Frige Dawit Isaak
21 Oktober 2015

Dawit Isaak-teckningar säljs på auktion

Nu auktioneras Dawit Isaak-teckningar ut för att visa stöd för den fängslade journalisten. I samband med auktionen hålls också en utställning.

24 Oktober 2014

Fängslade Dawit Isaak fyller 50 år

Han var 36 år när han fängslades. På måndag den 27 oktober fyller Dawit Isaak 50 år. Hans födelsedag kommer att uppmärksammas på flera håll i landet. 

25 September 2014

Fängslade Dawit Isaaks texter ska ges ut på flera språk

Den 23 september 2014 var det tretton år sedan Dawit Isaak fängslades i Eritrea. Samtidigt startade ett projekt för att ge ut hans texter på engelska, franska och tyska. Tack vare stöd från Svenska Akademien och Kalityfonden ska texterna i Dawit Isaaks bok ”Hopp – Historien om Moses och Mannas kärlek & andra texter” översättas. 

16 Juni 2014

Fågelsång för Dawit Isaak

Svenske journalisten Dawit Isaak sitter fängslad i Eritrea utan rättegång sedan 2001. Här följer en Fågelsång som vi hoppas når Dawit nästa gång näktergalen mellanlandar på sin resa till södra Afrika. Uppmärksamheten håller Dawit vid liv. Läs mer på FreeDawit.com.

 

19 Februari 2014

Unik uppsättning till stöd för Dawit Isaak

”Historierna från över 50 människorättsaktivister världen över, varav vissa riskerat sina liv i kampen för mänskliga rättigheter, ligger till grund för föreställningen ’Speak Truth to Power’. Många av dem har gått igenom en ofattbar terror, både mentalt och fysiskt och deras mod att våga stå upp för sina medmänniskor med fara för sin egen säkerhet är beundransvärt.”

15 Januari 2014

”4500 DAGAR” – manifestation för Dawit Isaak

Den 18 januari 2014 har den svenske journalisten och trebarnspappan Dawit Isaak från Lerum suttit 4500 dagar i fängelse i Eritrea. För att uppmärksamma detta anordnar tidskriften Svartvitt i samarbete med FreeDawit.com en manifestation på Sergels torg i Stockholm.

15 Oktober 2013

Sitt med Dawit Isaak på Bokmässan

På Internationella torget på bokmässan i Göteborg den 26-29 september får besökarna en möjlighet att sitta med Dawit Isaak.

15 Oktober 2013

Dawit Isaak fängslad i 12 år

Ännu ett nedslående datum: Dawit Isaak har nu suttit tolv år i fängelse. Ordet ”fängelse” är för övrigt inte rätt ord.

8 Februari 2013

Ny kampanj för Dawit Isaak

Svenska PEN startar tillsammans med DN och Kartago förlag en ny kampanj för den fängslade journalisten Dawit Isaak.
5 September 2012

4000 dagar sedan Dawit Isaak fängslades

dawit

I dag är det 4 000 dagar sedan den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak fängslades i Eritrea. Han har fortfarande inte fått en rättegång eller en dom som finner honom skyldig till något brott.

I dag tänker vi på honom. Vi tänker på hans nära och kära som också får lida av det omänskliga och orättfärdiga fängslandet. Vi tänker även på Dawits medfångar.

Frige Dawit Isaak nu!

24 September 2011

Manifestation och upprop för Dawit Isaak

23 september 2011

Dawit_Isaak_2


Pressmeddelande: Manifestation och upprop för Dawit Isaak

Idag, fredagen den 23 september, på tioårsdagen för journalisten och författaren Dawit Isaaks fängslande, har en rad organisationer tillsammans med Nobelpristagarna i litteratur Herta Müller och Mario Vargas Llosa framträtt på Bokmässan med ett gemensamt upprop för den fängslade kollegan.

Idag högtidlighåller vi ett svart minnesdatum. Den 23 september 2001 fängslades Dawit Isaak tillsammans med flera av sina kollegor från tidningen Setit i ett tillslag från den ertireanska regimen mot representanter för flera oberoende medier. Sedan dess har Isaaks situation sakta men säkert förvärrats. Sedan några år tillbaka är han fånge nr 36 i det ökända dödslägret Eira Eiro, där flera av hans medfångar avlidit av den behandling de utsätts för. Flera av dem sägs också ha tagit sina egna liv. Såvitt vi vet är Dawit Isaak ännu i livet – men de få rapporter som nått oss säger att hans hälsa sakta brutits ned.

Den behandling president Afwerkis regim utsätter sina egna medborgare för är själva orsaken till att Eritrea är ett av världens mest isolerade länder. Eritrea är ett land rikt på naturresurser och skulle kunna blomstra. Men landet förblir slutet mot resten av världen och de som vill hjälpa landet utvecklas hålls inspärrade av en regering som bara utnyttjat landets självständighet för sina egna syften istället för sina medborgares bästa. Det behövs inte mycket för att Eritrea skulle få stöd av det internationella samfundet för att börja utveckla sitt land. Varken mer eller att man släpper de politiska fångarna. Detta vägrar den nuvarande regimen diskutera.

Under tio år har Sveriges regering och utrikesdepartement bedrivit sin tysta diplomati för den svenske medborgaren Dawit Isaaks skull. Åtskilligt hårt arbete har lagts ned på att försöka får Isaak fri. Vi vet det. Men vi säger också att det nu är dags att sluta med tystnaden. Vi förväntar oss nu en tydligare linje från den svenska regeringen och från EU. Tiden för tyst diplomati bör ersättas av aktiv utrikespolitik. Dawit Isaak har inte tio år till.

Som ett absolut minimum bör Sveriges regering och Eus beslutande organ ställa kravet att en internationell delegation från Röda korset får besöka Eira Eiro och ge Isaak och hans kollegor den läkarvård de förmodligen är i stort behov av för att överleva. Om inte detta görs möjligt bör EU undersöka alla till buds stående medel att verka för sanktioner inte bara mot Eritrea utan mot de företag och länder som ännu samarbetar med regimen.

Vi fordrar nya metoder och ett nytt engagemang från såväl svenska som europeiska myndigheter. För Dawit Isaaks skull och för att visa att bekännelsen till det fria ordet inte bara är högtidsfraser som inte rymmer någon realpolitisk tyngd. Också EUs trovärdighet står på spel – vilket vid det här laget borde vara uppenbart för alla.

Anna Falck, Bok & Bibliotek
Herta Müller, nobelpristagare i litteratur 2009
Mario Vargas Llosa, nobelpristagare i litteratur 2010
John Ralston Saul, ordförande Internationella PEN
Jesper Bengtsson, Reportrar utan gränser/Sverige
Peter Englund, Svenska Akademien
Ola Larsmo, ordförande Svenska PEN

16 September 2011

MANIFESTATION FÖR DAWIT ISAAK

16 september 2011

Dawit_Isaak_copy

Manifestation för Dawit Isaak

Fredagen den 23 september, på tioårsdagens för journalisten och författaren Dawit Isaaks fängslande, framträder en rad organisationer tillsammans med Nobelpristagaren i litteratur Herta Müller på Bokmässan med ett gemensamt upprop för den fängslade kollegan.

Fredagen på Bokmässan tillägnas Dawit Isaak och vid ingångarna delas 5000 gratisexemplar ut av hans egen bok ”Hopp” (utgiven i ett unikt samarbete mellan Alfabeta, Atlantis, Atlas, Albert Bonniers Förlag, Brombergs, Ersatz, Historiska Media, Norstedts, Ordfront, SNS och Weyler)

Manifestationens deltagare:

Peter Englund, ständig sekreterare Svenska Akademien
Ola Larsmo, ordförande Svenska PEN
John Saul (Kanada), ordförande PEN International
Jesper Bengtsson, ordförande Reportrar utan gränser
Anna Falck, vd Bok & Bibliotek, Göteborg
samt Herta Müller, Nobelpristagare i litteratur 2009

Plats: Molnet, G 02:22, plan 2
Tid: 13:00–13:30

Vid frågor, kontakta:

Ola Wallin, internationell sekreterare Svenska PEN
Tel +4686696576, Den här e-postadressen är skyddad från spam bots, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den

Birgitta Jacobsson Ekblom, kommunikationschef Bok & Bibliotek i Norden AB
Tel +46317088405, Den här e-postadressen är skyddad från spam bots, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den

5 Maj 2010

dawitartikel

"Stryp EU:s bistånd till Isaaks dödsläger stängts".

På Pressfrihetsdagen den 3 maj publicerade Dawit-kommittén, där Svenska PEN ingår, ett upprop på DN debatt där vi kräver att EU:s bidrag till Eritrea fryses tills dess att Dawit Isaaak och hans kollegor frigetts och "dödslägret" Eira Eiro stängs. Läs mer här.

4 September 2009

Tucholskypriset 2009

Tucholskypriset 2009 till Dawit Isaak

Svenska PEN delar årligen ut ett pris till minne av Kurt Tucholsky, (1890-1935), tysk författare som flydde till Sverige undan nazistregimen och som i förtvivlan tog sitt eget liv i Göteborg hösten 1935.

Den 15 november hölls årets program på Fängslade författares dag på Forum för samtidskultur i Stockholm. Det var ett mycket rikt program med tynmgdpunkt på afrikansk litteratur, nusik och dramatik; gäst var författaren Chenjerai Hove från Zimbabwe, just nu i exil i Norge. Svenska författare framförde texter av afrikanska kollegor, bland dem den tidigare Tucholskypristagren Yvonne Vera som 2004 avled i AIDS. Afrikanska tonsättare framfördes av Roland Pöntinen på flygel, en grupp från Dramaten spelade en kort version av Wole Soyinkas "Det starka släktet" och danstruppen Kaloack medverkade.

Särskilda gäster var också Dawit Isaaks familj, som i pristagrens frånvaro tog emot årets Tucholskypris. Vår motivering löd:

"Dawit Isaaks namn har för hela svenska folket blivit en synonym för kamp för yttrande- och tryckfrihet. Hans öde är ett tydligt exempel på hur förtryckare fruktar det fria ordet. Priset går till honom för hans principfasta arbete med att i journalistikens och dramatikens form arbeta för ett öppet, demokratiskt samhälle."

Under årens lopp har priset tilldelats författare och journalister som Adam Zagajewskij, Salman Rushdie, Bei Dao, Taslima Nasrin och Nurrudin Farah. 2008 gick det till den mexikanska journalisten Lydia Cacho.