om svenska pen
Svenska PEN bevakar, kartlägger och motverkar hoten mot det fria ordet, i Sverige och internationellt. Vi uppvaktar beslutsfattare, ambassader och regeringsföreträdare, till stöd för fängslade och förföljda författare. Genom brevskrivning, debattartiklar och manifestationer bedriver vi internationella kampanjer till stöd för hotade författare och vi bevakar också yttrandefrihetsfrågor här i Sverige.
Vi sprider också kunskap och engagemang för det fria ordet genom debatt, föreläsningar och programverksamhet. Vår internationella tidskrift PEN/Opp fungerar som en plattform för människor att berätta historier som relaterar till den genomgripande och explosiva kampen för yttrandefriheten. Sedan 1985 delar vi årligen ut Tucholskypriset, till en förtjänt författare som till följd av sitt litterära arbete lever i exil eller under hot i sitt land. I vår podd Yttrandefrihetspodden för vi samtal om vår tids mest brännande frågor kring yttrandefrihet, litteraturens frihet och demokrati.
Svenska PEN grundades 1922, som ett av PEN-organisationens första center. Kvinnliga författare, som Elin Wägner och Marika Stiernstedt, fick tillträde från 1925. Fram till andra världskriget var organisationen huvudsakligen en diskussionsklubb, men från sent 1940-tal och framåt förändrades organisationen mot att arbeta med yttrandefrihetsfrågor och internationell solidaritet.
Poeten Anders Österling var Svenska PEN:s första ordförande
Svenska PENs stadgar och årsredovisning
Här kan du ladda ner Svenska PEN:s stadgar och senaste årsredovisning, klicka på knappen så öppnas dokumentet i ett nytt fönster: