September 2011
24 September 2011

Manifestation och upprop för Dawit Isaak

23 september 2011

Dawit_Isaak_2


Pressmeddelande: Manifestation och upprop för Dawit Isaak

Idag, fredagen den 23 september, på tioårsdagen för journalisten och författaren Dawit Isaaks fängslande, har en rad organisationer tillsammans med Nobelpristagarna i litteratur Herta Müller och Mario Vargas Llosa framträtt på Bokmässan med ett gemensamt upprop för den fängslade kollegan.

Idag högtidlighåller vi ett svart minnesdatum. Den 23 september 2001 fängslades Dawit Isaak tillsammans med flera av sina kollegor från tidningen Setit i ett tillslag från den ertireanska regimen mot representanter för flera oberoende medier. Sedan dess har Isaaks situation sakta men säkert förvärrats. Sedan några år tillbaka är han fånge nr 36 i det ökända dödslägret Eira Eiro, där flera av hans medfångar avlidit av den behandling de utsätts för. Flera av dem sägs också ha tagit sina egna liv. Såvitt vi vet är Dawit Isaak ännu i livet – men de få rapporter som nått oss säger att hans hälsa sakta brutits ned.

Den behandling president Afwerkis regim utsätter sina egna medborgare för är själva orsaken till att Eritrea är ett av världens mest isolerade länder. Eritrea är ett land rikt på naturresurser och skulle kunna blomstra. Men landet förblir slutet mot resten av världen och de som vill hjälpa landet utvecklas hålls inspärrade av en regering som bara utnyttjat landets självständighet för sina egna syften istället för sina medborgares bästa. Det behövs inte mycket för att Eritrea skulle få stöd av det internationella samfundet för att börja utveckla sitt land. Varken mer eller att man släpper de politiska fångarna. Detta vägrar den nuvarande regimen diskutera.

Under tio år har Sveriges regering och utrikesdepartement bedrivit sin tysta diplomati för den svenske medborgaren Dawit Isaaks skull. Åtskilligt hårt arbete har lagts ned på att försöka får Isaak fri. Vi vet det. Men vi säger också att det nu är dags att sluta med tystnaden. Vi förväntar oss nu en tydligare linje från den svenska regeringen och från EU. Tiden för tyst diplomati bör ersättas av aktiv utrikespolitik. Dawit Isaak har inte tio år till.

Som ett absolut minimum bör Sveriges regering och Eus beslutande organ ställa kravet att en internationell delegation från Röda korset får besöka Eira Eiro och ge Isaak och hans kollegor den läkarvård de förmodligen är i stort behov av för att överleva. Om inte detta görs möjligt bör EU undersöka alla till buds stående medel att verka för sanktioner inte bara mot Eritrea utan mot de företag och länder som ännu samarbetar med regimen.

Vi fordrar nya metoder och ett nytt engagemang från såväl svenska som europeiska myndigheter. För Dawit Isaaks skull och för att visa att bekännelsen till det fria ordet inte bara är högtidsfraser som inte rymmer någon realpolitisk tyngd. Också EUs trovärdighet står på spel – vilket vid det här laget borde vara uppenbart för alla.

Anna Falck, Bok & Bibliotek
Herta Müller, nobelpristagare i litteratur 2009
Mario Vargas Llosa, nobelpristagare i litteratur 2010
John Ralston Saul, ordförande Internationella PEN
Jesper Bengtsson, Reportrar utan gränser/Sverige
Peter Englund, Svenska Akademien
Ola Larsmo, ordförande Svenska PEN

Publicerad i Frige Dawit Isaak
16 September 2011

MANIFESTATION FÖR DAWIT ISAAK

16 september 2011

Dawit_Isaak_copy

Manifestation för Dawit Isaak

Fredagen den 23 september, på tioårsdagens för journalisten och författaren Dawit Isaaks fängslande, framträder en rad organisationer tillsammans med Nobelpristagaren i litteratur Herta Müller på Bokmässan med ett gemensamt upprop för den fängslade kollegan.

Fredagen på Bokmässan tillägnas Dawit Isaak och vid ingångarna delas 5000 gratisexemplar ut av hans egen bok ”Hopp” (utgiven i ett unikt samarbete mellan Alfabeta, Atlantis, Atlas, Albert Bonniers Förlag, Brombergs, Ersatz, Historiska Media, Norstedts, Ordfront, SNS och Weyler)

Manifestationens deltagare:

Peter Englund, ständig sekreterare Svenska Akademien
Ola Larsmo, ordförande Svenska PEN
John Saul (Kanada), ordförande PEN International
Jesper Bengtsson, ordförande Reportrar utan gränser
Anna Falck, vd Bok & Bibliotek, Göteborg
samt Herta Müller, Nobelpristagare i litteratur 2009

Plats: Molnet, G 02:22, plan 2
Tid: 13:00–13:30

Vid frågor, kontakta:

Ola Wallin, internationell sekreterare Svenska PEN
Tel +4686696576, Den här e-postadressen är skyddad från spam bots, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den

Birgitta Jacobsson Ekblom, kommunikationschef Bok & Bibliotek i Norden AB
Tel +46317088405, Den här e-postadressen är skyddad från spam bots, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den

Publicerad i Frige Dawit Isaak