Turkiet: Ahmet Altan blir hedersmedlem i Svenska PEN

Altan2.jpg

Svenska PEN har beslutat att utse den turkiske författaren och journalisten Ahmet Altan till hedersmedlem. 

Svenska PEN vill uttrycka sin växande oro för utvecklingen i Turkiet, där situationen för yttrandefriheten i försämras i rasande fart. Svepande straff- och antiterroristlagar gör det möjligt för regeringen att tysta kritiska röster från alla håll. Efter det misslyckade kuppförsöket i Turkiet 15 juli 2016 har situationen för det fria ordet i landet ytterligare förvärrats. Författare och journalister har gripits och över hundra medieorganisationer och bokförlag har beordrats att stänga. 

Ahmet Altan är en framstående författare och journalist. Han var en av alla dem som fängslades efter det misslyckade kuppförsöket 2016. Ahmet Altan anklagades för att ha kopplingar till predikanten Fethullah Gülen som den turkiska regeringen pekat ut som ansvarig för kuppförsöket. Ahmet Altan nekar till anklagelserna som han menar är ”groteska”. Domstolen dömde honom först till livstid. Sedan ändrades straffet 10 års fängelse, men han beslogs med reseförbud och släpptes fri under övervakning med hänvisning till att han redan suttit häktad i tre år.

Den 12 november 2019 greps Ahmet Altan återigen, bara en vecka efter han släpptes fri den 4 november 2019. Svenska PEN är bestört över att han arresterats på nytt, gripandet är skamligt och saknar grund. Ahmet Altan har inte begått något brott, det är uppenbart att man bara vill straffa honom för att han inte vill låta sig tystas.

Läs mer om Ahmet Altan här.