Välkommen, ditt engagemang är viktigt

Tusentals författare från hela världen är fängslade eller allvarligt förföljda för att de utövar sin grundläggande rätt till yttrandefrihet. Svenska PEN har sedan 1922 arbetat för att uppmärksamma och förbättra dessa författares situation. I detta arbete behövs mycket stöd – moraliskt och politiskt och inte minst ekonomiskt. Det finns flera sätt att engagera sig och stödja Svenska PEN:s arbete.

På bilden ovan samtalar författaren och psykologen Hédi Fried med PEN:s tidigare ordförande Elisabeth Åsbrink vid PEN:s halvårsmöte i december 2017. Foto: Hanna Nordell.

In a word where independent voices are increasingly stifled, PEN is not a luxury, it’s a necessity.
— Margaret Atwood
Författaren Samira Motazedi, Fatemeh Ekhtesari och Mehdi Moosavi på Göteborgs litteraturhus  Foto: Kristín Bjarnadóttir

Författaren Samira Motazedi, Fatemeh Ekhtesari och Mehdi Moosavi på Göteborgs litteraturhus

Foto: Kristín Bjarnadóttir

Bli medlem

Våra medlemmar tillhör någon av de kategorier som avses med initialerna i PEN (poets, playwrights, essayists, editors, novelists) eller är verksamma som översättare, förläggare, kritiker eller bibliotekarier. Medlemskapet kräver att man reservationslöst instämmer i PEN:s internationella charter

HUR GÅR JAG TILLVÄGA FÖR ATT BLI MEDLEM?

Inval av medlemmar beslutas av styrelsen. När du har skickat in din ansökan tar styrelsen upp ärendet vid kommande styrelsemöte, därefter återkommer vi till dig med ett besked. Avgiften i Svenska PEN beslutas av medlemmarna varje år. Idag ligger beloppet på 500 kronor.

Du ansöker enkelt genom vårt ansökningsformulär, som du når genom att klicka på länken nedan.

image_1.jpeg

bli pen-volontär

PEN är en ideell förening som förlitar sig på medlemmarnas arbetsinsatser. Det kan handla om att skriva rapporter för hemsidan, översättningar, värdskap och att hjälpa till vid våra offentliga manifestationer. Just nu söker Fängslade författares kommitté fler medlemmar med specialintresse för Asien och Afrika.

Om du är intresserad av att bidra med din tid och dina färdigheter, är du välkommen att kontakta oss.

 

Praktik

Flitigt kansli.jpg

Om du har möjlighet att göra praktik inom din utbildning är du välkommen att söka praktikplats hos oss. Maila din ansökan till PEN:s generalsekreterare Anna Livion Ingvarsson.

- "Please write on my behalf". Murat Sabuncu, chefredaktör för den turkiska dagstidningen Cumhuriyet, skickar en hälsning från fängelset.

- "Please write on my behalf". Murat Sabuncu, chefredaktör för den turkiska dagstidningen Cumhuriyet, skickar en hälsning från fängelset.

skriv ett brev

Ett sätt att påverka beslutsfattare är att skriva brev till dem och protestera. De som ansvarar för fängslandet av författare får genom breven en konkret påminnelse om att omvärlden inte glömmer författare bara för att de sätts i fängelse. PEN:s långa erfarenhet visar att brevkampanjer ger resultat, att fängslade författare friges eller behandlas bättre.

 

NYHETSBREV

Om du vill hålla dig uppdaterad om vår verksamhet får du gärna prenumerera på vårt nyhetsbrev. Vi skickar ut dem 2-4 gånger per månad. Klicka på länken nedan och fyll i dina uppgifter i formuläret.

 
PEN ill. StodOss_Swishpenna_BlaTurkos-01.png

Stöd oss

Om du inte är medlem, är du förstås ändå välkommen att stödja vår verksamhet genom att ge en gåva.