Priser och utmärkelser

Tucholskypriset

Tucholskypriset är ett stipendium som instiftats av Svenska PEN. Priset delas ut sedan 1985 till ”en förföljd, hotad eller landsflyktig författare eller journalist”.

Stipendiet, som är avsett att ge exilförfattare möjlighet att en tid vistas i Sverige, är uppkallat efter tyskfödde författaren Kurt Tucholsky (1890–1935). Han var en av de intellektuella som skarpast kritiserade nazismen, vilket ledde till att han tvingades fly från Tyskland. Han bodde i Sverige från 1929 och det var här fick han besked om att han fråntagits sitt tyska medborgarskap och att hans böcker brändes på bål. Kurt Tucholskys mest kända bok är förmodligen romanen Gripsholms slott från 1931. Prissumman är för närvarande på 150 000 kronor.

På bilden ovan tar Yassin al-Haj Saleh emot Tucholskypriset 2017 av kulturminister Alice Bah Kuhnke.

 

BERNSPRISET

Bernspriset delas ut varje år till en författare, journalist eller fotograf som ”lämnat ett värdefullt bidrag till skildringen av Stockholms kultur och natur, dess institutioner och dess utveckling eller Stockholmslivet i andra former”.

Priset instiftades 1963 i samband med Berns salongers 100-årsjubileum för att påminna om restaurangens centrala plats i Stockholms kulturliv. Pristagaren utses av Svenska PEN:s styrelse och prissumman är för närvarande på 20 000 kronor.

 

Per Anger-priset

Svenska PEN är en av tio organisationer som nominerar pristagare till Per Anger-priset som årligen utdelas till någon som gjort stora humanitära och demokratifrämjande insatser. Per Anger-priset instiftades av regeringen och delas ut av Forum för levande historia.

Priset har fått sitt namn efter Per Anger, som var sekreterare vid den svenska legationen i Budapest 1942–46. Det var han som tog initiativet till det svenska arbetet att rädda så många människor som möjligt undan förföljelse och avrättningar i det nazistockuperade Ungern under andra världskriget.

perangerpristagare_700px.jpg

Per Anger-priset till Teodora del Carmen Vásquez, El Salvador.

Teodora del Carmen Vásquez dömdes till 30 års fängelse efter att hon fött ett barn som inte längre levde. Efter tio år i fängelse släpptes hon. El Salvador har undantagslöst förbjudit abort.Trots den fara det innebär har Teodora del Carmen Vásquez, inifrån fängelset och efter frigivningen i februari 2018, kämpat för kvinnors rätt till sexuell och reproduktiv hälsa i El Salvador.

Nomineringsorganisationer

Nomineringsorganisationerna är den svenska sektionen av Amnesty International, Civil Rights DefendersDiakoniaSvenska FN-förbundetSvenska Avdelningen av Internationella JuristkommissionenReportrar utan gränserSvenska PENAfrikagruppernaKvinna till Kvinna och Svenska kyrkan.