Pressmeddelanden
9 December 2013

Den första historiken om Svenska PEN

Johan Svedjedal, professor i litteratursociologi vid Uppsala Universitet, har skrivit den första historiken om Svenska PEN, "Bland litteraturens förenade nationer". I den ger han en detaljerad bild av Svenska PENs bakgrund och första decennier. 

14 November 2013

Masha Gessen från Ryssland får Tucholsky-priset

Svenska PEN tilldelar 2013-års Tucholsky-pris till den ryska journalisten och författaren Masha Gessen som med personligt mod och litterär sprängkraft skildrat hoten mot utsatta minoriteter och kampen för demokrati i dagens Ryssland”. Prisutdelningen äger rum på Fängslade författares dag i Stockholm den 15 november.

5 November 2013

Fängslade författares dag 15 november

Världen över sitter hundratals författare, journalister och bloggare inspärrade, fängslade för brottet att sätta ord på papper. Den 15 november varje år påminner PEN-center över hela världen om kampen för hotade författare och för det fria ordet. I år sätter vi Ryssland i fokus. Välkommen till en kväll med samtal, uppläsningar, prisutdelning, bokbord och mingel.

25 Oktober 2013

Tionde numret av Dissidentbloggen

Vad är det för fel på lite digital avlyssning?
Vem drabbas egentligen av den övervakning som Edward Snowden och andra aktivister avslöjat? Vi behöver veta mer, skriver den amerikanske författaren Larry Siems, som nyligen stämt NSA inför rätta. Det som är säkert är att övervakning leder till större inskränkningar.

15 Oktober 2013

Iran: Nasrin Sotoudeh har frigivtis

Svenska PEN välkomnar beskedet att den iranska juristen och människorättsaktivisten Nasrin Sotoudeh fått lämna det ökända Evin-fängelset utanför Teheran.

13 Juni 2013

PEN fördömer NSAs övervakning

Den 6 juni blev det känt att den amerikanska säkerhetstjänsten NSA (National Security Agency) i hemlighet har övervakat stora delar av alla telefonsamtal och all datatrafik till och från USA. PEN fördömer amerikanska regeringens övervakning av telefonsamtal och datatrafik.

10 Juni 2013

Förbjudna texter inifrån Iran

Det nionde numret av Dissidentbloggen utkommer lagom till presidentvalet i Iran 14 juni och innehåller förbjudna texter inifrån landet.

11 Januari 2013

Turkiska PEN inför rätta

adliye-620x340

Svenska PEN fördömer starkt den utredning av turkiska PEN som Istanbuls åklagarmyndighet inledde i går. Turkiska PEN anklagas för att ha "förolämpat den turkiska staten" vilket är förbjudet enligt Artikel 301 i den turkiska brottsbalken. Bakgrunden till utredningen är en artikel som publicerades på turkiska PENs hemsida i juni förra året där organisationen protesterade mot åtalet av författaren och kompositören Fazil Say, som anklagas för att ha skrivit kränkande saker om islam på sociala medier. Turkiska PEN anses även ha ”påverkat den rättsliga processen”.

Den 25 december 2012 besökte polisen turkiska PENs kontor i Istanbul och krävde att få kontaktuppgifter till alla i styrelsen. I går kallades sex personer ur styrelsen till förhör: ordförande Tarik Günersel, vice ordförande Halil Ibrahim Özcan, generalsekreterare Sabri Kuşkonmaz, kassören Tulin Dursun, styrelseledamöterna Zeynep Oral och Mario Levi samt poeten och kritikern Nihat Ates som laddade upp artikeln på hemsidan. Om utredningen visar att turkiska PENs styrelse har begått ett brott, riskerar de att dömas till mellan sex månader och två år i fängelse.

Svenska PEN ser mycket allvarligt på utvecklingen i Turkiet och fördömer dessa inskränkningar av yttrandefriheten. Vi uppmanar den turkiska regeringen att lägga ner åtalet mot turkiska PEN omgående samt avskaffa artikel 301 i dess helhet. Det rör sig om en vagt utformad lag som begränsar yttrandefriheten och används av staten och dess institutioner för att tysta all slags kritik.

(Foto: Nihat Ates, Tülin Dursun, Mario Levi, Zeynep Oral, Ahmet Erözenci, Sabri Kuskonmaz, Halil İbrahim Özcan utanför Istanbuls åklagarmyndighet)

9 Januari 2013

Vad händer med yttrandefriheten i Turkiet?

Nytt nummer av Dissidentbloggen:

turkiland
 

Turkiet har nu passerat Iran och Kina när det gäller vilket land som håller flest journalister och författare inspärrade. Vaga straff- och antiterroristlagar gör det möjligt för regeringen att tysta kritiska röster från alla håll. Vi viker därför hela nummer 7 åt att åskådliggöra det som händer där. De personer som kommer till tals har betalat ett högt pris för sin strävan att lyfta fram och diskutera statsmaktens bristande respekt för demokratin i allmänhet och för pressfriheten i synnerhet. Ola Larsmo skriver i sitt förord:

”Det är av största vikt att vi förstår hoten mot den demokrati som börjat växa i Turkiet – och de som kan förklara situationen för oss är naturligtvis landets egna författare och skribenter. I detta nummer av DB har vi försökt samla en hel bukett av olika perspektiv – från Muhsin Kızılkayas örnperspektiv över yttrandefrihetens moderna historia i landet till den unga filmregissören Mizgin Müjde Arslans eget vittnesmål om vad som händer när man närmar sig alltför känsliga ämnen med sin kamera.”

Läs det nya numret här.

 

6 December 2012

2012 års Bernspris tilldelas Johan Erséus

erseus

”Svenska PENs Bernspris 2012 tilldelas Johan Erséus för att han i sitt arbete – med respekt för historisk exakthet och med känsla för fotografiet som konstform – väcker liv i ett Stockholm som är borta men som nyss var vardag och fest för en miljon människor.”

Johan Erséus är författare, journalist och stockholmskännare. Han arbetar även som redaktör och har översatt ett dussin fackböcker. I boken Kungsgatan (2011) skildrar han den fascinerande historien om hur Kungsgatan sprängdes fram genom rullstensåsen och blev landets mest kända gata. Han har letat i en mängd arkiv och tagit fram över 350 fotografier som inte bara berättar historien om Kungsgatan, utan även om Stockholms förvandling under ett omvälvande sekel. Han är nu aktuell med boken 1912 Solskensolympiaden (2012).

Johan Erséus kommenterar priset så här:
”Det är oerhört hedrande att hamna i sällskap med alla stora stockholmsskildrare som jag har följt och ständigt återkommer till. Och roligt att få pris för skildringar av förändringar i ett historiskt Stockholm, eftersom jag är övertygad om att den som intresserar sig för stadens förflutna också bryr sig om dess framtid.”

Priset instiftades 1963 av poeten och dåvarande ordförande i Svenska PEN Johannes Edfelt och dennes bror Arne Edfelt, som då var direktör för Berns restauranger i samband med Berns 100-årsjubileum för att påminna om restaurangens centrala plats i Stockholms kulturliv. Det ska tillfalla en ”Stockholmsskildrare” som med konstnärliga medel visat nya sidor av stadens liv. Bland tidigare mottagare av priset märks bland andra Per Anders Fogelström (1964), Alexandra Pascalidou (2002), Daniel Sjölin (2006) och Per Wirtén (2011).

För mer information kontakta:

Ola Larsmo, ordförande Svenska PEN
0708-26 85 57, Den här e-postadressen är skyddad från spam bots, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den

Elnaz Baghlanian, Svenska PENs kansli
0702-72 57 33, Den här e-postadressen är skyddad från spam bots, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den

 

30 November 2012

Brev till Irans ambassadör i Sverige

Svenska PENs hedersmedlem Nasrin Sotoudeh hungerstrejkar sedan 18 oktober, som protest mot att barnens rättigheter kränks vid besök i fängelset och för att de iranska myndigheterna ska lämna hennes familj ifred. Med anledning av detta har vi skickat ett brev till Irans ambassadör i Sverige, där vi kräver att de ska tillmötesgå hennes krav och rädda hennes liv.
 

Dear Mr. Ambassador,

More than five weeks ago Iranian lawyer and human rights defender Mrs. Nasrin Sotoudeh went on hunger strike since her 12-year old daughter has been restrained from leaving the country, and because she is no longer allowed to see her family in a way that is otherwise stipulated by prison regulations. Her physical and mental health deteriorates by the minute.

In the year 2009 Mrs. Nasrin Sotoudeh was apprehended by Iranian authorities and sentenced to six years in Evon prison, charged for so-called ’propagandistic activities’. Up until today she has spent more than 800 days in imprisonment, thus having served almost half of her penalty.

Swedish PEN has followed Mrs. Sotoudeh’s case closely since her first arrest in 2009. Due to the acuteness of Mrs. Sotoudeh’s steadily decreasing health, we hereby call upon the Ambassador to ensure that Mrs. Sotoudeh is allowed to see her family the way prison regulations stipulates, and that immediate improvements are made to guarantee the health and well-being of Mrs. Nasrin Sotoudeh.

Ola Larsmo,
President Swedish PEN

Negar Josephi,
President Swedish PEN Writers in Prison Committee

Henrik C. Enbohm,
Vice-President Swedish PEN Writers in Prison Committee

2 November 2012

FF-dagen

PEN_Affisch_FF_liten_kopia

 

30 Oktober 2012

Samar Yazbek från Syrien får Tucholsky-priset

YAZBEK_Credit-Manaf-Azzam_kopia

Svenska PEN tilldelar 2012-års Tucholsky-pris till den syriska journalisten och författaren Samar Yazbek med motiveringen ”för hennes rapporter från det syriska upproret – texter präglade av mod och sanningslidelse och med sin tyngdpunkt i ett försvar av värdigheten hos de enskilda medborgare som fångats mitt i konflikten”. Prisutdelningen sker på Fängslade författares dag i Stockholm den 15 november.

Samar Yazbek har i sin blogg och i andra medier modigt, journalistiskt korrekt och med klar personlig stil dag för dag dokumenterat vad som sker på gatan i upprorets Damaskus. Hennes texter har förenat det bästa i saklig journalistik och dokumentär prosa. Utan överdrifter och med stort personligt mod har hon gett oss en möjlighet att följa vad som sker i en av världens mest bevakade konflikthärdar, där det ändå varit märkvärdigt svårt att förstå hur upproret och inbördeskriget påverkat den vanliga människans liv och hur förtryckets mekanismer ser ut på nära håll. Utan författare som Samar Yazbek skulle vi inte kunna ha någon förstahandskunskap om utvecklingen, och hon hör till dem som sätter sanningen framför sin personliga säkerhet.

Samar Yazbek har varit en framträdande röst i kampen för mänskliga rättigheter i Syrien, både före och under upproren. I sin första roman, Tiflat as-Sama (Heavenly Girl) ifrågasatte hon en mängd tabun i det syriska samhället. Hennes andra roman, Salsal (Clay) tar upp relationen mellan samhälle och politik och militärens alltför stora inflytande. Henne frispråkiga skildringar av Assad-regimens grymheter kom snabbt att uppmärksammas och spridas på sociala forum som Facebook och Twitter, vilket ledde till att hon greps av säkerhetsstyrkor. Hon anklagades för att ha agerat mot landets säkerhet samt spridit illvillig propaganda mot regimen. Hösten 2011 tvingades hon lämna landet tillsammans med sin dotter. I dag lever hon i exil i Paris.

Prisutdelningen kommer att äga rum vid Fängslade författares dag, vilken går av stapeln på Kulturhuset i Stockholm torsdagen den 15 november kl. 18.00. Samar Yazbek kommer att finnas på plats för att ta emot priset.

Sedan 1985 delar Svenska PEN ut Tucholsky-priset till en författare som gjort särskilda insatser för yttrandefriheten. Det har under årens lopp tilldelats bland andra Salman Rushdie, Bei Dao och Nuruddin Farrah.

För mer information kontakta:
Ola Larsmo, 0708-26 85 57, Den här e-postadressen är skyddad från spam bots, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den

För bokning av intervju med Samar Yazbek 14–15 november kontakta
Elnaz Baghlanian, 0702-72 57 33, Den här e-postadressen är skyddad från spam bots, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den

(Foto: Manad Azzam)

16 Oktober 2012

Rättegången mot Muharrem Erby

I slutet av september åkte författarna och PEN-medlemmarna Firat Ceweri och Maria Modig till Diyarbakir i Turkiet för att bevaka författaren och människorättsaktivisten Muharrem Erbeys rättegång. Erbey, som också är hedersmedlem i Svenska PEN, fängslades julen 2009 i samband med en våg av arresteringar av politiskt aktiva med kurdisk bakgrund. Han är bland annat anklagad för att ha smutskastat den turkiska staten under ett besök vid Sveriges riksdag. Firat Ceweri beskriver rättegången som en teaterföreställning. De anklagade nekades att få tala på sitt modersmål, kurdiska, och ännu en gång fick hela rättegången skjutas upp. På Newsmill publicerar Firat Ceweri hela rapporten från rättegången. Den kan ni läsa här.

 

2 Oktober 2012

Till minne av Johan Dahlbäck

Johan_Dahlback
 
 
 
 

Till minne av journalisten Johan Dahlbäck har Göteborgs-Postens kulturredaktion skänkt tio tusen kronor till Svenska PEN. Vi tackar för gåvan, som kommer att bli ett värdefullt tillskott i vårt arbete med att stödja fängslade författare världen över.
 
 
 
<< Start < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Slut >>