Tystad Belarus

I kampanjen Tystad lyfter Svenska PEN ett antal fall av fängslade författare, skribenter, poeter och översättare. Kampanjen kommer framför allt att synas på bibliotek runtom i landet. Våren 2024 fokuserar kampanjen på situationen i Belarus och de fall som lyfts är Ales Bjaljatski, Katsjaryna Andrejeva, Tatsjana Vadalazjskaja, Uladzimir Matskevitj och Maksim Znak.

Arbetar du på bibliotek och vill ha mer information om kampanjen och material att skylta med? Du hittar kampanjmaterial och alla Svenska PEN:s aktuella kampanjer via knappen nedan.

Situationen i Belarus

Belarus är en av de hårdaste diktaturerna i världen idag. Sedan de stora ­folkliga protesterna drog igång, efter det riggade presidentvalet sommaren 2020, har den belarusiska regimen kontinuerligt dragit åt tumskruvarna.

Protesterna slogs ned brutalt: tiotusentals personer dömdes till kortare fängelsestraff, många misshandlades och torterades. Flera personer sköts ihjäl, dog i fängelser eller under oklara omständigheter. Landet har, med diktatorn Lukasjenkas goda minne, blivit ockuperat av den ryska krigsmakten som använder Belarus som militärbas för sin både brutala och lagvidriga krigföring i Ukraina.

Sedan dess har så gott som alla oberoende medier lagts ner, icke-statliga organisationer likviderats och terrorstämplats. Hela civilsamhället har ödelagts, tusentals människor har fått ytterst hårda politiskt motiverade domar, hundratusentals tvingats i landsflykt.

Yttrandefriheten är praktiskt taget avskaffad i Belarus. Flera framstående oppositionella, aktivister, människorättsförsvarare, journalister och författare avtjänar mångåriga fängelsestraff. Sedan ett år är de förbjudna att ha kontakt ens med den närmaste familjen. Många placeras i straffläger där svåra förutsättningar råder.

Repressalierna har inte avstannat. Nya arresteringar, domar och straff rapporteras varje dag. Människor misshandlas och torteras, och det belarusiska språket förbjuds i skolor, på högre lärosäten och i vardagligt bruk.

Och utvecklingen eskalerar. Om inget görs kommer Belarus snart att slutgiltigt förvandlas till ett enda stort fångläger, mitt i Europa.

*

I mars 2024 släppte PEN Belarus en rapport om läget i landet. Rapporten visar att det under 2023 skedde 1499 kränkningar av kulturella och mänskliga rättigheter, riktade mot kulturarbetare i Belarus. Just nu sitter 155 kulturarbetare fängslade eller är frihetsberövade på något sätt. Du kan läsa rapporten här (på engelska).

Ales Bjaljatski. Foto: spring96.org

 

Katsjaryna Andrejeva. Foto: novychas.online

 

Tatsjana Vadalazjskaja. Foto: fly-uni.org

 

Uladzimir Matskevitj. Foto: eurobelarus.info

 

Maksim Znak. Foto: Viktar Babaryka Official

 

Ales Bjaljatski

Författare och människorättskämpe
Dömd till 10 års fängelse i straffkoloni

Ales Bjaljatski är litteraturvetare, författare och en av den belarusiska demokratirörelsens mest centrala gestalter. Sedan 1980-talet har han oförtrutet arbetat för mänskliga rättigheter och demokrati i Belarus. 1996 grundade han människorättscentret Vjasna, som sedan dess systematiskt kartlagt Lukasjenkaregimens brott. Bjaljatski har trakasserats och gripits otaliga gånger och mellan 2011 och 2014 satt han fängslad för påstått skattefusk.

Bjaljatskis namn blev känt för en större allmänhet när han 2022 tilldelades Nobels fredspris för sin outtröttliga kamp. Året innan hade han återigen fängslats, nu tillsammans med två kollegor från Vjasna, anklagad för att organisera och finansiera handlingar som grovt bryter mot den allmänna ordningen.

Den 3 maj 2023 dömdes Ales Bjaljatski till tio års fängelse efter en rättegång kantad av oegentligheter, fabricerade åtal och brist på insyn. Senare i maj förflyttades han från Minsk till en straffkoloni i Horki i östra Belarus.

Ales Bjaljatski är hedersmedlem i Svenska PEN. Han har mottagit en rad utmärkelser, förutom Nobels fredpris till exempel Per Anger-priset, Right Livelihood Award och Sacharovpriset.

 

Katsjaryna Andrejeva

Författare och journalist
Dömd till 10 års fängelse

Katsjaryna Andrejeva är författare och journalist. Tillsammans med sin man Ihar Ilyash skrev hon boken Belarusian Donbas. Boken, som kom ut 2020, handlar om belarusiers deltagande i kriget i Donbas på de ryska separatiststyrkornas sida. En domstol stämplade boken som extremistisk och i mars 2021 förbjöds den.

Den 15 november 2020 bevakade Katsjaryna Andrejeva, som journalist, en manifestation där tusentals människor hedrade minnet av konstnären Raman Bandarenka som misshandlats till döds vid en protestaktion två dagar tidigare. Tusentals människor greps, bland dem Katsjaryna Andrejeva. Hon dömdes till sju dagars administrativt frihetsberövande, men efter de sju dagarna släpptes hon inte utan häktades. Den 18 februari 2021 dömdes hon till två års fängelse för ”organisering och förberedelse av handlingar som grovt kränker den allmänna ordningen”.

Den 4 juni 2022 inleddes en ny rättegång där hon åtalades för ”förräderi mot staten”. Rättegången hölls bakom stängda dörrar och fallet omgärdades av sekretess. Den 13 juli samma år dömdes hon till ytterligare åtta års fängelse och i början av oktober överfördes hon till fångläger nr 4 i Homel. Katsjaryna Andrejeva har förts upp på inrikesministeriets lista över ”extremister”.

 

Tatsjana Vadalazjskaja

Sociolog och författare
Dömd till 2,5 års fängelse

Tatsjana Vadalazjskaja är sociolog och författare till böcker och artiklar om humaniora, kulturpolitik och samtida tänkande i Belarus. Hon är även samordnare för det så kallade Flygande universitetet, en oberoende plattform för kritiskt tänkande, där hon har ett nära samarbete med filosofen Uladzimir Matskevitj. De har skrivit flera artiklar tillsammans.

Den 4 augusti 2021 greps Tatsjana Vadalazjskaja tillsammans med Uladzimir Matskevitj och dömdes till administrativt förvar i tio dagar för ”organisering och förberedelse av handlingar som grovt kränker allmän ordning”.

I mars 2022 ansökte hon hos den belarusiska Undersökningskommittén om tillstånd att resa till Litauen för läkarvård, men blev i stället häktad och anklagades för ”organisering och förberedelse av handlingar som grovt kränker den allmänna ordningen eller aktivt deltagande i dem”. I juni samma år dömdes hon till 2,5 år på öppen anstalt och började avtjäna sitt straff i oktober samma år.

Den 14 oktober 2022 förde inrikesministeriet upp Tatsjana Vadalazjskaja på listan över personer som är inblandade i extremistisk verksamhet.

 

Uladzimir Matskevitj

Filosof och författare
Dömd till 5 års fängelse

Den erkände filosofen och författaren Uladzimir Matskevitj dömdes sommaren 2022 till fem års fängelse efter en rad anklagelser på oklar grund. Rättegången i Minsk hölls bakom stängda dörrar. I februari 2023 flyttades Matskevitj till ett fängelse i Mahilioŭ, med hårdare restriktioner där kontakten med hans familj är mycket begränsad.

PEN-medlemmen Uladzimir Matskevitj är en frontfigur inom den intellektuella motståndsrörelsen i Belarus. Hans akademiska fält inom filosofin är metodologi och tillsammans med olika kollegor har han utarbetat metoder för hur diktaturen ska kunna monteras ner och demokrati ska kunna byggas upp. Det handlar om förändringar inte bara inom politiken utan också inom kulturen och utbildningsväsendet. Dessa metoder har han presenterat i föreläsningar, forskningsartiklar och böcker. Han är också en av grundarna till det så kallade Flygande universitetet, en oberoende plattform för kritiskt tänkande.

Trots att Matskevitj är teoretiker drar han sig inte för att polemisera med den belarusiska presidenten. Den 2 augusti 2021 skrev han ett öppet brev med titeln ”Till medborgare Lukasjenka från medborgare Matskevitj”. Det var två dagar efter det som han greps, för att tio månader senare ta emot fängelsedomen. Bland anklagelserna fanns att han skulle ha ”grundat en extremistgrupp” och förolämpat presidenten. I samband med domen lades Matskevitjs namn till regimens lista över så kallade "extremister" som inte tillåts inneha någon befattning inom landets förvaltning.

Maksim Znak

Poet och jurist
Dömd till 10 års fängelse. Nekas kontakt med familj och advokater

Maksim Znak, född 1981, är en belarusisk poet och jurist. Han var juridiskt ombud åt presidentkandidaterna Viktar Babaryka och Svjatlana Tsichanouskaja. Maksim Znak var med och grundade den belarusiska oppositionens samordningsråd med målet att säkerställa en fredlig lösning på krisen som uppstod efter presidentvalet 2020.

Den 9 september 2020 greps Maksim Znak av en grupp maskerade män i civila kläder. Rättegången hölls bakom stängda dörrar i den regionala domstolen i Minsk och inleddes nästan ett år senare den 4 augusti 2021. Han dömdes till tio års fängelse enligt tre artiklar i strafflagen för ”uppmaning till handlingar som syftar till att skada den nationella säkerheten”, ”konspiration för att gripa statsmakten” och ”bildandet av en extremistgrupp”.

Maksim Znak avtjänar sitt straff i fängelseläger nr 3 i Vitba. Sedan februari 2023 har Maksim Znak varit helt berövad kontakt med omvärlden. Han får inte träffa sina advokater och inte ta emot besök eller korrespondens från sin familj. Alla advokater som försvarade Maksim Znak har fråntagits rätten att utöva advokatyrket.

Maksim Znak har under många år skrivit dikter och sånger. Han har givit ut flera album och tagit emot flera priser. I fängelset skrev Maksim boken Zekamerone med vittnesmål från fängelselivet. Boken har översatts till flera språk, bland annat svenska.