Stockholm 3 april: Som om vi aldrig funnits

Stockholm 3 april: Som om vi aldrig funnits

Ett samtal om svenska statens övergrepp mot tornedalingar, kväner, lantalaiset och meänkielitalande, som utretts i en Sannings- och försoningskommission. Vad innebär denna utredning för minoriteten, och hur går man vidare? Hur kunde övergreppen äga rum och sedan även förtigas så länge?

Stockholm: Fängslade författares dag

Stockholm: Fängslade författares dag

Svenska PEN delar sedan 1985 ut Tucholskypriset till "en förföljd, hotad eller landsflyktig författare eller journalist" på Fängslade författares dag. 2023 går priset till den ukrainske poeten och författaren Serhij Zjadan. I år hålls prisceremonin på Kulturhuset Stadsteatern med ett program som innehåller litteratur och musik från Ukraina.

Stockholm: Förbjudna böcker, förbjudna ord

Stockholm: Förbjudna böcker, förbjudna ord

Svenska PEN och Bonniers konsthall bjuder in till ett panelsamtal den 6 september om en på många håll mycket angelägen fråga. En banned books-våg sveper över USA och i Ungern får barnböcker med HBTQI-teman inte skyltas. I Sverige kritiseras Drag Queen Story Hour och luciatåg med transpersoner stoppas. Samtidigt anlitas så kallade sensitivity readers av bokförlag, och ord och uttryck redigeras bort och byts ut. Vad är skillnaden? Vem ska skyddas, och mot vad?

Almedalen: Hur ska regeringen få Dawit Isaak och Gui Minhai frigivna?

Almedalen: Hur ska regeringen få Dawit Isaak och Gui Minhai frigivna?

Sedan regeringsförklaringen i höstas har det varit tyst från regeringen och UD om det svenska arbetet för att få Dawit Isaak och Gui Minhai frigivna. Vi är många som undrar: När och hur ska regeringen få Dawit Isaak och Gui Minhai frigivna? Svenska PEN medarrangerar ett samtal i Almedalen med bland andra Dawit Isaaks familj.

Stockholm: Hotet mot yttrandefriheten i Sverige

Stockholm: Hotet mot yttrandefriheten i Sverige

Fredag 12 maj, 15:30, Stora Nygatan 7'

Yttrandefrihetsfrågorna blir alltmer brännande här i Sverige. Nya spionlagar. Hat och hot i sociala medier. Politiker som inte förstår innebörden av armlängds avstånd. Ett public service alltmer utsatt för påtryckningar och kritik. De frågor som Svenska PEN länge bevakat utomlands, i länder som Ungern, Turkiet, eller för den delen USA, har flyttat innanför våra egna gränser. Det nya politiska klimatet vad gäller kulturpolitik gör att författare, journalister och bibliotekarier, står inför en ny verklighet med hot och hat och självcensur på en ny nivå. Så hur rustar vi oss för denna nya verklighet? Medverkande: Karin Pettersson (Aftonbladet), Anders Q Björkman (SvD), Judith Kiros (poet, journalist), Kerstin Almegård (Svenska PEN).