Svenska PEN och kampen för det fria ordet 

Välkommen till en kväll om yttrandefrihetens utmaningar. Hur försvarar vi det fria ordet och hur kan vi påverka samhällsutvecklingen? Vad gör Svenska PEN rent konkret? Hur skulle du som PEN-medlem kunna bidra till arbetet? Möt Svenska PENs ordförande Jesper Bengtsson och generalsekreterare Anna Livion Ingvarsson i ett samtal som leds av Marit Kapla, redaktör för tidskriften Ord & Bild.

Fängslade författares dag 15 november 2018

Fängslade författares dag 15 november 2018

Världen över sitter hundratals författare, journalister och bloggare fängslade för brottet att sätta ord på människors tankar och drömmar. Den 15 november varje år påminner PEN runtom i världen om kampen för hotade författare och för det fria ordet. Här kan du läsa om evenemangen i Stockholm och Göteborg. Varmt välkommen!

Svensk språkstrid – ett samtal om ordens betydelse

Det politiska språket är i förändring. Centrala begrepp som yttrandefrihet och medborgarskap laddas med nya betydelser under trycket från olika ideologiska utgångspunkter. När orden får nya innebörder förändras vårt sätt att betrakta samhället. Går det att vända den här utvecklingen och i stället vidga de politiska begreppen i en mer öppen riktning? 

GUI MINHAI UPPMÄRKSAMMAS PÅ PRESSFRIHETSDAGEN DEN 3 MAJ

GUI MINHAI  UPPMÄRKSAMMAS PÅ PRESSFRIHETSDAGEN DEN 3 MAJ

Den 17 oktober 2015 kidnappade kinesiska myndigheter den svenske medborgaren och bokförläggaren Gui Minhai under en semesterresa i Thailand. Hans ”brott” är med stor sannolikhet att ha  publicerat regimkritiska böcker. I två år isolerades han från omvärlden utan advokat, rättegång och åtalspunkt.

Med anledning av detta anordnas en stödmanifestation för Gui Minhai på Press – och yttrandefrihetsdagen den 3 maj 2018, 12.00 utanför Kinas ambassad (Lidovägen 8, Djurgårdsbrunnviken, nära Etnografiska museet och Tekniska museet).

Pragvår och sammetsrevolution – en kväll om Tjeckien, yttrandefrihet och litteratur

Pragvår och sammetsrevolution – en kväll om Tjeckien, yttrandefrihet och litteratur

Vad vet vi om Tjeckien i dag? Vad vet vi om historien, litteraturen, yttrandefriheten och förutsättningarna för skapande och uttryck? Anna Mattsson, författare och styrelseledamot av Svenska PEN och Författarcentrum Väst,  samtalar med Jana Witthed och Markéta Hejkalová om Tjeckien då och nu, om politik, historia och litteratur. Ett unikt tillfälle att få ta del av ett samtal med både allmänna och personliga infallsvinklar.

Datum: 18 april 2018
Tid: 19:00
Plats: Göteborgs Litteraturhus, Heurlins plats 1

Fri entré