Osman Kavala inför rätta – förväntas bli årets fars

Osman Kavala inför rätta – förväntas bli årets fars

Idag inleds rättegången mot den turkiske finansmannen, människoaktivisten och filantropen Osman Kavala som hålls i den speciellt avdelade rättegångssalen i högsäkerhetsfängelset Silivri utanför Istanbul.

Åklagaren yrkar på livstids fängelse för Kavala och ytterligare 15 människorättsaktivister, akademiker och kulturarbetare, för omstörtande verksamhet och kontakter med terroristorganisationen (läst Gülenrörelsen). Rättegången, som förväntas pågå i fem dagar, har alla förutsättningar att bli årets fars i Erdoğans Turkiet.

Högaktuellt nummer av Dissidentbloggen fokuserar på den allvarliga utvecklingen i Hongkong

Just nu, samtidigt som det här specialnumret om yttrandefriheten i Hongkong släpps, demonstrerar hundratusentals människor på Hongkongs gator, däribland flertal av de medverkande skribenterna. Det avtal som slöts mellan Kina och Storbritannien 1984, där Hongkong skulle få behålla sin grundlag som garanterar pressfrihet, yttrandefrihet och mötesfrihet i femtio år enligt formen ”ett land – två system”, tycks vara ett minne blott. Det vittnar texterna om i det här numret som görs i samarbete med vår systerorganisation PEN Hongkong.  

Iran: Stark oro för Narges Mohammadis hälsa

PEN International uttrycker allvarlig oro över journalisten och människorättsaktivisten Narges Mohammadi som avtjänar ett sexårigt fängelsestraff i det ökända Evinfängelset i Teheran. Hennes hälsa är idag allvarligt hotad till följd av miljön i fängelset. PEN International upprepar uppmaningen till Iranska myndigheter att omedelbart och ovillkorligt släppa Narges Mohammadi fri, och kräver att hon ges omedelbar tillgång till den sjukvård och medicinska behandling hon behöver

Storbritannien: Julian Assange bör inte utlämnas till USA

Storbritannien: Julian Assange  bör inte utlämnas till USA

Svenska PEN och PEN International säger idag i ett gemensamt uttalande att de brittiska myndigheterna inte bör utlämna Wikileaksgrundaren Julian Assange till USA. I USA riskerar Assange att utsättas för allvarliga kränkningar av sina mänskliga rättigheter, bland annat tortyrliknande förhållanden i häktet eller annan misshandel. Organisationerna oroar sig också för de konsekvenser åtalet mot Assange kan ha på den globala pressfriheten.

Känd författare och journalist dömd till 18 månaders fängelse i Turkiet

I ett gemensamt uttalande kräver Sveriges Författarförbund, Svenska Förläggareföreningen och Svenska PEN att den turkiska författaren, journalisten och förläggaren Ayşe Düzkan omedelbart släpps fri och att domen på 18 månaders fängelse upphävs. I ett brev till Turkiets justitieminister kräver vi att Ayşe Düzkan omedelbart och villkorslöst släpps fri. Läs brevet i sin helhet här.

Svenska PEN släpper ny rapport med anledning av Gui Minhais fortsatta fångenskap

I dag släpper Svenska PEN rapporten ”Året runt, dygnets alla dagar – Gui Minhai i det ofria Kina”, som belyser de komplexa omständigheter som omgett – och fortsatt omger – fallet Gui Minhai. Jesper Bengtsson, ordförande för Svenska PEN, kommenterar rapporten: ”Gui Minhais fall är omskakande på flera olika sätt och det är mycket viktigt att omvärlden fortsätter bevaka det, och trycket på att han ska friges får inte minska. Rapporten bör läsas av alla beslutsfattare som har med Gui Minhais fall att göra, med förhoppning om ett mer offensivt arbete för hans frihet.”

Turkiet: Anställda vid tidningen Cumhuriyet tillbaka i fängelset

Den 25 april kom beskedet att sex tidigare anställda vid tidningen Cumhuriyet skulle skickas tillbaka till fängelse.  Anklagelserna om terrorism är helt grundlösa och PEN International kräver att samtliga omedelbart och villkorslöst släpps fria. Organisationen kräver även att domarna mot ytterligare åtta medarbetare vid tidningen, som är Turkiets äldsta oberoende tidning, upphävs. 

Iran: Tre författare riskerar långa fängelsestraff

PEN uttrycker stor oro över de pågående rättegångarna mot tre iranska författare; Baktash Abtin, Reza Khandan-Mahabadioch Keyvan Bazhan. I slutet av april hölls de avslutande förhandlingarna i Revolutionsdomstolens 28:de avdelning i Teheran. De tre författarna anklagas bland annat för ”spridande av propaganda mot regimen” och ”sammansvärjning mot nationens säkerhet”. 

Nytt nummer av Dissidentbloggen

Nytt nummer av Dissidentbloggen

I nya numret av Dissidentbloggen, som görs i samarbete med reportagesajten Blankspot, presenterar vi högaktuella texter som skildrar den senaste tidens utveckling i ett allt öppnare Etiopien. Genom den demokratiseringsprocess landet nu genomgår har också yttrandefriheten vunnit ny mark. Texterna bidrar till att skapa ett samtal om denna nyvunna frihet för journalistiken och litteraturen och samlar tankar och berättelser kring det hopp – men också oro och tvivel – som denna frihet kommer med.

Pussy Riot-medlemmar beviljas asyl i Sverige

Svenska PEN välkomnar det glädjande beskedet att Pussy Riot-medlemmarna Luisine Djanyan och Aleksej Knedljakovskij beviljas asyl i Sverige efter att tidigare fått avslag. ”Det tidigare beslutet var alldeles obegripligt, givet allt vi vet om förföljelserna av Pussy Riot i Ryssland. Jag har svårt att se att det skulle finnas mer tungt vägande skäl för uppehållstillstånd”, säger Jesper Bengtsson, Svenska PENs ordförande.

Svenska PEN välkomnar till seminarium om Kina och Gui Minhai

Svenska PEN välkomnar till seminarium om Kina och Gui Minhai

Svenska PEN välkomnar till ett seminarium den 8 maj om Kina och den fängslade författaren och förläggaren Gui Minhai.

För att uppmärksamma Gui Minhai och de ofria omständigheter under vilka han fortfarande lever, publicerar Svenska PEN en rapport om läget i Kina mot bakgrund av fallet Gui Minhai. I samband med detta bjuder vi in till ett kunskapsseminarium där bland annat sinologen Torbjörn Lodén och Expressens Karin Olsson diskuterar fallet. Varmt välkomna!

Turkiet: ”Rättegången handlar om att kriminalisera och tysta journalistik”

Turkiet: ”Rättegången handlar om att kriminalisera och tysta journalistik”

Tre personer kallades till domstolen i Istanbul den 15 april - journalisten och representanten för Reportrar utan gränser, Erol Önderoğlu, ordförande i Turkiets Human Rights Foundation, Şebnem Korur Fincancı, och journalisten Ahmet Nesin. Denna gång skulle domarna meddelas. Efter mindre än en timmes förhandling meddelade domaren att rättegången skjuts upp till den 17 juli 2019. 

Turkiet: Journalister riskerar hårda domar

Måndagen den 15 april avslutas rättegången mot de tre journalisterna Erol Önderoğlu, Şebnem Korur Financı och Ahmet Nesin i Istanbul. De tre står åtalade för att ha ”spridit propaganda för en terroristorganisation”, ”anstiftan till brott” och ”för att ha hyllat kriminella aktiviteter”. I ett gemensamt upprop visar flera press- och yttrandefrihetsorganisationer sitt stöd till de tre åtalade och kräver att de frias på samtliga punkter.