Stockholm: Fängslade författares dag

Världen över sitter hundratals författare, journalister och bloggare fängslade för brottet att de använt sin yttrandefrihet och satt ord på människors tankar och drömmar. På Fängslade författares dag den 15 november påminner Svenska PEN om kampen för hotade författare och för det fria ordet runtom i världen. I år uppmärksammar vi Fängslade författares dag med ett program fyllt av litteratur och musik på Kulturhuset Stadsteatern.

Svenska PEN sedan 1985 ut Tucholskypriset till "en förföljd, hotad eller landsflyktig författare eller journalist" på Fängslade författares dag. 2023 går priset till den ukrainske författaren och poeten Serhij Zjadan, "en av de viktigaste och mest särpräglade rösterna i den ukrainska samtidslitteraturen, som förbehållslöst skildrar det angreppskrig hans land utsätts för, samtidigt som han outtröttligt för ut litteraturen till människor – och därigenom låter konsten verka för en bättre värld". På svenska har han bland annat utkommit med romanerna Internatet och Vorosjilovgrad och diktsamlingen Antennen

Medverkar gör bland andra Kateryna Kisten, skådespelare (känd från tv-serien Folkets tjänare), Roman Gens (aka GE.NS), elektronisk, improviserande ljudkonstnär och Eugene Wolynsky och Karma Look, svensk-ukrainska punkmusiker. Gäst är också Tetyana Teren, verksamhetschef på PEN Ukraina.

Kvällens värd är Stefan Ingvarsson, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier och tidigare kulturråd i Moskva.

När? 15 november, kl.19.00 (cirka 1,5h)

Var? Kulturhuset på Sergels torg i Stockholm

Biljetter till kvällen kan du köpa här.

Illustration: Jesper Waldersten