğlus genomgång av hur kvinnornas rättsliga läge försämrats under Erdoğans styre, och många fler.

Dissidentbloggen följer också upp den anmälan som fem svenska politiker lämnade till internationella åklagarkammaren, där president Erdoğan anklagas för folkmord. Det blev en världsnyhet i början av sommaren - men vad hände sedan?

Den turkiska strategin går ut på att få EU att bryta förhandlingarna och helt stänga dörren till Europa, skriver Elisabeth Åsbrink i sin ledare.

Dissidentbloggen är en unik digital plattform för utsatta författare, journalister och konstnärer i världen som hotas av censur och förföljelse, som blir läst av författare, opinionsbildare, nyhetsredaktioner och människorättsorganisationer över hela världen. Tidigare upplagor har nått runt 50 000 läsare.

Hjälp oss gärna att sprida Dissidentbloggen i era nätverk, både inom och utom landet. Skicka länken till författare, förläggare och journalister runt om i världen, be ert bibliotek eller ert förlag att länka till den på sin hemsida.

Dessa röster ska inte lämnas ohörda, deras texter ska inte lämnas olästa och det som sker i Turkiet ska inte lämna någon oberörd.

Dissidentbloggen publiceras av Svenska PEN med stöd av Kulturrådet, Postkodlotteriets kulturstiftelse, SIDA och PEN International. Ansvarig utgivare: Elisabeth Åsbrink. För mer information, kontakta redaktör Hanna Nordell. Mail: Den här e-postadressen är skyddad från spam bots, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den
14 September 2017

MARATONLÄSNING av Anne Franks dagbok - för yttrandefrihet, mot rasism

I samband med Bok och Bibliotek 2017 tar Svenska Pen och Berättarministeriet initiativ till en manifestation för yttrandefrihet och mot rasism. Författare, bibliotekarier, unga och gamla, kommer att delta i en tre dagars maraton-högläsning av Anne Franks dagbok.

Några av dem som kommer att läsa högt ur dagboken, i sällskap med bokmässans besökare, är Ebba Witt-Brattström, Jörn Donner, Navid Modiri, Amanda Svensson, Gellert Tamas, Susanna Alakoski, Kjell Westö, , Cecilia Uddén, Jan Guillou, Jessika Gedin, Sven Hagströmer, Lena Andersson och Agneta Pleijel.

För den som vill delta i manifestationen går det bra att boka in 15 minuter på plats eller via Den här e-postadressen är skyddad från spam bots, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den

Svenska PEN och Berättarministeriet vill uppmärksamma de frågor som är viktigast idag;

att stå upp för yttrandefrihet

att stå upp för barns rättigheter till trygghet och ett språk

att stå upp för litteraturens nödvändighet och för demokrati

Därför tar vi initiativ till manifestationen MIN RÖST - för yttrandefrihet, mot rasism.

Anne Frank var 15 år gammal när hon mördades, i en regim där våldsam rasism var den ledande ideologin och där bara en tanke, en åsikt, en kategori av människa hade möjlighet att existera. Men hennes röst finns kvar, och genom att läsa hennes ord blir vi många som för den vidare.

NÄR: Med start torsdag den 28 september pågår högläsningen kl 10.00 – 16.30 i tre dagar.

VAR: Svenska PEN:s och Berättarministeriets läshörna, monter F01:41 på andra våningen (intill DN/Expressens monter, mittemot seminarierum F 3).

HUR: Varje deltagare läser i 15 minuter, och när boken är slut börjar vi om från början.

Vi hoppas att många vill delta i manifestationen på sociala medier. Skriv bara

MIN RÖST - för yttrandefrihet, mot rasism. #minrost

”Det är det svåra i denna tid: ideal, drömmar, förhoppningar hinner knappt infinna sig innan de drabbas av den allra grymmaste verklighet och på så vid fullständigt ödeläggs. Det är ett rent under att jag inte har gett upp alla mina förhoppningar, för dessa verkar absurda och ogenomförbara. Och ändå håller jag fast vid dem, trots allt, eftersom jag fortsätter att tro på människors inre godhet.” Ur Anne Franks dagbok, den 15 juli 1944.

Kontaktperson: Elisabeth Åsbrink, ordförande SVENSKA PEN   - Den här e-postadressen är skyddad från spam bots, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den

12 September 2017

En attack på det fria ordet

Så mottogs domstolens beslut att kvarhålla de fem redaktionsmedlemmarna på oppositionstidningen Cumhuriyet i fortsatt fängsligt förvar i Silivri utanför Istanbul på måndagen:

”Domstolen har beslutat att kvarhålla de anklagade tills samtliga vittnen är hörda” förklarade domaren Abdurrahman Orkun Dag. Beslutet togs sent på måndagskvällen efter en tretton timmar lång förhandling och ledde till kraftiga reaktioner bland de kollegor och observatörer som infunnit sig. Flera av Cumhuriyets journalister, inklusive deras chefer, har redan suttit fängslade i över 10 månader.

”Jag har varit chefredaktör i tolv månader. Av dessa har jag tillbringat tio och en halv månad i fängelse. Det är absurt”, förklarade chefredaktören Murat Sabuncu. ”Ni säger att rättegången kommer att vara avslutad till jul. Men den här rättegången kommer aldrig att ta slut, den kommer att gå till historien. Skolbarn kommer att läsa om den i decennier framöver.”

I åtalet hävdas att tidningen Cumhuriyet tagits över av anhängare till Fethullah Gülen, en islamsk predikant verksam i exil i Pennsylvania, anklagad av regeringen för att ha stått bakom förra årets kuppförsök, och att målet med tidningens utgivning varit att skada Erdogan och fungera som ”en täckmantel för terroristgruppernas handlingar”.

Ett bevis för detta skulle bland annat vara att redaktionsmedlemmar kommunicerat med hjälp av Bylock, en app för kryptering som Gülenanhängare påstås ha använt sig av.

Tidningen har tillbakavisat samtliga anklagelser som befängda och försvarsadvokaterna hävdar att domstolen kontinuerligt ignorerar bevis som läggs fram.

”Då det här är en politisk rättegång tas inga väsentliga bevis i beaktande", förklarade Tora Pekin, en av tidningen Cumhuriyets advokater under förhandlingarna på måndagskvällen.

Kritikerna menar att det istället är Cumhuriyets redaktionella linje som ställts inför skranket. Tidningen har varit starkt kritisk till AKP-regeringen och Erdogans sätt att styra landet och har med sitt oberoende varit en symbol för yttrandefriheten i ett medielandskap där all kritik tystnat.

”Hela åtalet är rättsvidrigt”, menade Kadri Gürsel, redaktionell rådgivare och kolumnist. ”Det enda jag begär är att få en rättvis rättegång.”

Och Akmet Sik, en av Turkiet mest välrenommerade journalister, som också står åtalad i samma rättegång tillade: ”Om jag var domare eller åklagare skulle jag skämmas över att vara kollega till den som skrivit detta åtal”.

Åklagaren kräver uppemot 43 års fängelse för tidningens medarbetare och redaktionspersonal, av vilka sju av de 12 åtalade släpptes i väntan på fortsatt rättegång vid en tidigare förhandling i juli i år. Den huvudanklagade tidigare chefredaktören för Cumhuriyet, Can Dündar, befinner sig i exil i Tyskland.

Tidigare förhandling i målet har ägt rum i en domstol i Istanbul, men därefter beslutade domstolen att flytta dessa till Silivri, väster om Istanbul, där även ett av landets största fängelser för politiska fångar finns.

 

 

Nästa förhandling och förhör med ytterligare vittnen äger rum den 25 september i Istanbul.

 

/Text av Ulla Lundström för Svenska PEN

11 September 2017

DELTA I STÖDMANIFESTATION FÖR GUI MINHAI OCH YTTRANDEFRIHET I KINA


FREDAGEN DEN 15 SEPTEMBER 12.00

Den är nu 700 dagar sedan den svenske författaren och förläggaren Gui Minhai kidnappades i Thailand av kinesiska säkerhetsagenter, som i hemlighet förde honom över gränsen till Kina där han sedan dess hållits fängslad utan rättegång. Han har inte getts rätt till någon advokat, men har två gånger tvingats ”erkänna” påhittade brott på statlig kinesisk tv.

Även fyra av Gui Minhais kollegor kidnappades 2015, men har släppts efter sina framtvingade tv-erkännanden. Detta pekar på att Gui riskerar bli syndabock för den gemensamma förlagsverksamheten och dömas till ett långt fängelsestraff. Detta trots att grundlagen i Hongkong där de verkade garanterar pressfrihet.

Frihetsberövandet av Gui Minhai är samtidigt ett steg i ledet i Kinas kraftigt försämrade press- och yttrandefrihet sedan Xi Jinping blev president 2013. Han styr media och kultursektor med järnhand. I dag ligger Kina på plats 176 av 180 nationer på Reportrar utan gränsers index för global pressfrihet bakom länder som Kuba, Sudan och Vietnam.

Mot denna bakgrund är det viktigt att visa stöd för Gui Minhai och alla andra som fallit offer för den pågående kampanjen mot det fria ordet i Kina. Med anledning av detta anordnas en manifestation fredagen 15 september klockan 12:00 utanför Kinas ambassad i Stockholm. (Lidovägen 8 vid Djurgårdsbrunnsviken, strax öster om Etnografiska museet och Tekniska museet, Djurgårdsbrunnsviken).

Visa ditt stöd för Gui Minhai och delta i manifestationen.

Medverkande:
Karin Olsson, kulturchef Expressen
Angela Gui, dotter till Minhai
Ulrika K Engström, internationell sekreterare, Svenska PEN 
Ulrika Kärnborg, vice ordförande i Sveriges Författarförbund
Helena Giertta, chefredaktör för Journalisten med flera.
Konferencier och initiativtagare: Kurdo Baksi

Stödmanifestationen för Gui Minhai och yttrandefriheten i Kina arrangeras med stöd av Sveriges Författarförbund och Svenska PEN.foto: @freeguiminhai
11 September 2017

Cumhuriyet - idag inleds rättegångens andra del

 

Idag, den 11 september 2017, fortsätter rättegången mot de fem journalister från redaktionen för den turkiska dagstidningen Cumhuriyet som fortfarande sitter fängslade på rättsvidriga grunder i Istanbul.

Svenska PEN följer utvecklingen och kräver att:

AHMET ŞIK – journalist, medarbetare (fängslades 30 december 2016)

AKIN ATALAY – advokat och styrelsemedlem (fängslades 12 november 2016)

EMRE İPER – revisor (fängslades 18 april 2017)

KADRİ GÜRSEL – krönikör och redaktionell rådgivare (fängslades 5 november 2016)

MURAT SABUNCU – chefredaktör (fängslades 5 november 2016)

med omedelbar verkan släpps fria.

 

Svenska PEN har den 31 augusti skickat följande brev till den turkiska ambassaden i Stockholm:

Stockholm, August 31, 2017

 

Dear Mr. Ambassador Kaya Türkmen

Swedish PEN is seriously concerned about news that the Swedish citizen Mr. ALI GHARAVI on July 5 was detained by the Turkish police on his visit to Büyükada, one of the prince islands near the city of Istanbul. His sole mission with this visit was to attend a conference and to give a lecture on security issues and human rights of which he is an internationally renowned and frequently consulted expert.

We are also deeply worried about the conditions under which Mr GHARAVI is held at the Silivri prison, where he is kept almost in isolation and having very few opportunities to communicate with his family. To date he has been allowed to speak to his wife no more than once for ten minutes after having been imprisoned.

It is quite clear that Mr GHARAVI had only legal and peaceful intentions with his attendance to the conference on Büyükada. Arresting a person who has participated in a completely legitimate conference – be it critical or not against the government in the country hosting it – is not acceptable in terms of international human rights. Swedish PEN therefore urges the Turkish government to:

Immediately and unconditionally release Mr GHARAVI, and drop all charges against him.

Let him return to his homeland at his own will and whenever wants to do so.

Comply with all the provisions of the United Nations Declaration on Human Rights Defenders.

Ensure in all circumstances respect for human rights and fundamental freedoms in accordance with international human rights standards and international instruments ratified by Turkey.

We also want to express our deepest concern regarding the arrest by Spanish authorities of the Swedish citizen Hamza Yalçın pursuant to an Interpol Notice issued by Turkey. Hamza Yalçın is a journalist and has lived in Sweden since 1984. He was detained at Barcelona’s airport on August 3, and the day after he was arrested by Spanish police on charges of ‘terror propaganda ‘ and ‘insulting the Turkish President‘.

The charges against Hamza Yalçın appear to be based on an article he published in Odak magazine, where he peacefully criticizes the Turkish government. On 18 March, Turkish prosecutors launched an investigation about Yalçın, Odak’s chief columnist and the coordinator for its Training and Solidarity Movement, and about Doğan Baran, the magazine’s managing editor, for the article ‘The Latest Developments in the Military and the Revolutionary Struggle’. Both men face charges for ‘insulting the President’ and ‘denigrating the military’.

We are deeply alarmed by the detention of Hamza Yalçın under charges that cannot conceal that he is in fact persecuted, by the government of Turkey, for his writing. In our opinion this is a clear violation of the fundamental right to freedom of expression.

Furthermore, we fully agree with the concern raised by the Parliamentary Assembly of the Council of Europe, which in April 2017 noted that ‘Interpol and its Red Notice system have been abused by some member States… in order to repress freedom of expression or to persecute members of the political opposition beyond their borders’. The Parliamentary Assembly called on all member states of the Council of Europe to ‘refrain from carrying out arrests … when they have serious concerns that the notice in question could be abusive.

As representatives of a world-wide and highly respected organization, International PEN, who works for the protection of the fundamental right to freedom of expression and freedom of the press, we are deeply concerned about the present situation in Turkey, where more than 170 writers and journalists now are in prison. We would especially like to bring attention to the case of five imprisoned journalists from the newspaper Cumhuriyet:

AHMET ŞIK - Correspondent (Arrested since December 30, 2016)

AKIN ATALAY - Attorney and Executive Committee Member (Arrested since November 12, 2016)

EMRE İPER - Accountant (Arrested since April 18, 2017)

KADRİ GÜRSEL - Editorial Consultant (Arrested since November 5, 2016)

MURAT SABUNCU - Editor in Chief (Arrested since November 5, 2016)

Swedish PEN has been monitoring the case against Cumhuriyet closely and conclude that there is nothing in the indictment that refers to any form of criminal activity.

The trials that began on July 24, 2017 and focused solely on journalistic activities. The independent editorial policy was questioned; in our opinion this clearly shows that it was press freedom that was put on trial.

During the pre-trial detention period, the imprisoned journalists were kept in isolation and could only see their lawyers and families for one hour a week. Thus severely limiting their chances to prepare a legal defence. Their fundamental rights of freedom of expression and the right to a fair trial were violated.

Swedish PEN therefore urges the Turkish government to:

Immediately and unconditionally release: AHMET ŞIK, AKIN ATALAY, EMRE İPER, KADRİ GÜRSEL and MURAT SABUNCU.

Drop all charges against them.

Comply with the obligations in the International Covenant of Civil and Political Rights, ratified by Turkey, and respect the fundamental right to freedom of expression.

We believe in open dialogue and would kindly request a meeting with Mr. Ambassador at Your convenience, to discuss these matters. We look forward to hearing from You.

 

Yours sincerely,

Elisabeth Åsbrink, president Swedish PEN

Anna Livion Ingvarsson, Secretary General Swedish PEN

Sara Mannheimer, president Writers in Prison Committee Swedish PEN

 

1 September 2017

Interpol uppmanas agera mot Turkiets internationella efterlysningar av journalister

 

Svenska PEN ställer sig bakom de krav som PEN International och människorättsorganisationen Fair Trials ställer i ett öppet brev till Interpols generalsekreterare Jürgen Stock. Det är angeläget och brådskande att Interpol granskar de efterlysningar Turkiet utfärdar via Interpols system, för att säkerställa att den internationella polisorganisationen inte används som verktyg för att tysta kritiker som lever i exil. Frågan har blivit akut då två journalister på resa i Spanien, Hamza Yalçin (Sverige) och Doǧan Akhanli (Tyskland) arresterades därför att Turkiet efterlyst dem via Interpols så kallade Red Notis-efterlysningar. Båda journalisterna är kända för sin kritik av den turkiska regimen. Enligt Interpols stadgar får organisationen inte användas för politiska syften.

Brev till Interpol från PEN International och Fair Trials:

PEN International
Fair Trials
Mr Jürgen Stock
Secretary General
ICPO-INTERPOL

France 
25 August 2017

Dear Secretary General,

Fair Trials and PEN International write in relation to the recent arrests of writers of Turkish origin, which are reported to have taken place on the basis of INTERPOL alerts issued by Turkey. We are deeply concerned that Turkey is misusing Red Notices and Diffusions systemically, and in violation of INTERPOL’s rules, to seek the arrest and extradition of writers living in exile that are critical of its government. We urge INTERPOL to carry out urgent reviews of Turkish Red Notices and Diffusions.

In August 2017, Hamza Yalçin and Doǧan Akhanli, both writers renowned for their criticism of the Turkish government, were arrested in Spain, reportedly on the basis of an INTERPOL Red Notice. Yalcin and Akhanli have been living in exile in Sweden and Germany respectively, having fled Turkey many years ago on account of persecution for their political views and their writings. The arrests have attracted significant international criticism, including in Akhanli’s case from German Chancellor Merkel, who expressed concern over the misuse of INTERPOL. We have concerns that Yalcin and Akhanli’s recent arrests are part of a worrying trend of the use of INTERPOL alerts by Turkey against writers and journalists living in exile. Last year Maxime Azadi, another journalist of Turkish origin living in exile, was arrested in Belgium because of a Red Notice.

You are no doubt aware that there have been previous cases in which Turkey has misused INTERPOL Red Notices in violation of INTERPOL’s obligation to remain politically neutral, and to respect international human rights standards. An example of this was illustrated in the case Bahar Kimyongür.

We have serious concerns that INTERPOL alerts issued for the arrest and extradition of the aforementioned journalists are highly likely to be incompatible with INTERPOL’s rules, in particular Articles 2 and 3 of its Constitution. We believe that there is a very real risk that individuals who are arrested and extradited to Turkey on account of their journalistic activities would be exposed to violations of their human rights.

In July 2016, Fair Trials wrote to INTERPOL to alert you to the surge in arrest warrants issued against Turkish journalists in the aftermath of the attempted coup d’état. We asked INTERPOL to exercise particular caution to prevent Red Notices from being misused against journalists from Turkey. The crackdown against journalists and writers appears to have continued. The UN Special Rapporteur on the right to freedom of opinion and expression voiced concerns about the deterioration of media freedom in Turkey following his visit to Turkey in November last year (1) and civil society organisations have highlighted that the situation of journalists has continued to worsen. (2)

We appreciate INTERPOL’s continuing efforts to ensure that its Red Notice system is not undermined by attempts by countries to misuse it for the purpose of politically motivated persecution. While we understand the challenges in reviewing and identifying more than 10,000 Red Notices each year, we are concerned that INTERPOL’s review procedures have not been able to prevent the dissemination of abusive Red Notices against Turkish writers.

We strongly urge INTERPOL to conduct a thorough review of Red Notices and Diffusions issued by Turkey as a matter of urgency, in order to detect and remove those that were disseminated in violation of its Constitution.

Yours sincerely,

Jago Russell,Chief Executive, Fair Trials

Carles Torner Executive Director, PEN International

 

1) United Nations, Office of the High Commissioner on Human Rights, ‘Preliminary conclusions and observations by the UN Special Rapporteur on the right to freedom of opinion and expression to his visit to Turkey, 14-18 November 2016’ (18 November 2016)

2) Human Rights Watch, ‘Turkey: UN Human Rights Council should address Continuous Deterioration of Freedom of Expression and other Human Rights’ (17 May 2017)

 

 

 

 

 

 

30 Augusti 2017

STÖDMANIFESTATION FÖR YTTRANDEFRIHET I TURKIET

Tisdagen den 5 september 2017, 11.30.
Situationen för yttrandefriheten i Turkiet försämras alltmer. Medieinstitutioner stängs ned på löpande band. De som riktar minsta kritik mot Turkiets president Recep Tayyip Erdogan eller hans regim i etablerade eller sociala medier åtalas för att så småningom placeras bakom galler. Självcensuren har blivit vardagsmat i Turkiet.
Ankaras juridiska häxjakt på oberoende röster och oliktänkande har nu även nått Europa.
I augusti i år har författarna och EU-medborgarna Hamza Yalcin och Dogan Akalinli frihetsberövats i Spanien med anledning av att Turkiet efterlyst dem via Interpol.
För att visa stöd för alla yttrandefrihetsoffer anordnar Svenska Journalistförbundet, Sveriges Författarförbund, Svenska PEN och tidskriften Svartvitt en manifestation
tisdagen 5 september 2017, 11.30 utanför Turkiets ambassad i Stockholm, Dag Hammarsködsväg 20.
Medverkande:
Karin Olsson kulturchef Expressen
Gunnar Ardelius ordförande  Sveriges författarförbund
Anders Q Björkman sekreterare i Publicistklubben och biträdande kulturchef på Svenska Dagbladet
Stephen Lindholm ordförande  Journalistförbundets yttrandefrihetsgrupp
Jonathan Lundquist ordförande Reportrar utan gränser
Sara Mannheimer ordförande Fängslade författares kommitté, Svenska PEN
Konferencier Kurdo Baksi
Välkomna!
STÖDMANIFESTATION FÖR YTTRANDEFRIHET I TURKIET
Tisdagen den 5 september 2017, 11.30.
Situationen för yttrandefriheten i Turkiet försämras alltmer. Medieinstitutioner stängs ned på löpande band. De som riktar minsta kritik mot Turkiets president  Recep Tayyip Erdogan eller hans regim i etablerade eller sociala medier åtalas för att så småningom placeras bakom galler. Självcensuren har blivit vardagsmat i Turkiet.
Ankaras juridiska häxjakt på oberoende röster och oliktänkande har nu även nått Europa.
I augusti i år frihetsberövades författarna och EU-medborgarna Hamza Yalcin och Dogan Akalinli i Spanien med anledning av att Turkiet efterlyst dem via Interpol.

 

För att visa stöd för alla yttrandefrihetsoffer anordnar Svenska Journalistförbundet, Sveriges Författarförbund, Svenska PEN och tidskriften Svartvitt en manifestation:
Tisdagen 5 september 2017, 11.30 utanför Turkiets ambassad i Stockholm, Dag Hammarskölds väg 20.
Medverkande:
Karin Olsson kulturchef Expressen
Gunnar Ardelius ordförande  Sveriges författarförbund
Anders Q Björkman sekreterare i Publicistklubben och biträdande kulturchef på Svenska Dagbladet
Stephen Lindholm ordförande  Journalistförbundets yttrandefrihetsgrupp
Jonathan Lundquist ordförande Reportrar utan gränser
Sara Mannheimer ordförande Fängslade författares kommitté, Svenska PEN
Konferencier Kurdo Baksi
Välkomna!
28 Augusti 2017

Internationell konferens om yttrandefrihet

Fredspristagaren Shirin Ebadi kommer till Sverige för att delta i en internationell konferens om yttrandefrihet den 28-30 augusti i Malmö och Lund. Bakom konferensen står Svenska PEN, Independent Chinese PEN, Uiguriska PEN och Tibetanska PEN.

Fyra PEN center – det oberoende kinesiska PEN Centret, Uiguriska PEN, Tibetanska PEN och Svenska PEN - kommer att samlas den 28-30 augusti i Malmö och Lund, för en gemensam konferens om yttrandefrihet och föreningsfrihet.

Temat för konferensen är den nyss avlidne kinesiske fredspristagaren Liu Xiaobos ord: "Finding Room for Common Ground - No Enemies, No Hatred" , det vill säga: Att finna den gemensamma utgångspunkten; utan fiender, utan hat.

Huvudtalare är Dr Shirin Ebadi, 2003 års pristagare av Nobels fredspris och människorättsadvokat från Iran. Panelsamtal inför publik kommer att ledas av Sydsvenskans kulturchef Rakel Chukri.

"Vi har två dagar att utbyta tankar om det politiska läget i Kina och de fängslade författarna. Vi kan inte hitta en lösning, men vi vet åtminstone att vi inte är ensamma med vår oro, vår oro eller ens vår ilska." säger Tienchi Martin-Liao, ordförande i det oberoende kinesiska PEN-centret, Independent Chinese PEN.

”Svenska PEN kan bidra till en plattform för fria samtal för författare som är tystade i sina hemländer”, säger Elisabeth Åsbrink, ordförande i Svenska PEN, som också kommer att delta i konferensen.

”I Kina råder inte bara censur av litteratur och internet. Där finns också starka motsättningar mellan olika befolkningsgrupper som uigurer, mongoler, tibetaner. Genom att främja möten och samtal om litteratur, historia och kultur kan misstänksamhet och fiendskap minska.”

På konferensen kommer också de två priserna Liu Xiaobo Memorial Award och Liu Xaobo Courage to Write Award att delas ut.

Konferensen tillägnas postumt författaren Liu Xiaobo, grundare av det oberoende kinesiska PEN-centret.

<< Start < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Slut >>