Nog med framtvingade bekännelser, Kina – frige Gui Minhai nu!

20 februari 2018

 
 

"I efterhand kan jag se att jag nog blivit en spelpjäs för Sverige, mitt underbara liv har förstörts och jag kommer aldrig mer att lita på svenskarna."

De här orden kom från den frihetsberövade förläggaren Gui Minhai, när de kinesiska myndigheterna för tredje gången tvingade honom att uppträda inför media. Kina har ännu en gång visat totalt förakt för internationella lagar och grundläggande mänskliga rättigheter, inklusive rätten till en rättvis rättegång.

"I efterhand kan jag se att jag nog blivit en spelpjäs för Sverige, mitt underbara liv har förstörts och jag kommer aldrig mer att lita på svenskarna."

De här orden kom från den frihetsberövade förläggaren Gui Minhai, när de kinesiska myndigheterna för tredje gången tvingade honom att uppträda inför media. Kina har ännu en gång visat totalt förakt för internationella lagar och grundläggande mänskliga rättigheter, inklusive rätten till en rättvis rättegång.

"Intervjun" följde ett välkänt kinesiskt mönster, där myndigheterna försöker avleda uppmärksamheten från sin djupa respektlöshet för rättsstatens principer, genom att offentligt förnedra individen. Listan över den kinesiska regeringens brott mot mänskliga rättigheter och internationella lagar är i Gui Minhais fall skandalös och lång.

Gui Minhai bortfördes från sitt sommarställe i Thailand den 17 oktober 2015 av en grupp civilklädda kinesiska agenter. En lång tid efter försvinnandet var det okänt var han befann sig.

Gui dök upp igen i januari 2016 när de kinesiska myndigheterna erkände att de häktat honom. En statskontrollerad TV-kanal sände en video med en framtvingad bekännelse där Gui sade att han frivilligt återvänt till Kina för att överlämna sig själv angående ett trafikbrott från 2003. Han hävdade att han inte ville ha något stöd från den svenska regeringen.

Trots att myndigheterna erkände att Gui Minhai befann sig i kinesiskt häkte blev han aldrig rättsligt åtalad, prövad eller dömd. Några månader senare sändes ännu en "bekännelse" i TV. Den här gången erkände Gui Minhai att han distribuerat oregistrerade böcker till kinesiska fastlandet och, återigen, hävdade han att han inte ville att Sveriges regering skulle agera å hans vägnar.

Efter att i oktober 2017 ha släppts ur fängelset har Gui Minhai stått under hård bevakning, i sin lägenhet i Ningbo. Hans tillgång till internet och hans möjligheter till förbindelser med omvärlden har varit begränsade, trots att de kinesiska myndigheterna vid flera tillfällen försäkrat att han var en "fri man och att de svenska myndigheterna kan ha så mycket kontakt med sin medborgare som de önskar". Sveriges utrikesminister Margot Wallström gjorde ett uttalande där hon sade att det var "helt i linje med grundläggande internationella regler, inklusive Wienkonventionen om diplomatiska förbindelser" att tillhandahålla konsulär hjälp till en svensk medborgare i behov av sjukvård.

Efter oroväckande tecken på att Gui Minhai skulle kunna lida av amyotrofisk lateral skleros (ALS) – en progressiv degenerativ sjukdom som påverkar hjärnan och ryggraden – ordnade den svenska ambassaden en möjlighet för honom att bli undersökt av ett läkarteam på ambassaden i Beijing.

Den 20 januari följdes han av två svenska diplomater på ett tåg från Shanghai till Beijing, när tio civilklädda poliser klev ombord på tåget och släpade iväg honom, framför ögonen på de två diplomaterna. Ännu en gång var det okänt var han befann sig, tills ett uttalande gjordes den 6 februari av en talesman för Kinas utrikesdepartement, som uppgav att Gui Minhai utsatts för "rättsliga tvångsåtgärder", en term som oftast betyder internering.

PEN International, som aktivt engagerat sig för Gui Minhai sedan han försvann, fördömer starkt de kinesiska myndigheternas behandling av Gui, som nu återigen fängslats för allvarliga men vagt formulerade anklagelser utan bevis, vilket inte bara kränker hans yttrandefrihet utan även rättsstatens grundläggande principer.

Utan tillgång till advokat och i en uppenbart framtvingad "intervju" den 9 februari, gjorde Gui ett uttalande där han klandrade Sveriges regering för sin nuvarande situation, och igen hävdade att han inte ville ha någon hjälp, varken från Sveriges regering eller från någon annan part.

På den internationella förläggareföreningens kongress den 12 februari, i New Delhi, skulle Prix Voltaire tilldelas årets mottagare, Gui Minhai. På grund av de kinesiska myndigheternas "tvångsåtgärder" mot Gui förblev hans stol på podiet tom, liksom när den kinesiske författaren Liu Xiabo blev tilldelad Nobels fredspris 2010.

Prix Voltaire är ett pris som hedrar "tryckfrihetens försvarare". Gui Minhai har bidragit till idéernas fria spridning genom sitt förlag, Mighty Current och Causeway Bay Bookstore i Hong Kong.

Han har även deltagit i konferenser om mänskliga rättigheter och har varit suppleant i styrelsen på Independent Chinese PEN. Vi befarar att de kinesiska myndigheternas behandling av Gui Minhai kommer att få en förödande effekt på den en gång blomstrande och nödvändiga förlagsbranschen i Hong Kong.

Behandlingen av Gui Minhai står i skarp kontrast till Kinas anspråk på att vara en modern och ansvarig medlem av det internationella samfundet.

Yttrandefriheten är de mänskliga rättigheternas kärna. Vi uppmanar det internationella samhället att inte förbli tyst utan i stället lägga press på den kinesiska regeringen och kräva; respekt för yttrandefriheten och rättsstatens grundläggande principer, Gui Minhais omedelbara och ovillkorliga frigivning, och att han får tillgång till nödvändig medicinsk vård, kontakt med sin familj samt konsulärt och juridiskt stöd.

 

PEN International

PEN America

English PEN

Hong Kong PEN

Svenska PEN

Dansk PEN

Norsk PEN

(Översättning från det engelska originalet: Moyra Livion)

 
 

2000 dagar i fängelse – påstötningar i fallet Raif Badawi

20 november 2017

Den saudiske bloggaren och människorättsaktivisten, Raif Badawi, har nu tillbringat drygt fem år, mer än 2 000 dagar i fängelse. Han greps 2012 och dömdes året därpå till sju års fängelse och 600 piskrapp för att ha förolämpat islam. År 2014 utökades straffet till tio års fängelse, 1 000 piskrapp och höga böter. Den 9 januari 2015 utdelades de första 50 piskrappen. Därefter har spöstraffet skjutits upp flera gånger, främst med hänvisning till Raif Badawis dåliga hälsotillstånd.

I ett brev till Saudiarabiens kung, Salman bin Abdul Aziz Al Saud, kräver Svenska PEN att spöstraffet upphävs och att Raif Badawi och hans advokat Waleed Abu al-Khair, som dömts till 15 års fängelse, omedelbart och villkorslöst släpps fria.

Ensaf Haidar, Raif Badawis hustru, som lever i exil i Kanada med parets tre barn skriver i ett brev till PEN:

"Raifs fem år i fängelse och spöstraffet har haft en förödande effekt på vår familj. Det är svårt och hårt för barnen och för mig men främst för Raif. Jag vill tacka alla PEN-medlemmar för ert stöd, och hoppas att ni inte ger upp kampen förrän Raif blir fri. Jag känner mig hoppfull inför framtiden och tror att det som nu händer i Saudiarabien ska leda till frihet.  Jag vädjar till kung Mohammed Bin Salman att han ska ingripa och utfärda en order om att min man ska friges, så att min familj kan återförenas, Ensaf Haidar."

 
 

Uladzimir Njakljajeu återigen dömd

10 november 2017

Den 1 november dömdes den välkände belarusiske poeten och människorättsaktivisten, Uladzimir Njakljajeu, till tio dagars administrativt förvar av en domstol i Minsk. Enligt åtalet hade han, i en intervju i polsk tv den 16 oktober, uppmanat till deltagande i ett massmöte som hölls i Minsk den 21 oktober.

Uladzimir Njakljajeu tilldelades 2011 års Tucholskypris, för sin litterära gärning och sin kamp för yttrandefriheten. De belarusiska myndigheterna vägrade ge honom utresetillstånd och han kunde därför inte komma till Stockholm och motta priset.

Övergreppen och trakasserierna mot Uladzimir Njakljajeu har en lång historia i Belarus. År 2010 ställde han upp som kandidat i presidentvalet. På själva valdagen, den 18 december, greps han av säkerhetspolisen och misshandlades svårt. Han fördes till sjukhus men hämtades av KGB som sedan höll honom inspärrad och förvägrade honom läkarvård för de svåra skador han fått vid misshandeln. I maj 2011 dömdes han till två års villkorlig dom.

Under senare år har Uladzimir Njakljajeu gripits vid flera tillfällen och antingen dömts till kortare administrativt förvar eller böter. Varje gång har han anklagats för att ha brutit mot den allmänna ordningen, antingen för att han påstås ha arrangerat eller själv deltagit i olika protestaktioner.

Svenska PEN har skrivit till president Lukaschenko och protesterat mot de upprepade gripandena och trakasserierna mot Uladzimir Njakljajeu. Vi kräver att hans rätt att fredligt uttrycka sina åsikter respekteras.

Upphör med trakasserierna mot Uladzimir Njakljajeu.