Iran och hotet mot det fria ordet - Narges & Narges!

Narges Hosseini

Datum: Tisdag 27 februari 2018
Tid: 17:30 - 19:00
Plats: Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg, 103 27 Stockholm (foajé 3, våning 3)

Övrig information: fri entré
Språk: engelska

Just nu går unga kvinnor ut på gator och torg i Teheran och tar av sig sina slöjor för att demonstrera för kvinnors rättigheter. Den unga kvinnan Narges Hosseini tog av sin slöja i en protestvåg som startade i december. Hon är nu känd som "den andra revolutionens dotter" och fängslades för att ha brutit mot hijab-lagen. (Hon är för tillfället släppt i väntan på rättegång). Flera kvinnor följer nu hennes exempel.

Bland poeter och författare som lever i Iran sitter flera fängslade och Svenska PEN har särskilt uppmärksammat Narges Mohammadi och kräver hennes frigivning. Kampen för yttrandefriheten har pågått före och efter den islamiska revolutionen för snart fyrtio år sedan. Kvällens samtal rör sig från 1978, året före iranska revolutionen, till 1998 och nu 2018, om hur förhållandet för det fria ordet för författare, konstnärer och journalister har påverkats. 

Välkomna till ett samtal om Iran inifrån och utifrån och kampen för det fria ordet. Samtalet sker på engelska.

Medverkande:

Parvin Ardalan, författare och journalist, aktiv i kvinnorörelsen, lever i exil i Malmö. 
Sholeh Irani, utrikesredaktör Feministiskt Perspektiv, har startat flera tidskrifter på både svenska och farsi, bland annat Iranska kvinnors röst. 
Hammad Reza Mohammadi, översättare och lärare från Iran, lever i exil i Norge. Bror till Narges Mohammadi
Elisabeth Löfgren, ordförande för Fängslade Författares kommitté i Svenska PEN

Musik: AVA ensamble med Hassan Moghadamm, tar, Ehsan Kazemi, santor och Hiva Khatib, tombak

Programkvällen arrangeras i samarbete med Kulturhuset Stadsteatern med stöd av Stiftelsen Natur & Kultur och Postkodlotteriets Kulturstiftelse