Tillbaka till alla evenemang

Echoing the Voices of Women – Kvinna, Liv, Frihet


  • Malmö Konsthall S:t Johannesgatan 7 Malmö Sweden (se karta)

Varmt välkommen till Malmö Konsthall för att uppmärksamma internationella kvinnodagen i solidaritet med kvinnor i hela världen. Under två söndagar, den 3 och 10 mars, samlas vi för att uppmärksamma kvinnor i några av världens konfliktområden, i år med särskilt fokus på Gaza. Vi gör det i kulturens tecken med musik, uppläsningar, dans och samtal.

3 MARS: KOLLEKTIV AKTION KL 11–17
Söndagen den 3 mars skriver vi kollektivt på konsthallens fönster mot Magistratsparken, där publiken bjuds in att skriva texter av kvinnliga författare och kulturskapare från olika håll i världen som lever under förtryck eller i krig. Arrangemanget är en fortsättning på installationen på biograf Panora 2023, då fönstren fylldes av texter av fängslade kvinnor i Iran. Medverkar utöver arrangörerna gör även konstnären Leif Holmstrand, aktuell i pågående utställning, och de kinesiska konstnärerna och aktivisterna Shi Tou och Mingming. Texterna som skrivs och läses är skrivna av bland andra Somaya El Sousi, Fidaa Ziyad, Hiba Abu Nada, Mahvash Sabet, Laila Al-Sa'ih, Julia Tsimafejeva, Asmaa Azaizeh, Narya Martysevitj och Iryna Leushyna.

10 MARS: PROGRAMDAG KL 13–16
Söndagen den 10 mars erbjuder vi ett fullspäckat program i C-salen på Malmö Konsthall. Vi samlas för att höra och dela kvinnors röster, påminna oss om att aldrig sluta lyssna eller engagera oss mot världens orättvisor. Programmets musik och dans är skriven/skapad för detta arrangemang. Bland andra Johanna Knutsson – en av Nordens mest älskade musikskapare inom elektronisk musik – har specialkomponerat ett musikstycke för Malmö Konsthall, där hon utgått från de iranska kvinnornas vittnesmål från Evinfängelset.

Medverkande den 10 mars:

Samtal: Sandi Hilal, Åsa Ohlsson, Firoozeh Farvardin
Musik: Johanna Knutsson, Yasmine El Baramawy
Performance (dans): Monirah Hashemi
Diktläsning och uppläsning av livsberättelser på flertalet språk: Ida Börjel, Merima Dizdarević, Margareta Flygt, Oline Stig, Petra Mölstad, Shora Esmailian, Nora Lagström Jebara, Helan Ciya, Felicia Mulinari, Aslı Ceren Aslan, Mahboba Ibrahimi, Leif Holmstrand, Parvin Ardalan

Program och klockslag här.

Fri entré till allt program.

Arrangörer: PEN Malmö, Feminist Dialog, Feminists for Jina, ABF Malmö i samarbete med Malmö Konsthall