MARATONLÄSNING av Anne Franks dagbok - för yttrandefrihet, mot rasism

Datum: Torsdag 28 september - Lördag 30 september 2017
Tid: 10:00 - 16:30
Plats: Bok och Bibliotek 2017, Svenska PEN:s och Berättarministeriets läshörna, monter F01:41 på andra våningen (intill DN/Expressens monter, mittemot seminarierum F 3).

Övrig information: För den som vill delta i manifestationen går det bra att boka in 15 minuter på plats eller via info.goteborg@berattarministeriet.se
Varje deltagare läser i 15 minuter, och när boken är slut börjar vi om från början.

I samband med Bok och Bibliotek 2017 tar Svenska Pen och Berättarministeriet initiativ till en manifestation för yttrandefrihet och mot rasism. Författare, bibliotekarier, unga och gamla, kommer att delta i en tre dagars maraton-högläsning av Anne Franks dagbok.

Några av dem som kommer att läsa högt ur dagboken, i sällskap med bokmässans besökare, är Ebba Witt-Brattström, Jörn Donner, Navid Modiri, Amanda Svensson, Gellert Tamas, Susanna Alakoski, Kjell Westö, , Cecilia Uddén, Jan Guillou, Jessika Gedin, Sven Hagströmer, Lena Andersson och Agneta Pleijel.

Svenska PEN och Berättarministeriet vill uppmärksamma de frågor som är viktigast idag;

att stå upp för yttrandefrihet

att stå upp för barns rättigheter till trygghet och ett språk

att stå upp för litteraturens nödvändighet och för demokrati

Därför tar vi initiativ till manifestationen MIN RÖST - för yttrandefrihet, mot rasism.

Anne Frank var 15 år gammal när hon mördades, i en regim där våldsam rasism var den ledande ideologin och där bara en tanke, en åsikt, en kategori av människa hade möjlighet att existera. Men hennes röst finns kvar, och genom att läsa hennes ord blir vi många som för den vidare.

Vi hoppas att många vill delta i manifestationen på sociala medier. Skriv bara

MIN RÖST - för yttrandefrihet, mot rasism. #minrost

”Det är det svåra i denna tid: ideal, drömmar, förhoppningar hinner knappt infinna sig innan de drabbas av den allra grymmaste verklighet och på så vid fullständigt ödeläggs. Det är ett rent under att jag inte har gett upp alla mina förhoppningar, för dessa verkar absurda och ogenomförbara. Och ändå håller jag fast vid dem, trots allt, eftersom jag fortsätter att tro på människors inre godhet.” Ur Anne Franks dagbok, den 15 juli 1944.

Kontaktperson: Elisabeth Åsbrink, ordförande SVENSKA PEN   -elisabeth.asbrink@svenskapen.se