Pressmeddelanden
3 Augusti 2016

Kambodjanska politiska analytikern Kem Ley har mördats

Under senare år har det politiska klimatet i Kambodja hårdnat alltmer, och det har blivit allt svårare för oppositionella och regimkritiska att verka i landet. En av kämparna för yttrandefrihet och demokrati, Kem Ley, sköts till döds söndagen den 10 juli på ett kafé på en bensinstation i korsningen Boulevard Monivong – Mao Tse Toung i centrala Phnom Penh. 

15 Juni 2016

Inget nytt åtal mot Mohammad Sadigh Kaboudvand

Den kurdiske journalisten och författaren Mohammad Sadigh Kaboudvand avbröt den 10 juni sin månadslånga hungerstrejk efter att ha fått garantier för att myndigheterna inte kommer att väcka nytt åtal mot honom.

1 Juni 2016

Tre nya hedersmedlemmar i Svenska PEN

Vid Svenska PEN:s senaste styrelsemöte valdes tre nya hedersmedlemmar in: Narges Mohammadi, Jorge Olivera Castillo och Ángel Santiesteban Prats.

31 Maj 2016

Mohammad Sadigh Kaboudvand förd till sjukhus

Den iranske journalisten och människorättsaktivisten Mohammad Sadigh Kaboudvand, som har suttit fängslad i Evinfängelset sedan juli 2007, hungerstrejkar sedan 23 dagar.
23 Maj 2016

Narges Mohammadi skriver från fängelset

Den iranska journalisten och människorättsaktivisten Narges Mohammadi har enligt uppgift nyligen dömts till tio års fängelse, bland annat för att ha "spridit propaganda mot systemet" och ha varit medlem i "en illegal organisation med syfte att skada den nationella säkerheten".

9 Maj 2016

Can Dündar och Erdem Gül dömda till fängelse

Domen mot Cumhüriyets chefredaktör Can Dündar och journalisten Erdem Gül föll fredagen den 6 maj. Dündar dömdes till fem år och tio månader i fängelse, Gül till fem år. Även om åklagarens krav på livstids fängelse med hårda restriktioner avvisades av domstolen är domen ett övergrepp mot det fria ordet.

29 April 2016

Vi stöttar sekulära bloggare och fritänkare i Bangladesh

Nordiska och estniska PEN fördömer våldshandlingarna och kräver skydd för de som är i fara.

Yttrandefriheten är återigen allvarligt hotad i Bangladesh där fyra fritänkare har mördats brutalt bara inom en månad:

26 April 2016

Fler brutala mord på fritänkare i Bangladesh

Igår mördades redaktören och aktivisten Xulhaz Mannan i Dhaka. Mannan var en av redaktörerna för Roopbaan, Bangladeshs enda hbtq-tidskrift.

Mordet på honom skedde bara två dagar efter att professor Rezaul Karim Siddique, som undervisade i engelska i Rajshahi i norra Bangladesh, brutalt höggs ned på väg till universitet och genast avled.

7 April 2016

Ytterligare en bangladeshisk bloggare mördad

Den sekulära bloggaren och juridikstudenten Nazimuddin Samad har mördats i Sutrapur, i distriktet Dhaka i Bangladesh. Det är sjätte gången sedan februari 2015 som en sekulär skribent eller aktivist dödats i Bangladesh.

 

22 Mars 2016

Sara Stridsberg tilldelas 2015 års Bernspris

”Svenska PENs Bernspris 2015 tilldelas Sara Stridsberg för att i romanen Beckomberga ha skildrat en miljö som spelat en stor men undanskymd roll i Stockholms liv – och för att, på det vis som betydande litteratur ska göra, ha gestaltat de svåra erfarenheter vi förknippar med platsen, som hittills placerats i skuggorna.”

 

14 Mars 2016

Vi välkomnar vår nya kansliansvarig Therese Bohman

Vi välkomnar Therese Bohman som ny kanslianvarig på Svenska PEN. Hon tillträder tjänsten idag den 14 mars. Hon kommer att arbeta deltid på kansliet på Kungsgatan 42, Stockholm.

10 Mars 2016

Attackerna mot journalisterna i Ingusjien måste utredas

Attacken mot sex journalister och två lokala människorättsaktivister i Ingusjien 9 mars, där bland andra Sveriges Radios korrespondent Maria Persson Löfgren skadades, är en attack mot yttrandefriheten i regionen.

10 Mars 2016

Nytt nummer av Dissidentbloggen fokuserar på fristadssystemet

Det har gått över tjugo år sedan idén att be städer skydda och främja förföljda författare föddes och började förverkligas. I dag finns det 52 fristäder runtom i världen och systemet har aldrig varit starkare än nu. Sverige har gått förbi förgrundslandet Norge och är just nu det land med flest fristäder i världen – hela femton stycken. Vi ägnar detta nummer helt och hållet åt fristadssystemet.

4 Mars 2016

Hoten mot Rushdie måste få ett slut

Det har gått 27 år sedan Irans forne ledare ayatolla Khomeini uttalade en dödsdom mot brittiske författaren Salman Rushdie för hans roman Satansverserna. Förra veckan meddelade statligt styrda iranska medier att de nu har höjt belöningen för att döda Rushdie med drygt 5 miljoner kronor. Svenska PEN och PEN International ser med allvar på det här och kräver att hoten mot honom får ett slut.

19 Februari 2016

Kurdiska PENs kontor attackerat

Den 2 februari attackerades Kurdiska PEN:s kontor i Sur Amed-distriktet i Diyarbakir. På grund av utegångsförbudet fick medlemmar i Kurdiska PEN inte tillgång till lokalerna förrän efter två dagar. Enligt deras rapporter är skadorna på lokalerna är omfattande och många dokument har skadats eller förstörts.

<< Start < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Slut >>