Hedersvåld och tystnad

hedersvld-uppdaterad.jpg

Datum: Onsdag den 24 oktober kl. 18.00
Plats: Trappscenen, Stadsbiblioteket Göteborg

Hur hanteras frågan om hedersrelaterat våld i media i dag? Finns det en rädsla för att ta i frågan? I så fall, varför? Används begreppet för att exploatera rasistiska föreställningar, och i så fall hur?

Anna Mattsson, författare och styrelseledamot i Svenska PEN, inleder kvällen med presentation av deltagarna och PEN:s arbete. 

I panelen: 

Helene Bergman, journalist och författare, aktuell med boken Förortens grupp 8.
Soleyman Ghasemiani, författare, förläggare och socionom.

Moderator: Ulrika Nandra, journalist och författare.  

Uppläsning av texter på temat: Kjerstin Norén, författare och scenkonstnär.

Fri entré

I samarbete med Författarcentrum Väst och Stadsbiblioteket Göteborg. Med stöd från Göteborgs Stad Kultur. 

Presentationer:

Soleyman Ghasemiani, född i Sardasht i västra Iran, är en svensk författare, poet och redaktör. Han kom till Sverige 1984. I Sverige läste han på socialhögskolan och tog socionomexamen 1995. Han arbetar idag inom hedersrelaterat våld och förtryck med utbildningar och konsultationer. Soleyman Ghasemiani är en engagerad debattör i sociala och kulturella frågor på svenska. Han är publicerad i många svenska dagstidningar med debattartiklar och krönikor.

Helene Bergman är mångårig journalist, fotograf, författare och debattör. På 70-talet var hon aktiv som journalist i bland annat kvinnorörelsen. Hon har också varit nyhetschef och arbetat på ett antal lokaltidningar runt om i Sverige. i hennes senaste bok, Förortens Grupp 8 (Beijbom Books), vittnar åtta starka invandrarkvinnor om hur det är att kämpa mot hederskulturen i dagens Sverige.

Kjerstin Norén är författare, kritiker, sångare och scenkonstnär. Hon är konstnärlig ledare av Studio 23 B. Sedan 2013 skriver hon film- och teaterkritik i digitala kulturtidskriften alba.nu. På 1980-talet var hon heltidsanställd teater- och kulturkritiker på danska Information. Hon har skrivit romaner, gjort grammofonskivor och medverkat i en rad tidskrifter och dagstidningar. Hon var verksam inom Lunds Studentteater, Lilla Teatern, i 60-talets lundavänster och hon var medskapare av progg-gruppen Röda Bönor.

Ulrika Nandra, journalist och författare med indisk-svensk bakgrund. Senaste bok, Ondska, 2018 april, (medförfattare Carl Johan De Geer), De oanständiga, om det moderna Indiens sexuella revolution, 2016, ÄGD, om makt i huvudet på Ulrika Nandra och Carl Johan De Geer, 2013. Har skapat The Urban Narrative, ett workshopkoncept i kreativt skrivande för att främja tolerans, social hälsa och hållbarhet.