Sydafrika: Journalisten Jacques Pauw riskerar fängelse för sin kritiska bok om president Zumas styre

Jacques Pauw fotograferad av Addy Goedhart, bilden är beskuren

Jacques Pauw fotograferad av Addy Goedhart, bilden är beskuren

Enligt uppgift har åtal väckts mot den sydafrikanske journalisten och författaren, Jacques Pauw, på grund av hans nyligen publicerade bok The President’s Keepers.

Boken, som släpptes den 29 oktober, har väckt mycket uppmärksamhet. Den avslöjar utbredd korruption, bedrägeri och andra ekonomiska oegentligheter under president Zumas styre.

I ett brev hotar den sydafrikanska säkerhetstjänsten med rättsliga åtgärder mot såväl författaren som förläggaren om inte boken dras tillbaka. Den 9 november bekräftade en talesperson från polisen att åtal har förberetts, men det är ännu oklart på vilka grunder. Enligt bokförlaget, NB Publishers, har de endast fått veta att det ska röra sig om två olika åtalspunkter.

Advokaten Willem de Klerk, som företräder både författaren Jacques Pauw och bokförlaget, skriver i ett brev till säkerhetstjänsten, att det är fullkomligt ologiskt att kräva att boken ska dras tillbaka, eftersom den redan sålts i stora upplagor.

Svenska PEN är tillsammans med PEN International, PEN Afrikaans och PEN South Africa mycket kritiska till att myndigheterna gått ut med information om att åtal ska väckas utan att redogöra för vare sig detaljerna i åtalet eller skälen.  PEN är även djupt oroad över uppgifter om att Jacques Pauw har fått anonyma dödshot.

Organisationen fördömer kraftfullt de sydafrikanska myndigheternas försök att, via censur och hot, tysta kritik från en internationellt välrenommerad undersökande journalist.