Delta i stödmanifestation – tre år sedan Gui Minhai frihetsberövades

Gui+Minhai.jpg

Tid: Onsdag den 17 oktober kl. 12.00 
Plats: Utanför Kinas ambassad, Lidovägen 8, Stockholm

Med anledning av att den svenske medborgaren och bokförläggaren Gui Minhai den 17 oktober varit frihetsberövad i tre år anordnas en stödmanifestation utanför Kinas ambassad. 

Den 17 oktober 2015 kidnappade kinesiska myndigheter Gui Minhai under en semesterresa i Thailand. Ännu i dag vet vi inte vad han anklagas för, men de kinesiska myndigheterna har medgett att han är ”föremål för tvångsåtgärder”. Frihetsberövandet av Gui Minhai är ett steg i ledet i Kinas kraftigt försämrade press- och yttrandefrihet sedan Xi Jinping blev president 2013. I dag ligger Kina på plats 176 av 180 nationer på Reportrar utan gränsers index för global pressfrihet bakom länder som Kuba, Saudiarabien och Iran.

Behandlingen av Gui Minhai står i skarp kontrast till Kinas anspråk på att vara en modern och ansvarig medlem av det internationella samfundet.

Initiativtagare till stödmanifestationen är Kurdo Baksi och genomförs med stöd av Svenska PEN, Sveriges Journalistförbund, Svenska Förläggarföreningen och Sveriges Författarförbund. 

Medverkande talare:
Jesper Bengtsson, ordförande Svenska PEN
Karin Olsson, kulturchef Expressen
Helena Giertta, chefredaktör Journalisten
Björn Wiman, kulturchef Dagens Nyheter
Svante Weyler, förläggare
Grethe Rottböll, ordförande Sveriges författarförbund
Ulrika Hyllert, vice ordförande Svenska Journalistförbundet

Visa gärna ditt stöd för Gui Minhai och delta i manifestationen!