From prison in Syria to exile and freedom

Datum: torsdagen 6 september 2018

Tid: kl 17.30

Plats: Svenska PEN, Barnhusgatan 4 i Stockholm

Språk: mestadels engelska

 

En PEN-kväll. Film om och samtal med poeten Faraj Bayrakdar. 

The Story of Freedom - a documentary about his life and writings in Syria, inside and outside prison. En film av Syrienpoeten Hanna Himo och filmaren Adel Abas.

Medverkande: Faraj Bayrakdar, Hanna Himo, Maria Modig och Anna Livion Ingvarsson, Svenska PEN

Han kom till Sverige som Svenska PEN:s hedersmedlem 2005 och var fristadsförfattare i Stockholm under sina första år.

Poeten Faraj Bayrakdar tillbringade över 14 år i ett av Syriens mest ökända fängelser, Sedanaya-fängelset utanför Damaskus, och genomlevde ett hårt fängelsestraff med svår tortyr. Det var under de åren mycket av hans poesi kom till. Idag bor han i Sverige och är en välkänd och prisbelönad poet. Faraj Bayrakdar är född 1951 i Tir, en stad nära Homs i centrala Syrien. 

– När jag satt i fängelset trodde jag att jag skulle dö. Det var då jag började skriva, jag visste inte då för vem jag skrev. Jag bara skrev, jag ville att min berättelse skulle överleva även om inte jag gjorde det. (Faraj Bayrakdar SvD hösten 2017).

Fotograf: Khaled Soliman Al Nassiry