Filmvisning - The Trial: The State of Russia vs Oleg Sentsov

Tid: tisdag 18 september kl 18.30

Plats: Klarabiografen, Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm

Fri entré

Välkommen på filmvisning i solidaritet med Oleg Sentsov. Filmen presenteras av författaren och journalisten Dmitri Plax, och visningen är ett samarbete mellan Svenska PEN och Kulturhuset Stadsteatern.

Den ukrainska filmregissören och aktivisten Oleg Sentsov hungerstejkar sedan 14 maj 2018, och hans tillstånd är nu väldigt kritiskt. Han arresterades i sin hemstad Simferopol i Krim i maj 2014, och dömdes av ryska staten till 20 års fängelse anklagad för terrorism efter en skenrättegång. Han hålls i dag fängslad i en straffkoloini i norra Ryssland vid Vita Havet, långt ifrån sitt hem i Krim. 

I ett brev som smugglades ut ett år efter hans fängslande slår Sentsov fast:

-  Jag vet vem som kommer att vinna. Längtan efter frihet och utveckling är omöjlig att stoppa.

PEN och andra internationella människorättsorganisationer och filmaktörer som arbetar för Sentsovs frigivning, menar att Sentsov är en politisk fånge som fängslades på uppdiktade grunder. Rättegången fördömdes av EU som anser att den bryter mot Internationell rätt, då ryska domstolar inte har behörighet att döma handlingar som begåtts utanför det internationellt erkända ryska territoriet. 

The Trial: The State of Russia vs Oleg Sentsov (dokumentär, 75 min). Filmen undersöker vad som egentligen ligger bakom denna politiska skenrättegång. Utsattes åklagarens vittnen för påtryckningar? Hur drabbades den anklagade och hans familj av att han häktades? Filmregissören Askold Kurov följer rättegången och hur Sentsovs familj, kollegers och advokater försöker rädda honom från fängelse.

Filmen är textad på engelska.