Pragvår och sammetsrevolution – en kväll om Tjeckien, yttrandefrihet och litteratur

Datum: 18 april 2018
Tid: 19:00
Plats: Göteborgs Litteraturhus, Heurlins plats 1

Fri entré

Vad vet vi om Tjeckien i dag? Vad vet vi om historien, litteraturen, yttrandefriheten och förutsättningarna för skapande och uttryck? Anna Mattsson, författare och styrelseledamot av Svenska PEN och Författarcentrum Väst,  samtalar med Jana Witthed och Markéta Hejkalová om Tjeckien då och nu, om politik, historia och litteratur. Ett unikt tillfälle att få ta del av ett samtal med både allmänna och personliga infallsvinklar.

 

Jana Witthed har flytt från det dåtida Tjeckoslovakien och fått politisk asyl i Sverige. Hon skriver poesi, kortare prosa och artiklar. Hon har gett ut flera diktsamlingar, en barnbok och medverkat i många antologier. Hon har publicerat i G-P, Ord och bild, Horisont, Artes osv. I Tjeckien medverkar hon i Welles, Tvar, Literární noviny, A2 osv. Hon översätter också, t ex har hon tolkat Tomas Tranströmer till tjeckiska.

 

Markéta Hejkalová föddes i Prag, men hon växte upp i landets näst största stad Brno. Hennes mor var författare och fadern historiker. Hon läste ryska och finska vid Charles University i Prag och under några år därefter arbetade hon som förlagsredaktör. Markéta har utkommit med flera romaner och en barnbok. Hon har översatt böcker av Mika Waltari, Arto Paasilinna a Leena Lehtolainen. Böckerna ges ut på förlaget Hejkal, som hon äger tillsammans med sin man. Huvudpersoner i hennes romaner är kvinnor, hon skriver om kärlek och skildrar gärna livets olika krissituationer. Romanerna tar oss ofta till främmande länder och utspelar sig mot en bakgrund av olika politiska händelser. Sedan 1991 organiserar Markéta varje höst en bokmässa i Havlíčkův Brod, en mindre stad, där hon bor.

 

Arrangör: Svenska PEN:s Göteborgsavdelning och Författarcentrum Väst.