Aktion för kollegor i Syrien

Brev från Jasim Mohamed, Svenska PENs språkkommitté:

Händelserna i Syrien har inte undgått någon av oss. Många av våra syriska kollegor har tagit ställning emot Assads regim och som en följd av det har ett flertal av dem fängslats, en del tvingats lämna landet, andra gått under jorden och många har fått förlorat sina jobb och sina försörjningsmöjligheter. De befinner sig helt enkelt i en nödsituation. Och det är där som ni kommer in i bilden.

Som första PEN-center i världen startar vi en riktad aktion för att hjälpa dessa kollegor ekonomiskt. Tillsammans med Tucholsky-pristagaren Faraj Bayrakdar och andra pålitliga syriska kollegor samordnar vi i styrelsen sändningen av hjälpen. Som en solidarisk och uppriktig handling uppmanar vi alla medlemmar som har möjlighet att ingå i denna aktion och sätta in – efter förmåga – några slantar på vårt PG-konto, 19 63 33–9. Det är MYCKET VIKTIGT att ni märker inbetalningen ”SYRIEN”.

Pengarna skickas direkt till de behövande kollegorna via olika kanaler. För att det ska bli klart för oss vart pengarna tar vägen kommer vi att begära kvitto från mottagaren.

Nedan listar vi ett antal namn på kollegor som är i behov av akuthjälp.

Abdul Nasser Al Aied
Författare, förläggare och yttrandefrihetskämpe. Han har skrivit två romaner. Efter att ha släppts ur fängelset för några månader sedan fortsatte regimen att förfölja honom. Han lyckades fly till Turkiet, men eftersom han inte hade några identitetshandlingar med sig sattes han i turkiskt fängelse.

Abdul Hafiz Abdil Rahman
Poet, författare och översättare. Han satt sex månader i fängelse. Nu befinner han sig på flykt i Turkiet. Hans arkiv, bibliotek och många översättningsmanus från arabiska till kurdiska har beslagtagits av regimen. Han försörjer en familj bestående av 14 personer.

Ibtissam Shakush
Författare och människorättsaktivist. Efter att armén förstörde hennes hus och dödat tre personer i hennes familj flydde hon till Turkiet. Eftersom hon saknar identitetshandlingar, lever hon illegalt i landet.

Lokman Daraki
Poet, författare och journalist. Han har gett ut fem böcker. Han sades upp från sitt jobb på en tidningsredaktion. Är i dag arbetslös och har en familj att försörja.

Kais Mostafa
Poet och journalist. Han har gett ut en bok vid namn Jag letar efter dig på Google. Han är kvar i Syrien, men har tvingats gå under jorden.

Wail Saad
Poet. Han har gett ut en diktsamling, Den sista suputen. Han är kvar i Syrien, men hans situation är kritisk.

Tammam Huneidi
Journalist och poet. Hans debutdiktsamling stoppades i sista minuten av myndigheterna i Syrien. Just nu är han arbetslös och saknar försörjningsmöjligheter.