Fängslade författares dag 15 november

Den 15 november varje år påminner PEN om kampen för hotade författare och för det fria ordet. Dagen uppmärksammas på flera platser, här kommer en sammanställning av aktiviteterna som sker på olika platser i Sverige. Välkommen!

STOCKHOLM

Välkommen till en kväll med samtal, uppläsningar och utdelning av Tucholskypriset!

Programtid 19.00-21.30

(Paus med mingel/barförsäljning i mitten)

Plats. Hörsalen, Kulturhuset Stadteatern

Biljettpris 90 kronor/PEN-medlem 70 kronor.  Biljetter via Kulturhuset Stadsteatern.

Årets upplaga av Fängslade författares dag i Stockholm har fokus på de svåra villkoren för HBTQ-personer som verkar genom det skrivna ordet runtom i världen. Vi hör förfärliga rapporter om morden på homosexuella i Tjetjenien, om en intensifierad häxjakt på homosexuella i Egypten och om svårigheten att leva öppet i ett land som Kenya, där vår gästande författare är verksam. Kvällens samtal belyser speciellt läget i Ryssland, Mellanöstern och Östafrika.

***

Möt den prisbelönte dokumentärfilmaren Anton Yarush och författaren Binyavanga Wainaina i ett samtal om situationen för litterärt verksamma HBTQ-personer i Ryssland respektive Kenya under ledning av Alexandra Sandels, Sveriges Radio.

Kristofer Folkhammar är redaktör för en antologi som fördjupar kvällens tema. Bland de medverkande författarna och skribenterna finns Binyavanga Wainaina, Iman al-Ghafari, Jelena Milasjina, Anna-Maria Sörberg, Jennicet Gutiérrez, Alexandra Sandels, Annika Hamrud och Ocean Vuong. Skriften innehåller även texter av Yassin al-haj Saleh. Antologin ingår i biljettpriset.

Årets Tucholskypristagare är den syriske författaren Yassin al-Haj Saleh, som finns på plats i Stockholm för att ta emot priset. Han samtalar med Cecilia Uddén, Sveriges Radio. Yassin al-Haj Saleh (Syrien), är utbildad läkare, aktivist och författare och en av de främsta intellektuella uttolkarna av den katastrofala utveckling som lett fram till fullt inbördeskrig i Syrien. Hans texter publiceras i The Guardian, New York Times och Le Monde. Den senaste boken på engelska är The Impossible Revolution: Making Sense of the Syrian Tragedy.

Tucholskypriset delas ut av kulturminister Alice Bah Kuhnke.

Tal av Elisabeth Åsbrink, ordförande Svenska PEN

Konferencierer: Sara Mannheimer, Nina Eidem, Daniel Gustafsson, Svenska PEN

Musik av KMW Pianotrio

Annette Alemitou Mannheimer, violin

Sara Wijk, cello

Ann-Sofi Klingberg, piano

***

Fängslade författares dag arrangeras i samarbete med Forum/Debatt på Kulturhuset Stadsteatern och med stöd från Natur & Kultur.

***

VÄXJÖ: POESI PÅ LIV OCH DÖD

”Poesi på liv och död”, ett samtal mellan Caalaa Hayiluu Abaataa, poet och Nicklas Hållén, Linnéuniversitetet. Samtalet hålls på engelska.

Caalaa Hayiluu Abaataa är poet från Etiopien och numera boende i Sverige. Hans historia finns delvis att höra mer om i Martin Schibbyes dokumentär ”Grabben i cellen bredvid”, Sveriges Radio P1.

Tid och plats: 18.00 på Kafé de Luxe, Sandgärdsgatan i Växjö. Fri entré

Arrangörer: Linnéuniversitetet forskargrupp Concurrences, Det fria ordets hus (Växjö kommun) samt Kafé de Luxe

 

PEN GÖTEBORG: FLYKT OCH FÖRVANDLING

I år ägnar Svenska PEN:s Göteborgsavdelning Fängslade Författares Dag åt en maratonläsning av dikter som berör flykt, förtryck, förföljelse och utsatthet. Författare från Göteborg med omnejd läser egna dikter eller andras, dikter och prosatexter som på något sätt berör dagens tema.

Kvällen har fått rubriken ”Flykt och förvandling” efter titeln på en diktsamling av Nelly Sachs.

Programmet bjuder på texter av: Marguerite Duras, Paul Celan, Simone Weil, Nelly Sachs, Michail Bachtin, Svetlana Aleksijevitj, Vann Nath, Faraj Bayrakdar, och många fler.

Läsningar av Kennet Klemets, Hanna Hallgren, Linda Östergaard, Kajsa Öberg Lindsten, Johan Öberg, Axîn Welat, Kristín Bjarnadóttir, Peter Nilsson, Kjerstin Norén, Sokol Demaku, Soleyman Ghasemiani, Jana Witthed.

Musik av Matilda Magnusson, Kjerstin Norén och Gunnar Källström.

Tid: 15 november med start 19.00.

Plats: Kafé Frilagret, Lagerhuset, Heurlins Plats, Göteborg.

Arr: Svenska PEN i samarbete med Författarcentrum Väst, Göteborgs Litteraturhus och Frilagret.

Fri entré

 

MALMÖ: FÄNGSLADE FÖRFATTARES DAG MED ARIAN, DOOSTDAR & HOSSEINI

För närvarande sitter det högsta antalet författare på 27 år fängslade. Den 15 november uppmärksammas årligen runtom i världen som Fängslade författares dag för att påminna oss om att det fria ordet inte är att ta för givet och för att visa att dess förkämpar inte är bortglömda, så också på Författarscenen på Stadsbiblioteket i Malmö i samarbeten med Svenska PEN:

På Författarscenen gästas vi på Fängslade författares dag av den afghanske journalisten Wali Arian, som efter att ha rapporterat om talibanernas systematiska övergrepp mot civilbefolkningen blivit deras måltavla och tvingats i exil. Arian kommer att samtala med författaren Mats Kolmisoppi och visa några av sin filmade reportage från Afghanistan.

Medverkar göra också poeten Naeimeh Doostdar och dramatikern Reza Haji Hosseini, med ursprung i Iran, i ett samtal med poeten Freke Räihä om antologin Här lever Iran i vilken iranska författare i exil runtom i Europa medverkar.

Fängslade författares dag
Onsdag 15/11, kl. 19.00
Med Wali Arian, Naeimeh Doostdar och Reza Haji Hosseini
I Röda rummet på Stadsbiblioteket i Malmö
Fri entré

 

UPPSALA

Yttrandefriheten lever under ständigt hot i många delar av världen. Författare och journalister sitter i fängelse för att de på olika sätt uttryckt sina åsikter. Den 15 november varje år uppmärksammas Fängslade författares dag runt om i världen. Syftet med dagen är att ge stöd åt de fängslade författarna och uppmärksamma deras situation. Årets tema den 15 november 2017 i Uppsala är Syrien. Eftersom Uppsala kommuns före detta fristadsförfattare Sedigheh Vasmaghi nyligen fängslats i Iran kommer årets manifestation för det fria ordet även att uppmärksamma hennes situation.

Program 15 november:

Högläsning av poesi av Sedigheh Vasmaghi

Poeter från Uppsala läser dikter den nyligen fängslade poeten Sedigheh Vasmaghi som var fristadsförfattare i Uppsala mellan 2012 och 2014.
När: Onsdag 15 november kl 11.30-12. Fri entré.
Var: Ljusgården, Stadsbiblioteket
Uppsala kommun i samarbete med Uppsala författarsällskap och Litteraturcentrum

Lunchföreläsning av årets Tucholsky-pristagare

Tucholskypriset är ett stipendium som instiftats av Svenska PEN. Priset delas ut sedan 1985 till ”en förföljd, hotad eller landsflyktig författare eller journalist”. Stipendiet, som är avsett att ge exilförfattare möjlighet att en tid vistas i Sverige, är uppkallat efter tyskfödde författaren Kurt Tucholsky (1890–1935). Han var en av de intellektuella som skarpast kritiserade nazismen, vilket ledde till att han tvingades fly från Tyskland. Han bodde i Sverige från 1929, och här fick han besked om att han fråntagits sitt tyska medborgarskap och att hans böcker brändes på bål. Kurt Tucholskys mest kända bok är förmodligen romanen ”Gripsholms slott” från 1931. Prissumman är för närvarande på 150 000 kronor.

Årets Tucholsky-pristagare Yassin Al Haj Saleh besöker Uppsala för en lunchföreläsning om bland annat sina 16 år i fängelset innan han tar emot priset i Stockholm under kvällen. Lättare lunchmacka serveras efter föreläsningen. Fri entré.

När: Onsdag 15 november kl 12-12.45
Var: Mallas sal, Stadsbiblioteket
Uppsala kommun i samarbete med Svenska PEN


Refug: Fake News

USA:s president Donald Trump har under sin mandatperiod populariserat begreppet ”fake news”, eller falska nyheter. När medier avslöjat brister hos regeringen har Trump avfärdat det som lögner och misskreditering. Samtidigt sprider presidenten på egen hand helt osanna uppgifter, som får fäste i lojala medier, bara för att gynna sina egna politiska intressen. Strategin används idag även av politiker i Europa som vill säkra sina egna maktpositioner. Men ibland trillar även traditionella medier själva i fällan, för att nå ut till konsumenter i ett klimat präglat av nedskärningar och hårdnad konkurrens. Hur ser fake news egentligen ut? Hur påverkar fenomenet våra redan stora utmaningar med växande islamofobi, främlingsfientlighet och social polarisering? Och kan fake news motarbetas? Joakim Medin är en journalist och författare bosatt i Uppsala, som rapporterar om politiska och väpnade konflikter, demokratifrågor och människorätt. Han arbetar ofta utomlands och främst i Mellanöstern och Ungern. Programmet riktar sig främst till unga/unga vuxna. Fri entré.
När: Onsdag 15 november kl 18
Var: Reginateatern


Fängslade författares dag: Iman Al-Ghafari och Joakim Medin

Hur är det att sitta i fängelse i Syrien? Den syriska författaren och universitetsdoktorn Iman Al-Ghafari har under hela sitt liv känt sig inlåst i ett patriarkalt fängelse konstruerat av samhället. 2012 tvingades hon lämna sitt hemland. Den svenske författaren och journalisten Joakim Medin fängslades och anklagades för spioneri av den syriska regimen, under en reportageresa i kriget 2015. Vad för likheter och skillnader upplevde de två? Och hur har de båda två försökt förbättra sina egna liv genom fängelsetiden? Moderator: Kholod Saghir. Fri entré.
När: Onsdag 15 november kl 19
Var: Reginateatern

Trandans: För ordens och fängslade författares frihet

Frihetsmanifestation, installation med 1000 vikta origamitranor av AnnaKarin Kriström.
När: Hela v. 46 under stadsbibliotekets öppettider
Var: Stadsbiblioteket


Litteratur av fängslade författare

Biblioteken uppmärksammar litteratur av fängslade författare och författare från Syrien. Fråga gärna bibliotekarierna så hjälper de dig!
När: Hela v. 46
Var: Biblioteken i Uppsala