Fängslade författares dag uppmärksammas i fem städer

Den 15 november arrangerar Göteborg, Malmö, Stockholm, Uppsala och Växjö uppläsningar och författarsamtal till stöd för hotade och fängslade författare, i år med Turkiet som genomgående tema, med anledning av läget i landet samt årets Tucholskypristagare Aslı Erdoğan. 

 

Nedan följer information om varje stads program. Varmt välkomna! 

 

***

 

GÖTEBORG

 

Tillsammans med Svenska PEN uppmärksammar Göteborgs Litteraturhus Fängslade författares dag med en helkväll åt den turkiska författaren, människorättsaktivisten och Tucholskypristagaren Aslı Erdoğan.

 

Kvällens program innehåller panelsamtal om den politiska situationen i Turkiet där Aslı Erdoğans författarskap sätts in i en större kontext. Panelen diskuterar även hennes fall och situation just nu. Skådespelaren Henrik Holmberg läser på svenska ur Aslı Erdoğans verk, översatta av Ulla Lundström.

 

Medverkande:

Cengiz Candar, statsvetare

Ragip Zarakolu, journalist

Nalin Pekgul, f.d. riksdagsledamot

Samtalsledare är Anna Mattsson, författare och styrelseledamot i Svenska PEN och Johan Öberg, översättare och medlem i Svenska PEN.

Magnus Sundberg, tidskriften Eyewitness, medverkar med bildspel från Istanbul.

 

Fri entré.

 

Tid: kl. 19.00 | Plats: Göteborgs Litteraturhus, Heurlins plats 1

 

Läs mer här.

 

 

***

 

MALMÖ

 

På Fängslade författares dag i år gästas Författarscenen Angela Gui, dotter till svenske förläggaren Gui Minhai som den 17 oktober 2015 försvann från sitt semesterhem i Thailand och som sedan dess utan åtal eller rättegång hålls fängslad i Kina. Angela Gui berättar i samtal med Per Svensson om sin fars verksamhet och fall samt inskränkningarna av yttrandefrihet i Kina. 

 

Medverkar gör också poeten Faraj Bayrakdar, som efter två diktsamlingar i hemlandet greps av den syriska underrättelsetjänsten och i fjorton år satt fängslad. Idag lever Bayrakdar i Stockholm och hans poesi hyllas över hela Europa. Bayrakdar läser sin poesi och samtalar med Rakel Chukri.

 

Dessutom läser Athena Farrohzad, Elisabeth Hjorth och Eiríkur Örn Norðdahl ur verk av årets Tucholskypristagare Aslı Erdoğan.

 

I samarbete med Svenska PEN

 

Fri entré

 

Tid: kl. 19.00 | Plats: Ljusets kalender på Stadsbiblioteket, Malmö

 

Läs mer här

 

 

***

 

STOCKHOLM

 

Den 15 november varje år påminner PEN om kampen för hotade författare och för det fria ordet. Årets Tucholsky-pristagare, Asli Erdogan, sitter fängslad i Turkiet. Vi ägnar därför kvällen åt att belysa situationen för henne och för alla de andra författare, journalister och publicister som just nu sitter inspärrade i Turkiet för brottet att sätta ord på människors tankar och drömmar.

Välkommen till en kväll med samtal, uppläsningar och utdelning av Tucholskypriset!

 

Ayşegül Tözeren, litteraturkritiker, aktivist och vän till Asli Erdogan talar om situationen i Turkiet.

Eugene Schoulgin, författare och Turkietkännare, i samtal med Ola Larsmo, författare och ordförande i Svenska PEN.

 

Tucholskypriset delas ut av kulturminister Alice Bah Kuhnke. På plats för att ta emot det finns Mine Aydostlu, Asli Erdogans mor.

 

Uppläsningar av författarna Anna Axfors, Marit Furn, Hans Gunnarsson, Agneta Klingspor och Tone Schunnesson.  

 

Konferencier Ulrika K Engström

 

Musik framförs av Anders Lagerqvist och Mattias von Wachenfeldt.

 

Fängslade författares dag arrangeras i samarbete med Forum/Debatt på Kulturhuset Stadsteatern och med stöd från Svenska Akademien.

 

Entré: 100 kr

PEN-medlem: 70 kr

Köp din biljett på Kulturhusets webbplats, på telefon 08-506 20 200, i biljettkassan på Kulturhuset eller i dörren.

 

Tid: kl. 19.30 | Plats: Hörsalen, Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm

 

Läs mer här.

 

 

***

 

UPPSALA

 

Turkiet är fokusland för Fängslade författares dag 2016. Den turkiska journalisten Emine Karakitapoglu, som bor i Uppsala, talar om läget för journalister och författare i Turkiet.

 

Uppsalaförfattarna Ali Akis (turkiska), Nawid Akhgar, Adelaida Caballero, Malcolm Cederback, Anna Franklin, Dag Thelander och Christina Wahldén (svenska) läser texter av turkiska författare

 

Musikinslag av Roland Keijser.

 

Samarrangemang med Stadsbiblioteket, Svenska PEN m fl

 

Fri entré. Boka biljett i Stadsbibliotekets reception, 018-727 17 00. Hämta ut biljetten senast 30 min före programmets start.

 

Tid: 18.00–19.30 | Mallas sal, Stadsbiblioteket

 

Läs mer här.

 

 

***

 

VÄXJÖ

 

På Fängslade författares dag går Växjös kulturaktörer samman för att uppmärksamma alla de författare och journalister som fängslas, tys­tas och censureras runt om i världen. Var med och visa ditt stöd.

 

Förbjuden dramatik

Skådespelare från Regionteatern Blekinge Kronoberg läser utdrag ur förbjuden dramatik från hela världen.

Tid: kl. 12.00 – 12.30 |  Folkuniversitetets café, Lineborgsplan, Växjö

 

De farliga böckerna

Ulrika Knutsson, journalist och författare, berättar om hur litteraturen stått inför rätta under 250 år

Tid: kl. 18.00 - 19.00 | Växjö stadsbibliotek, sal Galaxen.

 

Båda arrangemangen har fri entré och kräver ingen anmälan. 

 

Fängslade författares dag i Växjö arrangeras av: Det fria ordets hus, forskargruppen Concurrences vid Linnéuniversitetet, Folkuniversitetet, Kulturparken Småland Regionteatern Blekinge Kronoberg och Växjö stadsbibliotek.

 

Läs mer här.