Nytt nummer av Dissidentbloggen fokuserar på fristadssystemet

Det har gått över tjugo år sedan idén att be städer skydda och främja förföljda författare föddes och började förverkligas. I dag finns det 52 fristäder runtom i världen och systemet har aldrig varit starkare än nu. Sverige har gått förbi förgrundslandet Norge och är just nu det land med flest fristäder i världen – hela femton stycken. Vi ägnar detta nummer helt och hållet åt fristadssystemet.

Ola Larsmo skriver i sitt förord:

”I en värld där yttrandefriheten alltmer trängs från olika håll, även i de länder som kallar sig demokratier, är fristadssystemet och den uppslutning det fått från lokalpolitiker, eldsjälar och författarna själva ett av de få verkligt inspirerande exemplen på att det går att organisera motkrafter mot terror. Fredliga och konstruktiva motåtgärder som ger det fria ordet tyngd och kraft. Den fasta punkt från vilken Arkimedes sade att det gick att flytta världen.”

Housam Al-Mosilli | En dag kommer jag att återvända till mitt hemland
Den syriske poeten Housam Al-Mosilli tvingades fly från Syrien 2012 efter att ha fängslats och torterats i tre omgångar. Under fyra år levde han i exil i Istanbul i väntan på en fristad. Den 25 februari anlände han till Linköping som stadens första fristadsförfattare. Vi bad honom skriva dagbok under den sista tiden i Istanbul.

Anzhelina Polonskaya | ”Min stad, som inte är min”
Efter mordet på oppositionspolitikern Boris Nemtsov som sköts till döds i Moskva den 27 februari 2015, blev situationen ohållbar för alltfler intellektuella i Ryssland. Däribland för den ryska författaren Anzhelina Polonskaya som i september tvingades fly och fick en fristad i Frankfurt. Här berättar hon om den nya identiteten – att vara exilförfattare.

Daniel Gustafsson | Fristadsförfattare på grund av sexuell orientering
För den somaliska författare Ahmed Mohamed blev det alltför riskabelt att vara öppet homosexuell och skriva om det i en starkt homofobisk miljö. Med hjälp av ICORN kunde han till slut bli Skellefteås första fristadsförfattare. Men verkligheten som invandrare i Sverige visade sig långt ifrån okomplicerad. Jude Dibia från Nigeria kom till Malmö som fristadsförfattare efter att ha tillbringat ett år i exil i USA. Hans böcker gjorde det omöjligt även för honom att stanna kvar i sitt hemland. Nu försöker båda använda sin nya plattform i Sverige för att förändra negativa attityder mot hbtq-personer i Afrika och Mellanöstern.

Läs hela numret här

_________________________________________

KONTAKTA OSS FÖR MER INFORMATION

Ola Larsmo
Chefredaktör och ansvarig utgivare
E-mail ola.larsmo@svenskapen.se
Telefon 0708-26 85 57

Elnaz Baghlanian
Redaktör
E-mail elnaz.baghlanian@svenskapen.se
Telefon 0702-72 57 33

Dissidentbloggen är en digital tidskrift som ges ut av Svenska PEN. Vi lyfter fram de förbjudna texterna – de som inte kan skrivas och publiceras i författarnas egna hemländer – och ger dem en svensk och en internationell publik. Vi har i dag läsare i över 80 länder. Dissidentbloggen publiceras sedan 2011 med stöd av Postkodlotteriets Kulturstiftelse, SIDA och Statens Kulturråd.