Svenska PEN protesterar mot våldet i Minsk

Alltsedan det belarusiska presidentvalet utlystes har utgången varit given. Under hösten har vitryska myndigheter vidtagit olika åtgärder för att förhindra demonstrationer och politiska möten, i syfte att marginalisera den politiska oppositionen. Men när bepansrade specialfordon i förra veckan rullade in i huvudstaden stod det klart att även mer handfasta ingripanden var att vänta.

 

När tiotusentals demonstranter efter vallokalernas stängning i söndags kväll samlades i centrala Minsk möttes de brutalt av polis, militär och specialstyrkor. Oss veterligen arresterades och misshandlades minst 600 demonstranter, sju av de nio oppositionella presidentkandidaterna greps, medan poeten och före detta PEN-ordförande Uladzimir Njakljajeu gensköts av polis på väg till demonstrationerna och misshandlades medvetslös inför ögonen på sina anhängare. Enligt rapporter kidnappades Njakljajeu under natten till måndagen av civilklädda KGB-män från det sjukhus dit han hade förts för vård av de skallskador som han ådragit sig under den brutala misshandeln.

 

Under natten stormade specialstyrkor redaktionerna för människorättsorganisationerna Charter 97 och Viasna. Utrustningen slogs sönder, datorer konfiskerades, arresteringar genomfördes och hemsidornas uppdateringar stoppades eller släcktes helt. Ett flertal författare, skådespelare, dramatiker och oppositionella har frihetsberövats.

 

Aljeksandr Lukasjenkas regim har än en gång visat prov på sin hänsynslösa brutalitet, sin totala brist på respekt för mänskliga rättigheter och det fria ordet. Svenska PEN protesterar å det bestämdaste mot våldet och arresteringarna och kräver att samtliga omedelbart släpps på fri fot. Svenska PEN protesterar särskilt mot den fullständigt oacceptabla behandlingen av Uladzimir Njakljajeu och kräver att han genast friges och förs tillbaka till sjukhuset för vård.

 

Svenska PEN uppmanar den svenska regeringen och EU att skarpt fördöma de kränkningar av mänskliga rättigheter som just nu sker inför öppen ridå i ett europeiskt land och visa att den sortens handlande får konsekvenser, inte minst på det diplomatiska och det ekonomiska planet.

 

Svenska PEN:s styrelse

 

Protesten överlämnades den 21 december till ambassadör Andrei M. GRINKEVICH vid Belarusiska republikens ambassad i Stockholm.