Internet har gått sönder – ett seminarium om sociala medier, det fria ordet och demokratin

27mars_kopia.jpg

Tid: Onsdag 27 mars, kl. 17.30
Plats: Bonniers konsthall, Torsgatan 19, Stockholm

I sin Augustnominerade bok Internet är trasigtförsöker Karin Pettersson och Martin Gelin besvara frågan vad sociala medier gör med oss som människor, det offentliga samtalet och demokratin. För bara några år sedan dominerade optimismen att Internet skulle riva ner hierarkier och göra människor mer fria. Men i dag är kritiken skarp. De sociala medierna verkar i stället ha utvecklats till en bidragande orsak till demokratins kris. I boken beklagar en anställd på ett techföretag hur de tidigare kopplades samman med den arabiska våren, men nu med nazister och andra hatgrupper. I centrum för kritiken står Facebook som växt till det mäktigaste företaget för information, nyheter och opinionsbildning i världshistorien. Positionen saknar motstycke. Den som vill organisera en bojkott mot Facebook kan till exempel bara göra det via Facebook. 

I sin bok argumenterar Pettersson och Gedin att de stora digitala plattformarnas algoritmer premierar innehåll med extrema ståndpunkter, starka känslor och falska nyheter. Kritiker menar att deras affärsmodeller har blivit ett allvarligt demokratiproblem. 

Traditionella medier, politiska partier och sociala rörelser har blivit beroende av de digitala plattformarna. Vad innebär det för hur till exempel public service eller en vanlig svensk kulturredaktion arbetar? Och vilka intryck har de tagit av den växande kritiken? 

I USA och EU diskuteras nu hur de här företagens växande makt kan begränsas. Finns det möjlighet att reglera systemen och är det i sådant fall techföretagens, användarnas eller politikens ansvar? 

Så här skriver Pettersson och Gelin i sin bok: ”Om den fria pressen brukade hotas av censur och auktoritär propaganda är den i dag tillbakapressad av den digitala uppmärksamhetens logik, där det ofta är lättare att hitta till de mest vilseledande och extrema nyhetskällorna än de mest sansade och pålitliga.” 

På seminariet medverkar:
Karin Pettersson, författare till boken Internet är trasigtoch chef för frågor om public policy på Schibstedt. 
Max Andersson, ledamot av Europaparlamentet ursprungligen för Miljöpartiet men som sedan en tid för det nya partiet Vändpunkt.
Jan Helin, programdirektör på SVT.
Ida Ölmedal, chef för Sydsvenskans kulturredaktion.
Samtalet leds av frilansjournalisten Mats Almegård.
Lina Rydén Reynols läser ur sin uppmärksammade diktsamling Läs mina läppar.

Fri entré
Konsthallens bar är öppen före och efter seminariet

Varmt välkomna! 

Arrangörer: Svenska PEN och Bonniers konsthall