Livstidsdomar i Istanbul

Brottsdomstolen i Silivri i Istanbul dömde på fredagseftermiddagen en av Turkiets mest framstående romanförfattare, Ahmet Altan, hans bror, Mehmet Altan, professor i ekonomi, och journalisten Nazli Ilicak för påstått samröre med den sk Gülenrörelsen, till vardera livstids fängelse.

Ytterligare tre medieprofiler åtalade i samma rättegång hotas nu av ett helt liv bakom galler. Ahmet Altan som tidigare varit chefredaktör för den politiska tidskriften, Taraf, anklagades tillsammans med de övriga åtalade för att i förväg ha känt till de misslyckade kupplanerna sommaren 2016. Dessutom påstods de ha haft ett finger med i själva kuppen och gett ”förhärligande budskap om denna” i ett TV-program kvällarna innan.

Ahmet Altan och hans bror Mehmet Altan, har suttit fängslade sedan september 2016. Den 73-åriga kvinnliga journalisten Nazli Ilicak var en av de första som greps. Även hon är välkänd profil i Turkiet som dessutom suttit i parlamentet.  

Strax innan Ahmet Altan fängslades gjorde han följande uttalande: ”Det här är vårt land, vi har inget att frukta. Vi kommer alltid att försvara lagen och demokratin.”

I ett utsmugglat brev från högsäkerhetsfängelset i Istanbul skrev han nyligen: ”De har makten att placera mig bakom lås och bom, men de kommer aldrig att lyckas spärra in mig i fängelset. Så fort de gör det kommer jag att kasta mig ut på en resa i världen, vilande på min oändliga själs vingar. För liksom alla andra författare kan jag skapa magi. Jag kan spränga väggar med denna förmåga.”

En rad författare, bland dem Arundhati Roy, JM Coetze, Philip Oullman och AS Byatt har tidigare krävt hans omedelbara frigivning.

Svenska PEN anser att domarna är ett tecken på rättsstatens upplösning i Turkiet. Situationen för andra gripna journalister är mycket oroande i och med dagens dystra besked.

I Dissidentbloggen #23 med tema Turkiet finns Ahmet Altans försvarstal i svensk översättning: Ett slakthus för lag och rätt