Juni 2017
26 Juni 2017

Öppet brev till Stefan Löfven i Kina

Stockholm 26 juni 2017

 

Samma dag som statsminister Stefan Löfven reser till Kina, nås vi i Svenska PEN av uppgifterna om att den kinesiske dissidenten och mottagaren av Nobels fredspris 2010, Liu Xiaobo, har blivit villkorligt frigiven ur fängelset sedan han diagnosticerats med obotlig levercancer. Han är nu inlagd på sjukhus.

Liu Xiaobo är litteraturvetare, poet och en av de mest kända regimkritikerna i Kina. Han dömdes 2009 till elva års fängelse för omstörtande verksamhet. Han är en av författarna bakom manifestet Charta 08 som krävde stora politiska reformer i Kina. 2010 mottog han Nobels fredspris för sin ”långa och våldsfria kamp för centrala mänskliga rättigheter i Kina”.

Att Liu Xiaobo har frigivits villkorligt och fått vård är ett framsteg, men vi står fast vid kravet på ett fullständigt frikännande. Domen mot honom strider mot den Internationella deklarationen om mänskliga rättigheter. Med tanke på den orättvisa behandlingen av honom i Kina, bör han få lämna landet och söka vård utomlands, om detta är vad han önskar.

Svenska PEN har inför statsministerns resa till Kina gjort den svenska regeringen uppmärksam på den svenske förläggaren och samvetsfången Gui Minhais situation och uppmanat statsminister Stefan Löfven att ta upp hans fall i möte med Kinas premiärminister Li Keqiang, samt vid World Economic Forum i Dalian. Gui Minhai måste släppas fri eller få sin sak prövad inför opartisk domstol.

Nu uppmanar vi er att även ta upp Liu Xiaobos akuta situation.

 

Elisabeth Åsbrink, ordförande, Svenska PEN

Anna Livion Ingvarsson, generalsekreterare, Svenska PEN

Elnaz Baghlanian, internationell sekreterare, Svenska PEN

 

Publicerad i Pressmeddelanden
22 Juni 2017

Reseförbudet mot Asli Erdoğan har hävts

22 juni 2017

Idag kom det glädjande beskedet att reseförbudet mot författaren Asli Erdoğan samt lingvisten Necmiye Alpay hävts under eftermiddagens domstolsförhandlingar i Istanbul.

Dagens rättegång mot Erdoğan och Alpay är bara en i en lång rad pågående rättsprocesser mot författare och journalister i Turkiet. Erdoğan, Alpay och tidningen Özgür Gündems övriga skribenter står fortfarande åtalade som påstådda medlemmar i PKK och Gülenrörelsen, som av regeringen betecknas som terrororganisationer, samt för att ha äventyrat den turkiska statens enhet". De påstådda brotten kan leda till mellan 6,5 och 15 års fängelse. Sedan juli 2016 har över 160 tidningar och förlag stängts ner och över 165 journalister och publicister sitter fängslade. Enligt turkiska journalistförbundet har ca 2500 journalister och anställda i mediabranschen förlorat sina jobb.

I november 2016 tog Asli Erdoğan emot Svenska PEN:s Tucholskypris, som hon tilldelades med motiveringen: ”För ett nyskapande författarskap där språket självt strävar efter att bryta upp de alltför små sanningarnas fängelse.”

Eftersom hon själv inte kunde närvara vid prisutdelningen, tog hennes mor emot priset av kulturminister Alice Bah Kuhnke, vid en prisutdelning på Kulturhuset i Stockholm.

Asli Erdoğan, internationellt erkänd författare och Necmiye Alpay översättare, skribent och lingvist fängslades förra året efter att ha deltagit i en stödkampanj för den pro-kurdiska dagstidningen Özgür Gündem. Båda riskerar nu fleråriga fängelsestraff för att öppet ha stött yttrandefriheten. Att utresetillståndet nu är hävt är mycket välkommet men ytterligare rättsförhandlingar återstår. Nytt rättegångsdatum är satt till den 31 oktober.

Svenska PEN kräver att de turkiska myndigheterna lägger ner alla åtal mot de anklagade författarna såvida inte konkreta bevis för internationellt erkända brott kan anföras.

FN:s rapportör om yttrandefrihet slår i en ny rapport fast att det råder en djup kris för yttrandefriheten i Turkiet. Den kommande veckan ställs ytterligare 12 journalister och medarbetare från tidningen Cumhuriyet inför rätta. Majoriteten av dem har hållits häktade sedan oktober 2016.

Svenska PEN ser fram emot att ta emot Asli Erdoğan som gäst i Sverige.  Hon har en officiell inbjudan från Bok och Bibliotek i Göteborg 2017, samt från sitt svenska förlag Ramùs i Malmö. I höst släpps en samling politiska essäer i svensk översättning, om situationen i Turkiet: Inte ens tystnaden tillhör längre oss. Boken har under våren blivit en bästsäljare i Frankrike och Tyskland och gör tydligt hur omistlig och viktig Erdoğan röst är i kampen för frihet.

 

Elnaz Baghlanian, internationell sekreterare Svenska PEN

Den här e-postadressen är skyddad från spam bots, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den

 

Sara Mannheimer, Fängslade författares kommitté Svenska PEN

Den här e-postadressen är skyddad från spam bots, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den

 

 

Publicerad i Pressmeddelanden
17 Juni 2017

Använd yttrandefriheten för Raif Badawi - Elisabeth Åsbrink skriver i Dagens Arena

Denna lördag är det fem år sedan saudiarabiske bloggaren Raif BadawI greps och dömdes till bland annat ettusen piskrapp. Vi kan göra skillnad genom att läsa, sprida och dela hans ord, skriver Elisabeth Åsbrink, ordförande Svenska Pen.

Hösten 2011 stod en religiös ledare i en saudiarabisk tv-kanal och kritiserade landets astronomer. Orsaken var att deras forskning skapade tvivel kring sharia, och för det borde de straffas.

Hur kunde de drista sig att motsäga sharias uppfattning av universum, undrade predikanten, och därmed säga emot shariaexperter som varit verksamma i trettio år, alltså sedan astronomerna själva bara varit barn?

Det låter som dålig satir – det tyckte i alla fall den saudiarabiske bloggaren Raif Badawi, som satte sig vid datorn och skrev en text med titeln »Låt oss piska några astronomer«. Den publicerades i september 2011 i tidningen Al-Bilad.

»Faktum är«, skriver Badawi,  »att denne ärevördiga predikant har gjort mig uppmärksam på en av tillvarons dolda sanningar, nämligen förekomsten av sharia-astronomi. (…) Därför skulle jag härmed gärna be NASA att lägga sina teleskop åt sidan och istället dra nytta av våra sharia-astronomers vetande, vars skarpsyn och skarpsinne vida överträffar de där dåliga NASA-teleskopens synförmåga.«

Badawi är en milt ifrågasättande människa. Han vägrar acceptera prästerskapets lagar eller misogyni. Han reagerar starkt på ett påbud till alla kvinnliga saudiska studenter i brittiska universitet, som kräver att de måste finna ett respektabelt manligt sällskap för att följa dem till och från föreläsningarna. Dumhet upprör honom, och orättvisor.

I ett land där yttrandefrihet råder kan man hålla med, säga emot eller kritisera honom. Men Raif Badawi lever i Saudiarabien. Han fängslades och dömdes för att ha förolämpat islam, för att ha grundat en »liberal nätsajt« och för att ha tagit till sig ett »liberalt tankesätt«.

Straffet blev ettusen offentliga piskrapp, böter på en miljon riyal (över två miljoner svenska kronor), ett tioårigt reseförbud samt ett tioårigt förbud mot deltagande i visuella, elektroniska och skriftliga medier, som båda ska tillämpas efter hans frisläppande.

Den 9 januari 2015 utsattes han för de första 50 piskrappen inför en folkmassa utanför Al Jafali moskén i Jeddah, bunden till händer och fötter.

Meningen var att han skulle gå igenom samma sak ytterligare nitton gånger, men piskandet har uppskjutits på obestämd tid. Hans hustru och tre barn har flytt landet och fått asyl i Kanada.

För några veckor sedan besökte hans hustru, Ensaf Haidar, London. Hon berättade att hans psykiska tillstånd förvärras, och vädjade om omvärldens solidaritet och handling.

Det mest skrämmande för en fånge är att bli bortglömd av dem som stödjer frihetens idé.

»Det mest skrämmande för en fånge är att bli bortglömd av dem som stödjer frihetens idé.«

Domen mot Raif Badawi är inte bara grym utan också i strid med en lång rad internationella överenskommelser som även Saudiarabien har skrivit på. Men för omvärlden tycks detta inte spela någon större roll.

Landet har just ingått ett avtal om en stor vapenaffär med Donald Trumps USA, och är en av Storbritanniens viktigaste partners när det gäller vapenhandel.

Inte heller Sverige kan stoltsera med motstånd mot Saudiarabiens brott mot mänskliga rättigheter.

Visserligen protesterade den svenska regeringen mot Badawis offentliga prygling i januari 2015, och utrikesminister Margot Wallström (S) kallade straffet medeltida. Men när den saudiske ambassadören kallades hem och Sverige fördömdes av en rad muslimska länder, gick svenska handelsintressen först.

Både statsminister Stefan Löfven och kungen skrev brev med något slags lugnande innehåll, och så kunde relationerna till Saudiarabien »normaliseras«.

Priset betalas av en tänkande och skrivande individ som Raif Badawi. Denna lördag den 17 juni är det fem år sedan han greps.

Vår regering har naturligtvis utmärkta möjligheter att hjälpa både honom och många fler som fängslats på grund av sina ord.

Men vi andra kan också göra skillnad: vi kan läsa hans ord. Så kan var och en av oss protestera och dessutom aktivt motarbeta Saudiarabiens försök att få honom tyst.

Ju mer vi läser, delar och sprider hans och andra fängslade författares ord, desto mindre meningsfullt blir det att fängsla, piska och döda dem.

Ensaf Haidar citerade sin man för några veckor sedan i London, och hälsningen från Raif Badawi är häpnadsväckande stark. Den riktar sig till mig, till dig som läser detta nu – till oss alla:

»De verkliga fångarna är de människor som har möjlighet att försvara friheten, men som ändå låter bli.«

 

Elisabeth Åsbrink är ordförande Svenska PEN

»PS: Under fredag och lördag vill Svenska PEN  få ihop 1000 bilder som ska representera de 1000 piskrapp som Raif Badawi har dömts till. Förutom att höja medvetenheten om hans fall, kommer dessa foton att fungera som en kraftfull markering av det utbredda stödet till Raif Badawi och hans familj.

 

Publicerad i Pressmeddelanden
16 Juni 2017

Tal av Ensaf Haidar, gift med Raif Badawi

 

London juni 2017

 

Idag bär jag en hälsning från min man och mina tre barn som har blivit berövade sin far på grund av att han utövade sin självklara rättighet att uttrycka sin åsikt.

Mitt hopp är att jag en dag ska få se min man, Raif Badawi, stå tillsammans med oss här på denna scen och tala om frihet och mänskliga rättigheter, för att berätta hur frihet aldrig kan fängslas, piskas eller avrättad - oavsett de krafter som arbetar hårt för att göra just det.

Jag bär också ett budskap om beslutsamhet: Här står nämligen en saudisk kvinna som är övertygad om att ett fredligt skifte av makten i Saudiarabien är möjligt. Nu lever en ny generation, globaliseringens generation, internets generation, en bloggande generation, vars idéer kan inte längre förhindras eller blockeras. Från Marocko till Jakarta sker en ny förändring, en ny revolution, där unga människor idag kommer att avgöra framtiden och vi måste stå bakom dem och stödja dem. Du kan alltså bli en del i denna förändring.

Raif Badawis budskap kan sammanfattas så här:

Att fredligt uttrycka sin åsikt och sina tankar är en icke-förhandlingsbar mänsklig rättighet, och en universell rättighet för alla människor, utan undantag. Därför är de verkliga fångarna de människor som har möjlighet att försvara friheten, men som ändå låter bli…

Raif har inte förlorat hoppet, men lider både psykiskt och fysiskt av detta orättvisa straff. Jag skulle kunna säga att han har det bra och är väldigt optimistisk, men det vore en lögn. Hans mentala hälsa förvärras. Så jag ber er att mobilisera och att visa solidaritet.  Det mest skrämmande för en fånge är att bli bortglömd av de som stödjer frihetens idé.

 

London, juni 2017

Översatt från arabiska till engelska av Bayan Abughaida,

Översatt från engelska  till svenska av Elisabeth Åsbrink med tillstånd från English PEN

Publicerad i Pressmeddelanden
14 Juni 2017

5 år sedan Raif Badawi greps

 

Delta i fotokampanj! På lördag, den 17 juni, har det gått exakt fem år sedan den saudiske bloggaren Raif Badawi greps i Jeddah för texter han publicerat på sin bloggsajt ”Liberal Saudi”. Två år senare dömdes han till tio års fängelse, ett tioårigt reseförbud samt ett tioårigt förbud mot deltagande i visuellt, elektroniskt och skriftligt media, som båda ska tillämpas efter hans frisläppande. Och han dömdes till  1000 piskrapp.

För att uppmärksamma årsdagen av hans gripande, ordnar Svenska PEN tillsammans med engelska PEN en fotokampanj på Instagram, Facebook och Twitter för hans frigivning.

Delta i fotokampanjen

Under fredag och lördag vill vi tillsammans få ihop 1000 bilder som ska representera de 1000 piskrapp som Raif Badawi har dömts till. Förutom att höja medvetenheten om hans fall, kommer dessa foton att fungera som en kraftfull markering av det utbredda stödet till Raif Badawi och hans familj.

Lägg gärna ut en bild som har en koppling till Raif Badawi, Saudiarabien, Badawis texter eller liknande.

Hashtags: #FreeRaif  #Svenska.pen  #SaudiArabia  #yttrandefrihet

Via Instagram: Dela ditt foto under hashtaggen #FreeRaif #Svenska.pen

Via Facebook: Dela ditt foto och använd hashtag #FreeRaif  och tagga Svenska PEN https://www.facebook.com/svenskapen/

Via Twitter: Dela ditt foto under hashtaggen #FreeRaif och tagga @PENsweden

Visa ditt stöd genom att dela information om Raif Badawis fall på sociala medier och uppmana till hans frisläppande.

Följ @Raif_Badawi på Twitter och twittra ditt stöd under hashtaggen #FreeRaif

 

Stöd Raif Badawi

Genom Svenska PEN kan du köpa boken 1000 piskrapp, där ett urval av Raif Badawis bloggtexter finns publicerade. Boken kostar 100 kr, och intäkterna går oavkortat till Raif Badawis familj.

Beställ boken genom Svenska PENs kansli:  Den här e-postadressen är skyddad från spam bots, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den

 

Elisabeth Åsbrink, ordförande SVENSKA PEN

Anna Livion Ingvarsson, generalsekretare SVENSKA PEN

Elnaz Baghlanian, internationell sekreterare SVENSKA PEN

Publicerad i Pressmeddelanden
8 Juni 2017

Svenska PEN, Bokmässan och yttrandefriheten

En enig styrelse för har fattat beslutet att Svenska PEN ska närvara vid årets bokmässa, och medverka vid den alternativa mässan som pågår parallellt. Grunden för beslutet är två meningar i PEN:s internationella charter som utgör kärnan i PEN:s verksamhet: PEN ska arbeta för obehindrad förmedling av tankar och idéer inom alla länder och PEN:s medlemmar ska göra sitt yttersta för att motverka rasism och hat mellan samhällsklasser och nationer.

I styrelsen finns författare, förläggare och publicister som i sina yrkesroller kommit fram till olika slutsatser angående sin medverkan på mässan men är eniga i att organisationen måste finnas på plats och driva dessa frågor.

PEN uppmanar inte sina medlemmar att delta eller ej. Det finns goda skäl till båda hållningarna. Vad chartern däremot kräver av alla medlemmar är att vi motverkar rasism och försvarar yttrandefriheten. Inte det ena eller det andra, utan båda sakerna samtidigt.

 

Elisabeth Åsbrink, ordförande Svenska PEN

Anna Livion Ingvarsson, generalsekreterare Svenska PEN

Publicerad i Pressmeddelanden