Stockholm: Dramaten läser texter av Nobels fredspris-mottagaren Maria Ressa

Den filippinska journalisten och författaren Maria Ressas texter uppmärksammas i höstens första Dramaten.Doc, ett koncept som sätter fokus på konstnärliga kommentarer om samtiden och reagerar på aktuella händelser.

Under konstnärlig ledning av Dmitri Plax ges, den 12 september, en gestaltad läsning av texter ur den filippinska journalisten och författaren Maria Ressas bok Konsten att bekämpa en diktator. Medverkar gör skådespelare från Dramatens ensemble.

Kvällen är ett samarbete mellan Svenska PEN, Dramaten och Albert Bonniers förlag.

Mer information och biljetter till kvällen här.

Maria Ressa är journalist och författare. Hon är grundare av nyhetssajten Rappler och var dessförinnan korrespondent för CNN. Hon tilldelades Svenska PEN:s Tucholskypris 2020 och året därpå Nobels fredspris tillsammans med Dmitrij Muratov. Konsten att bekämpa en diktator är hennes senaste bok som handlar om hur demokratier världen över hackas sönder genom desinformation och manipulation. Boken är översatt till svenska av Manne Svensson.

Foto: Beth Frondoso

Dramaten.Doc startade våren 2023 och har totalt gett fem gestaltade läsningar. Under våren lästes texter av den ukrainske journalisten och författaren Stanislav Asejev, den armeniske journalisten Lika Zakarjan, den kurdiske författaren och översättaren Firat Ceweri, de belarusiska författarna Ales Bjaljatski och Maksim Znak och den ryska dramatikern Svetlana Petrijtjuk.