Nasrin Sotoudeh får årets Tucholskypris

Pressmeddelande den 30 oktober 2018

Svenska PEN tilldelar 2018 års Tucholskypris till den iranska människorättsjuristen och skribenten Nasrin Sotoudeh. 

Motiveringen lyder: ”För hennes modiga och outtröttliga kamp för att försvara de röster som riskerar att censureras och tystas i Iran, tilldelas skribenten och människorättsjuristen Nasrin Sotoudeh Tucholskypriset 2018. Med stort rättspatos fortsätter Sotoudeh, år efter år, kämpa för fängslade och hotade författare, journalister och kvinnoaktivister i landet.”

– Läget för yttrandefriheten i Iran har varit dåligt länge, men förvärrats ytterligare på senare tid. Nasrin Sotoudeh har genom sin långa kamp för det fria ordet – som advokat och skribent – visat både ett enastående mod och att förtrycket av yttrandefriheten i längden aldrig kan vinna, säger Jesper Bengtsson, ordförande i Svenska PEN.

 Nasrin Sotoudeh, född 1963 i Tehran, är en iransk skribent och människorättsjurist. Hon har under lång tid fört en oförtruten kamp för mänskliga rättigheter i Iran. De iranska myndigheterna har i åratal förföljt och trakasserat henne. Sotoudeh är känd som jurist, främst för att hon försvarat namnkunniga människorättsaktivister som mottagaren av Nobels fredspris, Shirin Ebadi – men också ett stort antal andra, mindre kända, vars juridiska rättigheter åsidosatts. 

I september 2010 dömdes hon till sex års fängelse för ”propagandistisk verksamhet”. Hon benådades 2013, efter att suttit av tre år av straffet, men året senare beslutade advokatsamfundet i Tehran att belägga henne med ett tre år långt näringsförbud som praktiserande jurist, förbudet upphävdes dock efter ett år. Den 13 juni i år greps hon åter i sitt hem och fördes till det ökända Evin-fängelset i Tehran. I samband med gripandet informerades hon om att hon, i sin frånvaro, dömts till fem års fängelse och att detta straff nu skulle avtjänas – en dom som inte hade informerats om tidigare. Den 25 augusti inledde hon en hungerstrejk i protest mot arresteringarna och pressen på sin familj, släktingar och vänner. Den pågår fortfarande. 

Shirin Ebadi, mottagare av Nobels fredspris 2003 och nära vän och kollega till Sotoudeh kommer att ta emot priset i Sotoudehs ställe av kulturminister Alice Bah Kuhnke. Prisutdelningen äger rum på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm på Fängslade författares dag den 15 november, kl. 18.00–21.00.

Om Tucholskypriset: Tucholskypriset är ett litterärt stipendium på 150 000 svenska kronor som delas ut av Svenska PEN till en förföljd, hotad eller landsflyktig författare eller publicist. Priset instiftades 1985 till författaren Kurt Tucholskys minne. Den första att få priset 1985 var Adam Zagajewski. Förra årets pristagare var den syriske författaren Yassin al-haj Saleh.

För mer information kontakta: Jesper Bengtsson, jesper.bengtsson@svenskapen.se, tel: 0702-68 25 29

För bokning av intervju med Shirin Ebadi kontakta: Elnaz Baghlanian, elnaz.baghlanian@svenskapen.se

Foto: Kaveh Kazemi/Getty Images