PEN International kräver Hamza Yalcins omedelbara frisläppande

PEN International är djupt oroade över svenske medborgaren och författaren Hamza Yalcins gripande, och risken för att han lämnas ut till Turkiet där han riskerar 22 års fängelse. Sedan kuppförsöket förra året har landet runt 200 frihetsberövade journalister, många av dessa är anklagade för att stötta terrorism, men bevisningen har varit knapp eller ingen alls. PEN International kräver därför av de spanska myndigheterna att han omedelbart släpps och tillåts återvända till Sverige.

"It is highly alarming that Spain arrested Hamza Yalçın pursuant to a request emanating from Turkey, which through Interpol appears to be attempting to extend internationally its persecution of journalists for exercising their right to freedom of expression", säger Carles Torner, Executive Director vid PEN International.

”We are alarmed by the detention of Hamza Yalçın under charges that hide that he is persecuted for his writings and his analysis critical of the Turkish government. We ask for his immediate release", säger Carme Arenas, ordförande i Katalanska PEN, på plats i Barcelona.

Läs PEN Internationals fullständiga uttalande här:

http://www.pen-international.org/newsitems/spain-release-turkish-swedish-journalist/