Can Dündar och Erdem Gül dömda till fängelse

Domen mot Cumhüriyets chefredaktör Can Dündar och journalisten Erdem Gül föll fredagen den 6 maj. Dündar dömdes till fem år och tio månader i fängelse, Gül till fem år. Även om åklagarens krav på livstids fängelse med hårda restriktioner avvisades av domstolen är domen ett övergrepp mot det fria ordet.

Svenska PEN fortsätter att stödja Dündar och Gül i deras kamp för ett fullständigt frikännande.

 

I en paus i domstolsförhandlingarna attackerades Can Dündar av en beväpnad man som avlossade flera skott mot honom, men utan att träffa. Någon förklaring till hur attentatsmannen kunnat ta sig igenom säkerhetskontrollerna kring domstolen har inte givits. Dündar själv kommenterade händelsen med att han just hade överlevt två övergrepp: ett utanför rättssalen och ett inne i den.

Samma dag som rättegången mot Dündar och Gül avslutades dömdes ytterligare två journalister knutna till Cumhüriyet till fängelse. Veckan efter attacken mot Charlie Hebdo publicerade journalisterna Hikmet Cetinkaya och Ceyda Karan två uppslag om den, illustrerade bland annat med den satirteckning som fanns på omslaget till det första numret efter attacken och som föreställde profeten Muhammed med en skylt med texten Je suis Charlie. För detta åtalades de för att ha ”hetsat till religiöst hat och fientlighet” och för att ha ”sårat religiösa känslor”. På den första punkten dömdes de till två års fängelse, medan de frikändes på den andra.

Flera andra rättegångar mot oppositionella journalister, författare och akademiker pågår samtidigt i Turkiet. I skydd av flyktingavtalet med EU går president Erdogan allt längre i sin strävan att tysta alla oppositionella röster inom landet. Måndag 16 maj medverkar Svenska PEN:s ordförande Ola Larsmo i ett samtal om detta på Publicistklubben i samband med att klubbens Anna Politkovskaja-pris delas ut till Dündar och Gül.