November 2016
24 November 2016

Migrationsdomstolen omprövar Niko Agos utvisning

Den grekiske journalisten Niko Ago lever under dödshot sedan 2012 efter att ha granskat det nazistiska partiet Gyllene gryning. Trots hot mot honom och hans familj nekas han asyl i Sverige. I dag omprövas hans fall. 
 
Publicerad i Pressmeddelanden
22 November 2016

Frige Bigeldy Gabdullin, ordförande i PEN Kazakstan!

Författaren och journalisten Bigeldy Gabdullin greps 15 november, på Fängslade författares dag, anklagad för utpressning. PEN International och Svenska PEN fruktar att Gabdullin fängslats på grund av sin kritiska rapportering om korruption inom statliga myndigheter. 
Publicerad i Pressmeddelanden
15 November 2016

Bonnierförlagen startar auktion till förmån för Svenska PEN

Bonnierförlagen auktionerar ut alster skapade av författare, poeter, illustratörer och serietecknare på temat yttrandefrihet till förmån för Svenska PEN. 
Publicerad i Pressmeddelanden
15 November 2016

Fängslade författares dag uppmärksammas i fem städer

 
Den 15 november arrangerar Göteborg, Malmö, Stockholm, Uppsala och Växjö uppläsningar och författarsamtal till stöd för hotade och fängslade författare, i år med Turkiet som genomgående tema, med anledning av läget i landet samt årets Tucholskypristagare Aslı Erdoğan. 
 
Nedan följer information om varje stads program. Varmt välkomna! 
 
***
 
GÖTEBORG
 
Tillsammans med Svenska PEN uppmärksammar Göteborgs Litteraturhus Fängslade författares dag med en helkväll åt den turkiska författaren, människorättsaktivisten och Tucholskypristagaren Aslı Erdoğan.
 
Kvällens program innehåller panelsamtal om den politiska situationen i Turkiet där Aslı Erdoğans författarskap sätts in i en större kontext. Panelen diskuterar även hennes fall och situation just nu. Skådespelaren Henrik Holmberg läser på svenska ur Aslı Erdoğans verk, översatta av Ulla Lundström.
 
Medverkande:
Cengiz Candar, statsvetare
Ragip Zarakolu, journalist
Nalin Pekgul, f.d. riksdagsledamot
Samtalsledare är Anna Mattsson, författare och styrelseledamot i Svenska PEN och Johan Öberg, översättare och medlem i Svenska PEN.
Magnus Sundberg, tidskriften Eyewitness, medverkar med bildspel från Istanbul.
 
Fri entré.
 
Tid: kl. 19.00 | Plats: Göteborgs Litteraturhus, Heurlins plats 1
 
 
 
***
 
MALMÖ
 
På Fängslade författares dag i år gästas Författarscenen Angela Gui, dotter till svenske förläggaren Gui Minhai som den 17 oktober 2015 försvann från sitt semesterhem i Thailand och som sedan dess utan åtal eller rättegång hålls fängslad i Kina. Angela Gui berättar i samtal med Per Svensson om sin fars verksamhet och fall samt inskränkningarna av yttrandefrihet i Kina. 
 
Medverkar gör också poeten Faraj Bayrakdar, som efter två diktsamlingar i hemlandet greps av den syriska underrättelsetjänsten och i fjorton år satt fängslad. Idag lever Bayrakdar i Stockholm och hans poesi hyllas över hela Europa. Bayrakdar läser sin poesi och samtalar med Rakel Chukri.
 
Dessutom läser Athena Farrohzad, Elisabeth Hjorth och Eiríkur Örn Norðdahl ur verk av årets Tucholskypristagare Aslı Erdoğan.
 
I samarbete med Svenska PEN
 
Fri entré
 
Tid: kl. 19.00 | Plats: Ljusets kalender på Stadsbiblioteket, Malmö
 
 
 
***
 
STOCKHOLM
 
Den 15 november varje år påminner PEN om kampen för hotade författare och för det fria ordet. Årets Tucholsky-pristagare, Asli Erdogan, sitter fängslad i Turkiet. Vi ägnar därför kvällen åt att belysa situationen för henne och för alla de andra författare, journalister och publicister som just nu sitter inspärrade i Turkiet för brottet att sätta ord på människors tankar och drömmar.
Välkommen till en kväll med samtal, uppläsningar och utdelning av Tucholskypriset!
 
Ayşegül Tözeren, litteraturkritiker, aktivist och vän till Asli Erdogan talar om situationen i Turkiet.
Eugene Schoulgin, författare och Turkietkännare, i samtal med Ola Larsmo, författare och ordförande i Svenska PEN.
 
Tucholskypriset delas ut av kulturminister Alice Bah Kuhnke. På plats för att ta emot det finns Mine Aydostlu, Asli Erdogans mor.
 
Uppläsningar av författarna Anna Axfors, Marit Furn, Hans Gunnarsson, Agneta Klingspor och Tone Schunnesson.  
 
Konferencier Ulrika K Engström
 
Musik framförs av Anders Lagerqvist och Mattias von Wachenfeldt.
 
Fängslade författares dag arrangeras i samarbete med Forum/Debatt på Kulturhuset Stadsteatern och med stöd från Svenska Akademien.
 
Entré: 100 kr
PEN-medlem: 70 kr
Köp din biljett på Kulturhusets webbplats, på telefon 08-506 20 200, i biljettkassan på Kulturhuset eller i dörren.
 
Tid: kl. 19.30 | Plats: Hörsalen, Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm
 
 
 
***
 
UPPSALA
 
Turkiet är fokusland för Fängslade författares dag 2016. Den turkiska journalisten Emine Karakitapoglu, som bor i Uppsala, talar om läget för journalister och författare i Turkiet.
 
Uppsalaförfattarna Ali Akis (turkiska), Nawid Akhgar, Adelaida Caballero, Malcolm Cederback, Anna Franklin, Dag Thelander och Christina Wahldén (svenska) läser texter av turkiska författare
 
Musikinslag av Roland Keijser.
 
Samarrangemang med Stadsbiblioteket, Svenska PEN m fl
 
Fri entré. Boka biljett i Stadsbibliotekets reception, 018-727 17 00. Hämta ut biljetten senast 30 min före programmets start.
 
Tid: 18.00–19.30 | Mallas sal, Stadsbiblioteket
 
 
 
***
 
VÄXJÖ
 
På Fängslade författares dag går Växjös kulturaktörer samman för att uppmärksamma alla de författare och journalister som fängslas, tys­tas och censureras runt om i världen. Var med och visa ditt stöd.
 
Förbjuden dramatik
Skådespelare från Regionteatern Blekinge Kronoberg läser utdrag ur förbjuden dramatik från hela världen.
Tid: kl. 12.00 – 12.30 |  Folkuniversitetets café, Lineborgsplan, Växjö
 
De farliga böckerna
Ulrika Knutsson, journalist och författare, berättar om hur litteraturen stått inför rätta under 250 år
Tid: kl. 18.00 - 19.00 | Växjö stadsbibliotek, sal Galaxen.
 
Båda arrangemangen har fri entré och kräver ingen anmälan. 
 
Fängslade författares dag i Växjö arrangeras av: Det fria ordets hus, forskargruppen Concurrences vid Linnéuniversitetet, Folkuniversitetet, Kulturparken Småland Regionteatern Blekinge Kronoberg och Växjö stadsbibliotek.
 
 
Publicerad i Pressmeddelanden
11 November 2016

Årets Tucholskypristagare riskerar livstids fängelse

Turkiets statliga nyhetsbyrå meddelade igår att turkiska åklagare kräver livstids fängelse för författaren och människorättsaktivisten Aslı Erdoğan, som anklagas för samröre med en beväpnad terrororganisation.
Publicerad i Pressmeddelanden
4 November 2016

Svenska PEN startar Det svenska projektet och förstärker kansliet

Med stöd från Postkodlotteriets Kulturstiftelse startar Svenska PEN ett nytt projekt, Det svenska projektet, och ska i samband med detta anställa en Generalsekreterare/Executive Director samt stärka kansliet med ytterligare en kanslisttjänst.
Publicerad i Pressmeddelanden
4 November 2016

Svenska PEN söker generalsekreterare/executive director

 
Svenska PEN är en svensk ideell organisation för skribenter, vilken engagerar sig i frågor om det fria ordet i Sverige och internationellt.
Med ett stöd från Postkodlotteriets Kulturstiftelse kan vi nu genomföra en professionalisering av vår organisation och en nysatsning som vi kallar Det svenska projektet, med syfte att visa på yttrande- och tryckfrihetens starka betydelse för demokratin och att bl.a. arbeta emot ”hate speech” och självcensur (läs mer här). Vi ska nu skapa en plattform med syftet att inom 18 månader vara självförsörjande på fundraisingområdet.
Detta ska fungera i samklang med Svenska PENs befintliga verksamhet: att bevaka yttrandefrihetssituationen internationellt och att i samarbete med andra PEN-center världen över stödja författare som lever under hot, befinner sig i fängelse eller på flykt.
 
Generalsekreterare/Executive Director, Svenska PEN, heltid
Svenska PEN söker en Generalsekreterare/Executive Director med chefserfarenhet, som leder kansliet och rapporterar till PEN:s styrelse. Du kommer att arbeta nära styrelsen och ska vara behjälplig i de olika kommittéernas arbete. Tjänsten innefattar att driva PEN:s utveckling, Det svenska projektet, samt att säkra finansieringen efter att de 18 månadernas stödperiod har löpt ut.
Du ska vara en modig talesperson, som med stort engagemang och kunskap kan framföra PEN:s budskap gentemot myndigheter, företag och enskilda medlemmar. Du bör även ha god kunskap om hur samhällets och kulturlivets beslutsfattande processer ser ut. 
Du har flerårig praktisk erfarenhet inom det litterära fältet, kanske från bokbranschen eller motsvarande. 
 
Du ansvarar för att
- Leda arbetet med att bygga upp en självfinansierande plattform och ett kansli, nå nya medlemsgrupper och bli synligare i svensk yttrandefrihetsdebatt.
- Budget och budgetuppföljning.
- Stå i dialog med beslutsfattare inom politik, kultur och samhällsliv och att på professionell grund arbeta med PEN:s fundraising och finansiering.
- Stärka medvetenheten om yttrandefrihetens betydelse för demokratin.
- Synliggöra Sveriges unika ställning inom yttrandefriheten och sprida kunskap om den svenska yttrandefrihetstraditionen på ett internationellt plan.
- Synliggöra de hot som finns mot yttrandefriheten, i Sverige och internationellt, specifikt de hot som skribenter och opinionsbildare lever under.
- Fördjupa samarbetet med utsatta grupper av demokratiaktivister i Europa.
- Skapa kunskap och väcka opinion kring de hot många fria skribenter och opinionsbildare idag lever under.
- Öka läsförståelse och skapa intresse för den skrivna textens, inklusive skönlitteraturens, roll för demokratin och som bärare av människors unika och olika erfarenheter.
 
Vi söker dig som 
- Har lång erfarenhet av arbete inom det litterära fältet och stor kunskap om kulturpolitik.
- Har dokumenterad erfarenhet av fundraising och att planera och skriva ansökningar.
- Har erfarenhet av projektledning och har god organisationsförmåga.
- Tar egna initiativ och prioriterar ditt arbete.
- Är trovärdig och övertygande samt har en god förmåga att väcka engagemang.
- Mycket god stilistisk förmåga i tal och skrift, både på svenska och engelska.
 
Självklart står du bakom PEN:s charter och delar PEN:s värderingar.
Tjänsten är en 18 månaders visstidsanställning, med möjlighet till förlängning. 
Anställningsgrad: 100%
Ort: Stockholm.
Tillträde från december 2016.
Skicka ansökningshandlingar och CV till Den här e-postadressen är skyddad från spam bots, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den så snart som möjligt, dock senast den 18 november 2016. Intervjuer sker löpande.
Publicerad i Pressmeddelanden
4 November 2016

Svenska PEN söker kanslist

 
Svenska PEN är en svensk ideell organisation för skribenter, vilken engagerar sig i frågor om det fria ordet i Sverige och internationellt.
Med ett stöd från Postkodlotteriets Kulturstiftelse kan vi nu genomföra en professionalisering av vår organisation och en nysatsning som vi kallar Det svenska projektet, med syfte att visa på yttrande- och tryckfrihetens starka betydelse för demokratin och att bl.a. arbeta emot ”hate speech” och självcensur (läs mer här). Vi ska nu skapa en plattform med syftet att inom 18 månader vara självförsörjande på fundraisingområdet.
Detta ska fungera i samklang med Svenska PEN:s befintliga verksamhet: att bevaka yttrandefrihetssituationen internationellt och att i samarbete med andra PEN-center världen över stödja författare som lever under hot, befinner sig i fängelse eller på flykt.
 
Kanslist, Svenska PEN, halvtid
Svenska PEN söker en kanslist som fungerar som länk och kommunikatör mellan styrelsen och våra medlemmar. Du utgör tillsammans med Generalsekreterare/Executive Director och Dissidentbloggens redaktör PEN:s kansli och arbetar som stöd för vår verksamhet, våra medlemmar samt PEN:s styrelse. Du kommer att arbeta nära styrelsen och ska vara behjälplig i de olika kommittéernas arbete.
Arbetet innefattar att driva PEN:s utveckling, Det svenska projektet, samt att bistå med att säkra finansieringen efter att de 18 månadernas stödperiod har löpt ut.
Du ska vara en driftig projektledare. Du bör även ha god kunskap om hur samhällets och kulturlivets beslutsfattande processer ser ut. 
Du har kunskap om det kulturpolitiska fältet, kanske från bokbranschen eller motsvarande. 
 
Du ansvarar för 
- Att tillsammans med GS/ED och styrelse bygga upp en självfinansierande plattform, nå nya medlemsgrupper och bli synligare i svensk yttrandefrihetsdebatt.
- Att sköta den löpande ekonomin.
- Att vara behjälplig i ansökningar till och redovisning av PEN:s projekt.
- Att sköta medlemsregister och kontakter med PEN:s medlemmar.
- Att uppdatera PENs hemsida och sköta PEN:s konton i sociala medier.
- Hantering och uppdatering av presslistan och pressutskick.
- Den övergripande verksamheten vid Svenska PEN.
 
Vi söker dig som har
- Erfarenhet av arbete inom en ideell organisation.
- Erfarenhet av fundraising och att planera och skriva ansökningar.
- Erfarenhet av ekonomi- och budgetarbete.
- Erfarenhet av projektledning samt har god organisationsförmåga.
- Förmåga att ta egna initiativ.
 
Självklart står du bakom PEN:s charter och delar PEN:s värderingar.
Tjänsten är en 18 månaders visstidsanställning, med möjlighet till förlängning. 
Anställningsgrad: 50% 
Ort: Stockholm.
Tillträde från december 2016.
Skicka ansökningshandlingar och CV till Den här e-postadressen är skyddad från spam bots, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den så snart som möjligt, dock senast den 18 november 2016. Intervjuer sker löpande.
 
Publicerad i Pressmeddelanden
2 November 2016

Välkommen till Fängslade författares dag 2016

Den 15 november varje år påminner PEN om kampen för hotade författare och för det fria ordet. Årets Tucholsky-pristagare, Asli Erdogan, sitter fängslad i Turkiet. 
Publicerad i Pressmeddelanden