Gui Minhai

Gui Minhai, född 5 maj i Ningbo Kina, författare och förläggare.

År 1988, ett år innan massakern vid Himmelska fridens torg, sökte sig Gui Minhai till Sverige tillsammans med sin fru. Fjärde juni-massakern 1989 som kom att innebära en fara för kinesiska akademiker i utlandet gjorde att Gui Minhai och hans fru sökte politisk asyl i Sverige där de 1992 fick permanent uppehållstillstånd.

Gui Minhai har skrivit flera böcker om kinesisk politik och även arbetat som förläggare i Hong Kong.

 
Gui Minhai.jpg

Den 17 oktober 2015 greps Gui Minhai, i sin semesterbostad i Thailand, av civilklädda kinesiska agenter. I hemlighet fördes han till Kina och det var länge okänt var han befann sig.

I januari 2016 erkände kinesiska myndigheter att han hölls fängslad och i en framtvingad ”bekännelse”, som visades i en statskontrollerad tevekanal, sa Gui Minhai att han frivilligt återvänt till Kina på grund av ett trafikbrott från 2003. Han sa också att han inte ville ha någon hjälp från den svenska regeringen.

Trots att myndigheterna erkände att Gui Minhai befann sig i kinesiskt förvar blev han varken åtalad, ställd inför rätta eller dömd. Några månader senare sändes ännu en ”bekännelse” i teve. Den här gången erkände Gui Minhai att han distribuerat böcker till Kina och han hävdade, än en gång, att han inte ville ha något stöd från Sverige.

I oktober 2017 släpptes Gui Minhai från fängelset. Trots att myndigheterna hävdade att han var en fri man, placerades han under hård bevakning i husarrest. Den 20 januari 2018 eskorterades Gui Minhai av två svenska diplomater på tåg från Shanghai till Peking för att genomgå en läkarundersökning på ambassaden. Plötsligt klev tio civilklädda poliser på tåget och grep honom. Än en gång var Gui Minhai ”försvunnen”, tills ett uttalande gjordes av kinesiska UD där de meddelade att han var föremål för ”rättsliga tvångsåtgärder”.

Den 9 februari tvingades Gui Minhai, för tredje gången, framträda, denna gång i en ”intervju” med kinesiska journalister. Gui Minhai klandrade Sverige för sin nuvarande situation och sa att han inte ville ha någon hjälp utifrån.

Den 12 februari 2018 tilldelades Gui Minhai, den internationella förläggarföreningens, Prix Voltaire, och han är hedersmedlem i Svenska PEN.