Fängslade författares dag 15 november 2018

Världen över sitter hundratals författare, journalister och bloggare fängslade för brottet att sätta ord på människors tankar och drömmar. Den 15 november varje år påminner PEN runtom i världen om kampen för hotade författare och för det fria ordet. Här nedan kan du läsa om evenemangen i Stockholm, Göteborg och Uppsala. Varmt välkommen!


STOCKHOLM: IRAN 

Tid: torsdag 15 november18.00–21.00 (paus med barservering)
Plats: Studion, Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm

I årets upplaga av Fängslade författares dag i Stockholm riktar vi blickarna mot Iran. Varmt välkomna till en kväll med samtal, läsningar och högtidlig utdelning av årets Tucholskypris.

Iran fortsätter att vara ett av världens mest repressiva länder med obefintlig yttrandefrihet, politiska fångar, tortyr och avrättningar. Sedan USA sade upp Kärnenergiavtalet verkar situationen ha blivit ännu svårare. De stora gatuprotesterna för snart ett år sedan möttes med sedvanligt polisvåld och medförde att tusentals arresterades. Ingen fritänkande författare går säker i landet. Därför ägnar Svenska PEN årets Fängslade författares dag helt och hållet åt förhållandena i Iran. 

Under kvällen delar vi ut Tucholskypriset som i år tilldelas den iranska människorättsjuristen och skribenten Nasrin Sotoudeh som fängslats för att ha försvarat det fria ordet. Shirin Ebadi, mottagare av Nobels fredspris 2003 och nära vän och kollega till Sotoudeh kommer att ta emot priset i Sotoudehs ställe av kulturminister Alice Bah Kuhnke. 

Fängslade författares dag avslutar i år Free Speech Festival på Kulturhuset Stadsteatern. Festivalen, som har temat internet och det fria ordet online, bjuder på ett fullspäckat program för att fira Stockholms 20 år som fristad för hotade kulturutövare. Se hela programmet här.

MEDVERKANDE 

Shirin Ebadi
Golnaz Hashemzadeh Bonde
Samira Motazedi
Fatemeh Ekhtesari 
Mehdi Mousavi 
Shora Esmailian
Hanna Nordenhök
Jesper Bengtsson
Kulturminister Alice Bah Kuhnke 

Musik: Love Antell tolkar Arya Aramnejad, Stockholms fristadsmusiker från Iran / Kvartett Kankash

KVÄLLENS PROGRAM

Möt Fatemeh Ekhtesari och Samira Motazedi i ett samtal om situationen för författare i Iran. Båda har personlig erfarenhet av att ha dömts av regimen och flytt landet. Ekhtesari är fristadsförfattare i Lillehammer och Motazedi har uppmärksammats för texterna på sin blogg som förra året gavs ut i bokform: En gång i veckan drömmer jag att jag är i Iran (Glänta Produktion). Samtalet modereras av Shora Esmailian, journalist och författare.

Poesiuppläsningar av Fatemeh Ekhtesari och Mehdi Mousavi

Läsning av Golnaz Hashemzadeh Bonde, författare till romanen Det var vi

Tal av Shirin Ebadi, mottagare av Nobels fredspris 2003  

Tal av Jesper Bengtsson, ordförande Svenska PEN 

Årets Tucholskypris delas ut av kulturminister Alice Bah Kuhnke.

Biljettpris 90 kronor/PEN-medlem 70 kronor. 
Biljetter via Kulturhuset Stadsteaterns webb eller i dörren. 

Fängslade författares dag arrangeras i samarbete med Forum/Debatt på Kulturhuset Stadsteatern och med stöd från Svenska Akademien. 

OM DE MEDVERKANDE
Shirin Ebadi
är en iransk advokat och människorättsjurist. Hon är grundare av Defenders of Human Rights Center i Iran och tilldelades 2003 Nobels fredspris. 

Fatemeh Ekhtesari är poet och feministisk aktivist. Hon har utgivit tre diktsamlingar. 

Mehdi Mousavi är poet och aktivist. 

Ekhtesari och Mousavi flydde tillsammans från Iran 2015 och är sedan 2017 fristadsförfattare i Lillehammer. Läs mer om deras bakgrund och verksamhet här.  

Golnaz Hashemzadeh är författare och grundare/VD på Inkludera Invest. Det var vi är Hashemzadeh Bondes andra bok efter debuten Hon är inte jag (2012). 

Samira Motazedi är författare till En gång i veckan drömmer jag att jag är i Iran (Glänta Produktion), en samling texter från en uppmärksammad blogg. Hon är född och uppvuxen i Iran. Efter att ha dömts till döden för brott mot den islamiska regimens regelsystem kom hon till Sverige och sökte asyl 2012, en ansökan som avslogs i maj 2013. Sedan dess har hon stridit för att Migrationsverket ska ompröva hennes ärende och samtidigt skrivit om den svenska asylprocessen och om den islamska regimen i Iran.

Shora Esmailianär journalist, författare och föreläsare bosatt i Malmö. Tillsammans med Andreas Malm är hon författare till Iran on the Brink – Rising Workers and Threats of War (2007, Pluto Press) och Sprängkraft i Iran – Arbetarkamp och krigshot (2005, Federativs förlag).

Hanna Nordenhök är författare och verksam som litteratur- och teaterkritiker. Hon har gett ut diktsamlingarna Hiatus(2007) och Bländare(2009). 2011 debuterade hon som romanförfattare med Promenaderna i Dalby Hage.

Jesper Bengtsson är journalist och författare, ordförande för Svenska PEN. 

Kulturminister Alice Bah Kuhnke


GÖTEBORG: GUI MINHAI OCH KINA

Tid: torsdag 15 november kl. 18.00
Plats: Trappscenen, Göteborgs Stadsbibliotek, Götaplatsen

Svenska PENs Göteborgsavdelning ägnar programmet för Fängslade författares dag 2018 åt fallet Gui Minhai och Kina.

Den svenske medborgaren och bokförläggaren Gui Minhai har nu varit frihetsberövad i mer än tre år. Den 17 oktober 2015 kidnappades han av kinesiska myndigheter under en semesterresa i Thailand. Det är än i dag oklart vad han anklagas för. Kinesiska myndigheter har meddelat att han är ”föremål för tvångsåtgärder”. Vad har hänt Gui Minhai, och vad är bakgrunden till myndigheternas ingripande? Hur ser situationen ut i Kina i dag, när det gäller yttrandefrihet och författares uttrycksfrihet? 

I panelsamtalet ingår Angela Gui, Fredrik Fällman, Axel Kronholm och Frida Edman. Moderator för samtalet är Oskar Ekström.

I programmet ingår också uppläsning av texter av bl.a. Gui Minhai. Presentatör är Anna Mattsson, författare och styrelsemedlem i Svenska PEN. 

Fängslade författares dag arrangeras av Svenska PENs Göteborgsavdelning i samarbete med Göteborgs Stadsbibliotek, Göteborgs Litteraturhus, Författarcentrum Väst och Bokmässan. 

OM DE MEDVERKANDE

Angela Gui är dotter till den svenske fängslade förläggaren och författaren Gui Minhai. Sedan faderns försvinnande i oktober 2015 har Angela drivit kampanjen Free Gui Minhai. Free Gui Minhai arbetar för hans frigivande genom medialt och politiskt påverkansarbete för att väcka uppmärksamhet kring Guis situation samt vad den innebär för kultur, näringsliv och samhälle globalt. Angela är för närvarande bosatt i Cambridge, Storbritannien där hon doktorerar i vetenskapshistoria. 

Fredrik Fällman, docent i sinologi vid Göteborgs universitet, undervisar i kinesiska språket och kulturen och forskar om idéhistoria, religion, propaganda och det historiska utbytet mellan Kina och Väst. Har tidigare jobbat vid City University of Hong Kong och Stockholms universitet. Var en av översättarna till samlingsvolymen med fredspristagaren Liu Xiaobos texter som kom 2011, Jag har inga fiender, jag hyser inget hat (Weyler). Twittrar som @yangfulei

Axel Kronholm är journalist som bevakar konflikt, politik och utveckling i Syd- och Sydostasien. Han har också rapporterat om fallet Gui Minhai och om Kinas internationella bistånd. Kronholms journalistik har publicerats i bland annat The Guardian, Washington Post, Sveriges Radio, OmVärlden, Svenska dagbladet och Göteborgs-Posten.

Frida Edman är ansvarig för Bokmässan i Göteborg. Tillsammans med representanter från Svenska PEN, Svenska Förläggareföreningen, International Publishers Association har Edman under året särskilt lyft situationen i Kina och Gui Minhai. Bland annat publicerades en officiell inbjudan till Gui Minhai i Dagens Nyheter.

 Oskar Ekström är programchef för Bokmässan i Göteborg. Bokmässan var 1995 initiativtagare till att göra Göteborg till en fristad för förföljda författare, vilket är en fråga som Ekström drivit inom sitt engagemang för fristadsnätverket ICORN under flera år.


UPPSALA

I Uppsala uppmärksammas Fängslade författares dag den 15 november på tre platser: Stadsbiblioteket, Sävjabiblioteket och på Kulturpunkten i Gottsunda. 

12.00–13.00: Uppsala författarsällskap och Litteraturcentrum läser verk av förföljda författare. Stadsbiblioteket, glasgården.

14.00: Poeten Ghayath Almadhoun läser poesi. Sävjabiblioteket.

18.00: Poeten Ghayath Almadhoun läser poesi. Kulturpunkten i Gottsunda.

18.00: Med bokhandeln som fristad
Samtal med Basim Ahmed Jamal som öppnade bokhandel i Mosul och Dorotea Bromberg som driver bokförlaget Brombergs. När IS tog kontroll över Mosul förbjöds all musikrelaterad verksamhet och Basim arresterades ochmisshandlades. Sedan 2017 är han fristadsförfattare i Umeå. Samtalet är på engelska. På Stadsbiblioteket, Mallas sal.

Samarrangemang med Uppsala kommun, ICORN, Svenska PEN, Uppsala författarsällskap och Litteraturcentrum.