DELTA I STÖDMANIFESTATION FÖR GUI MINHAI OCH YTTRANDEFRIHET I KINA

Datum: Fredag 15 september 2017
Tid: 12:00
Plats: Utanför Kinas ambassad i Stockholm (Lidovägen 8 vid Djurgårdsbrunnsviken, strax öster om Etnografiska museet och Tekniska museet, Djurgårdsbrunnsviken). 

Den är nu 700 dagar sedan den svenske författaren och förläggaren Gui Minhai kidnappades i Thailand av kinesiska säkerhetsagenter, som i hemlighet förde honom över gränsen till Kina där han sedan dess hållits fängslad utan rättegång. Han har inte getts rätt till någon advokat, men har två gånger tvingats ”erkänna” påhittade brott på statlig kinesisk tv. 

Även fyra av Gui Minhais kollegor kidnappades 2015, men har släppts efter sina framtvingade tv-erkännanden. Detta pekar på att Gui riskerar bli syndabock för den gemensamma förlagsverksamheten och dömas till ett långt fängelsestraff. Detta trots att grundlagen i Hongkong där de verkade garanterar pressfrihet. 

Frihetsberövandet av Gui Minhai är samtidigt ett steg i ledet i Kinas kraftigt försämrade press- och yttrandefrihet sedan Xi Jinping blev president 2013. Han styr media och kultursektor med järnhand. I dag ligger Kina på plats 176 av 180 nationer på Reportrar utan gränsers index för global pressfrihet bakom länder som Kuba, Sudan och Vietnam. 

Mot denna bakgrund är det viktigt att visa stöd för Gui Minhai och alla andra som fallit offer för den pågående kampanjen mot det fria ordet i Kina. Med anledning av detta anordnas en manifestation.

Visa ditt stöd för Gui Minhai och delta i manifestationen. 

Medverkande: 
Karin Olsson, kulturchef Expressen
Angela Gui, dotter till Minhai
Ulrika K Engström, internationell sekreterare, Svenska PEN  
Ulrika Kärnborg, vice ordförande i Sveriges Författarförbund
Helena Giertta, chefredaktör för Journalisten med flera. 
Konferencier och initiativtagare: Kurdo Baksi

Stödmanifestationen för Gui Minhai och yttrandefriheten i Kina arrangeras med stöd av Sveriges Författarförbund och Svenska PEN.