GUI MINHAI UPPMÄRKSAMMAS PÅ PRESSFRIHETSDAGEN DEN 3 MAJ

Datum: Torsdag 3 maj 2018
Tid: 12:00
Plats: Utanför Kinas ambassad (Lidovägen 8, Djurgårdsbrunnviken, nära Etnografiska museet och Tekniska museet)

Den 17 oktober 2015 kidnappade kinesiska myndigheter den svenske medborgaren och bokförläggaren Gui Minhai under en semesterresa i Thailand. Hans ”brott” är med stor sannolikhet att ha  publicerat regimkritiska böcker. I två år isolerades han från omvärlden utan advokat, rättegång och åtalspunkt.
 
Exakt två år senare ”frigavs” Minhai och hölls under uppsikt i en bostad i staden Ningbo utan möjlighet att lämna Kina, trots att han endast är svensk medborgare! Tre månader efter ”frigivningen” kidnappade drygt tio civilklädda regimagenter Minhai som satt med två diplomater på ett tåg nära Beijing. Sedan dess har den kinesiska diktaturen tvingat Gui Minhai att framträda i statlig tv och fördöma Sverige inifrån ett av de många hemliga underjordiska fängelserna i Kina.
 
Med anledning av detta anordnas en stödmanifestation för Gui Minhai på Press – och yttrandefrihetsdagen den 3 maj 2018, 12.00 utanför Kinas ambassad (Lidovägen 8, Djurgårdsbrunnviken, nära Etnografiska museet och Tekniska museet).
 
Initiativtagare till manifestationen är Kurdo Baksi och genomförs med stöd av Sveriges Författarförbund och Svenska PEN.
Medverkande:
Karin Olsson, kulturchef Expressen
Ulrika Kärnborg, vice ordförande Sveriges Författarförbund
Anders Q Björkman, biträdande kulturchef Svenska Dagbladet
Helena Giertta, chefredaktör Journalisten
Ulrika K Engström, Kommittén för fängslade författare, Svenska PEN
Konferencier: Kurdo Baksi

För ev. info kontakta 073 - 145 63 15