Svenska PEN på Bokmässan 2018

Inom temat Respekt lyfter Bokmässan i år ämnen som rasism, populism och hbtq-frågor. Svenska PEN medverkar under mässans samtliga fyra dagar med program om yttrandefrihet och litteratur.


I samtal med Jesper Bengtsson. Fyra författare som skriver och engagerar sig i frågor som rör yttrandefrihet, demokrati och mänskliga rättigheter samtalar med Svenska PEN:s nya ordförande Jesper Bengtsson

Lördagen 29 september, Debattscenen
13.4514.15: Den ryske författaren Sergej Lebedev född 1981, en av de få ur sin generation som skildrar arvet från Sovjet och i Ryssland stämplad som dissidentförfattare. Aktuell på svenska med sin roman Vid glömskans rand där en pojke växer upp i skuggan av de sovjetiska fånglägrens fasor och som vuxen börjar söka sanningen om vad som egentligen skett.

14.30–15.00: Den svenske författaren och filosofen Aleksander Motturi som i höst ger ut sin fjärde roman Onåbara om en homosexuell flykting från Syrien som söker upp en svensk författare i hopp om att han ska skildra hans historia om det glamourösa gaylivet i Kairo, Damaskus och andra städer i Mellanöstern. Är med och driver det alternativa kultur- och utbildningsprojektet Clandestino Institutet i Göteborg.

Söndagen 30 september, Debattscenen
13.4514.15: Den svenske historikern och journalisten Henrik Berggren som i en rad böcker utforskat svensk 1900-talshistoria. Aktuell denna höst med boken Landet utanför, en första del i trilogi om Sverige och svenskarna under krigsåren. Den första boken koncentrerar sig på åren 1939 till den mörka krigsvintern 1940 då den tyska armén gick segerrikt genom Europa.

14.30–15.00: Aktivisten och författaren Fatemeh Khavari, från Afghanistan bosatt i Sverige, står bakom organisationen Ung i Sverige som organiserat flyktingungdomars egna protester mot flyktingpolitiken, belönats med Martin Luther King-priset och aktuell med den självbiografiska boken Jag stannar till slutet som hon skrivit med journalisten Annie Hellquist. 


Svenska PEN på DN-scenen, Monter: F01:39

Torsdagen 27 september 9.30–9.45
Aygul Kabaca från Mångkulturellt centrum berättar om appen Reality Check som ska göra ungdomar medvetna om rasism. I samtal med journalisten och Svenska PENs ordförande Jesper Bengtsson.

Fredagen 28 september 9.30–9.45
Den syriska författaren och journalisten Souzan Ibrahim som just nu är fristadsförfattare i Östersund berättar om sitt skrivande. I samtal med journalisten Jenny Aschenbrenner.

Lördagen 29 september 9.30–9.45
Journalisten Joakim Medin som följt utvecklingen i Ungern, aktuell med Orbánistan – Rädsla och avsky i det illiberala Ungern. I samtal med förläggaren Peter Karlsson.