Narges Mohammadi

Narges Mohammadi, född 1972 i Iran, journalist, fysiker och människorättsaktivist.

Narges Mohammadi är en central person i kampen för mänskliga rättigheter i Iran. Under flera år har hon fört kampen för kvinnors rättigheter, yttrandefrihet och mot dödsstraff. Hon är en av grundarna till Iranian National Peace Council, som består av författare, artister, advokater och aktivister som arbetar för mänskliga rättigheter i Iran. Hon är även engagerad i Defenders of Human Rights Centre, som förser politiska fångar med försvarsadvokater. 

 
narges.jpg

I juni 2010 greps Narges Mohammadi och dömdes till elva års fängelse. Domen överklagades och under tiden var hon fri mot borgen. Straffet sänktes i högre instans till sex års fängelse. Den 20 april 2016 ställdes Narges återigen inför rätta, åtalad för att ha "spridit propaganda mot staten", för att ha varit medlem i "en illegal organisation med syfte att skada den nationella säkerheten", den nu förbjudna organisationen Defenders of Human Rights Centre och för sitt arbete i organisationen Step by step to stop the death penalty. I september samma år dömdes hon till sammanlagt 16 års fängelse och kommer att friges först 2026.

Narges Mohammadis hälsotillstånd är mycket dåligt, hon utsätts för svåra trakasserier i det ökända Evinfängelset i Teheran. Hennes man, journalisten och människorättsaktivisten Taghi Rahmadi lever i exil i Paris med parets två barn. Nargis har nekats ha kontakt med sin familj, men efter att hon hungerstrejkat tillåts hon nu tala i telefon med sina barn en gång i veckan.

År 2011 tilldelades Narges Mohammadi den svenska regeringens Per Angerpris och hon är hedersmedlem i Svenska PEN.