Läs noveller av Oleg Sentsov

Läs noveller av Oleg Sentsov

PEN publicerar tre noveller av Oleg Senstov på engelska.

Den kände ukrainske filmaren och författaren, Oleg Sentsov hungerstrejkar sedan den 14 maj. Han avtjänar ett 20-årigt straff i Ryssland, dömd på mycket vaga grunder för påstådd terrorism. PEN anser att domen är politisk, kopplad till Oleg Sentsovs kritik mot Rysslands annektering av Krim och kräver att han omedelbart och villkorslöst släpps fri.

Turkiet: PEN kräver att grundläggande mänskliga rättigheter återupprättas

Turkiet: PEN kräver att grundläggande mänskliga rättigheter återupprättas

- Det är dags för de turkiska myndigheterna att klargöra vilka åtgärder de kommer att vidta för att återinrätta grundläggande friheter i Turkiet. Som ett första steg måste alla, som fängslats enbart för att de använt sin rätt till yttrande-och åsiktsfrihet, släppas fria. Godtyckliga arresteringar och åtal måste upphöra, mediafriheten och rättsväsendets oberoende måste garanteras och undantagstillståndet hävas, säger Jennifer Clement. 

Svenska PEN kräver att Nasrin Sotoudeh omedelbart släpps

Svenska PEN kräver att Nasrin Sotoudeh omedelbart släpps

Den iranska juristen och människorättsförsvararen Nasrin Sotoudeh har återigen gripits.

– Den iranska regimen tycks ha trappat upp sina försök att tysta människorättsaktivister och jurister som strävar efter ett mer rättssäkert system i Iran. Den svenska regeringen och EU måste markera mot den utvecklingen, särskilt som Iran sedan USA drog sig ur kärnenergiavtalet har större skäl att lyssna på just EU, säger Jesper Bengtsson, ordförande i Svenska PEN. 

Manifestation för Oleg Sentsov 1 juni kl 18

Manifestation för Oleg Sentsov 1 juni kl 18

Oleg Sentsov har med fredliga medel kraftfullt protesterat mot Rysslands annektering av Krim. Den 10 maj 2014 greps han i sin lägenhet i Krim av ryska säkerhetstjänsten. Han fördes till Ryssland och utsattes för mycket brutala förhör i häktet; han misshandlades, kvävdes och hotades med sexuella övergrepp. Efter drygt ett år i häkte ställdes han inför rätta, anklagad för planering av terroristbrott. Åklagarens huvudvittne drog tillbaka sitt vittnesmål och sa att det hade framtvingats under tortyr. Trots mycket vaga anklagelser och avsaknad av bevis dömde en militärdomstol Oleg Sentsov till 20 års fängelse.