Pressmeddelanden
4 November 2016

Svenska PEN söker kanslist

 
Svenska PEN är en svensk ideell organisation för skribenter, vilken engagerar sig i frågor om det fria ordet i Sverige och internationellt.
Med ett stöd från Postkodlotteriets Kulturstiftelse kan vi nu genomföra en professionalisering av vår organisation och en nysatsning som vi kallar Det svenska projektet, med syfte att visa på yttrande- och tryckfrihetens starka betydelse för demokratin och att bl.a. arbeta emot ”hate speech” och självcensur (läs mer här). Vi ska nu skapa en plattform med syftet att inom 18 månader vara självförsörjande på fundraisingområdet.
Detta ska fungera i samklang med Svenska PEN:s befintliga verksamhet: att bevaka yttrandefrihetssituationen internationellt och att i samarbete med andra PEN-center världen över stödja författare som lever under hot, befinner sig i fängelse eller på flykt.
 
Kanslist, Svenska PEN, halvtid
Svenska PEN söker en kanslist som fungerar som länk och kommunikatör mellan styrelsen och våra medlemmar. Du utgör tillsammans med Generalsekreterare/Executive Director och Dissidentbloggens redaktör PEN:s kansli och arbetar som stöd för vår verksamhet, våra medlemmar samt PEN:s styrelse. Du kommer att arbeta nära styrelsen och ska vara behjälplig i de olika kommittéernas arbete.
Arbetet innefattar att driva PEN:s utveckling, Det svenska projektet, samt att bistå med att säkra finansieringen efter att de 18 månadernas stödperiod har löpt ut.
Du ska vara en driftig projektledare. Du bör även ha god kunskap om hur samhällets och kulturlivets beslutsfattande processer ser ut. 
Du har kunskap om det kulturpolitiska fältet, kanske från bokbranschen eller motsvarande. 
 
Du ansvarar för 
- Att tillsammans med GS/ED och styrelse bygga upp en självfinansierande plattform, nå nya medlemsgrupper och bli synligare i svensk yttrandefrihetsdebatt.
- Att sköta den löpande ekonomin.
- Att vara behjälplig i ansökningar till och redovisning av PEN:s projekt.
- Att sköta medlemsregister och kontakter med PEN:s medlemmar.
- Att uppdatera PENs hemsida och sköta PEN:s konton i sociala medier.
- Hantering och uppdatering av presslistan och pressutskick.
- Den övergripande verksamheten vid Svenska PEN.
 
Vi söker dig som har
- Erfarenhet av arbete inom en ideell organisation.
- Erfarenhet av fundraising och att planera och skriva ansökningar.
- Erfarenhet av ekonomi- och budgetarbete.
- Erfarenhet av projektledning samt har god organisationsförmåga.
- Förmåga att ta egna initiativ.
 
Självklart står du bakom PEN:s charter och delar PEN:s värderingar.
Tjänsten är en 18 månaders visstidsanställning, med möjlighet till förlängning. 
Anställningsgrad: 50% 
Ort: Stockholm.
Tillträde från december 2016.
Skicka ansökningshandlingar och CV till Den här e-postadressen är skyddad från spam bots, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den så snart som möjligt, dock senast den 18 november 2016. Intervjuer sker löpande.
 
2 November 2016

Välkommen till Fängslade författares dag 2016

Den 15 november varje år påminner PEN om kampen för hotade författare och för det fria ordet. Årets Tucholsky-pristagare, Asli Erdogan, sitter fängslad i Turkiet. 
13 Oktober 2016

Free Gui Minhai - Nytt nätverk till stöd för Gui Minhai

Den 17 oktober 2016 har den svenska förläggaren Gui Minhai varit frihetsberövad i ett år. Nu får hans dotter Angela Gui stöd  av ett nätverk med svenska och internationella organisationer.
29 September 2016

Narges Mohammadis dom fastställd efter överklagande

Den iranska journalisten och demokratiaktivisten Narges Mohammadi dömdes i våras till ett 16-årigt fängelsestraff. Efter att domen överklagats fastslog högsta domstolen i veckan att den kvarstår. 
20 September 2016

Svenska PENs Tucholskypris 2016 går till Aslı Erdoğan

Svenska PEN tilldelar 2016 års Tucholskypris till den turkiska författaren Aslı Erdoğan. 
Motiveringen lyder: ”För ett nyskapande författarskap där språket självt strävar efter att bryta upp de alltför små sanningarnas fängelse.”
13 September 2016

PEN välkomnar migranters och asylsökandes röster

De nordiska PEN-centren är övertygade om att det är i våra samhällens intresse att alla röster gör sig hörda. Vi är bekymrade över att de nordiska ländernas regeringar inte kan garantera och skydda migranters och asylsökandes yttrandefrihet.
12 September 2016

Adnan Hassanpour släppt ur fängelse efter tio år

Den iransk-kurdiske journalisten, författaren och människorättsaktivisten Adnan Hassanpour släpptes 10 september ur fängelset efter närmare tio år.

3 September 2016

Lyckad manifestation vid Turkiska ambassaden

Den manifestation som ordnades vid Turkiska ambassaden den 1 september av Svenska PEN, Sveriges Författarförbund, tidskriften Svartvitt och Svenska Stödkommittén för mänskliga rättigheter i Turkiet samlade runt 50 personer.

27 Augusti 2016

Turkiet: författaren Aslı Erdoğan gripen – nekas tillgång till medicin

Vid ett tillslag mot mer än tjugo journalister vid tidningen Özgür Gündem den 17 augusti greps den kända turkiska romanförfattaren, kolumnisten och människorättsaktivisten Aslı Erdoğan. 

4 Augusti 2016

Turkiet: Oroande tillslag mot journalister och fria medier efter kuppförsöket

Efter det misslyckade kuppförsöket i Turkiet 15 juli har situationen för det fria ordet i landet ytterligare förvärrats. 59 journalister och andra skribenter har gripits, 132 medieorganisationer och 29 förlag har beordrats att stänga.

4 Augusti 2016

Narges Mohammadi avslutade hungerstrejken - får ha kontakt med sina barn

Den iranska journalisten och demokratiaktivisten Narges Mohammadi avslutade den 16 juli sin tjugo dagar långa hungerstrejk sedan fängelsemyndigheterna accepterat hennes krav på att få ha regelbunden kontakt med sina barn. 

4 Augusti 2016

Hermann Kesten-priset till Can Dündar och Erdem Gül

Tyska PEN har tilldelat de turkiska journalisterna Can Dündar och Erdem Gül sitt Hermann Kesten-pris för 2016.

3 Augusti 2016

Kambodjanska politiska analytikern Kem Ley har mördats

Under senare år har det politiska klimatet i Kambodja hårdnat alltmer, och det har blivit allt svårare för oppositionella och regimkritiska att verka i landet. En av kämparna för yttrandefrihet och demokrati, Kem Ley, sköts till döds söndagen den 10 juli på ett kafé på en bensinstation i korsningen Boulevard Monivong – Mao Tse Toung i centrala Phnom Penh. 

15 Juni 2016

Inget nytt åtal mot Mohammad Sadigh Kaboudvand

Den kurdiske journalisten och författaren Mohammad Sadigh Kaboudvand avbröt den 10 juni sin månadslånga hungerstrejk efter att ha fått garantier för att myndigheterna inte kommer att väcka nytt åtal mot honom.

1 Juni 2016

Tre nya hedersmedlemmar i Svenska PEN

Vid Svenska PEN:s senaste styrelsemöte valdes tre nya hedersmedlemmar in: Narges Mohammadi, Jorge Olivera Castillo och Ángel Santiesteban Prats.

<< Start < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Slut >>