Turkiet: Ahmet Altan gripen på nytt

I går kväll greps författaren och journalisten Ahmet Altan återigen, bara en vecka efter han släpptes fri den 4 november. Bilder visar hur han förs bort av turkisk polis.

Altan är en framstående författare och journalist. Han var en av alla dem som fängslades efter det misslyckade kuppförsöket 2016. Altan anklagades för att ha kopplingar till predikanten Fethullah Gülen som den turkiska regeringen pekat ut som ansvariga för kuppförsöket. Ahmet Altan nekar till anklagelserna som han menar är ”groteska”. Domstolen dömde honom först till livstid. Sedan ändrades straffet 10 års fängelse, men han beslogs med reseförbud och släpptes fri under övervakning med hänvisning till att han redan suttit häktad i tre år.

I lördags publicerade Altan en artikel i The Guardian om hur det turkiska rättssystemet ignorerar fångarnas rättigheter, och den inleds med orden: Nothing is scarier than an encounter with the horrifying power of someone who holds your fate in his hands.

Svenska PEN är bestört över att han arresterats på nytt, gripandet är skamligt och saknar grund. Altan har inte begått något brott, det är uppenbart att man bara vill straffa honom för att han inte vill låta sig tystas.

Elisabeth Löfgren, ordförande i Fängslade författares kommitté, Svenska PEN :

-       Behandlingen av Ahmet Altan är ett cyniskt politiskt spel, som tydligt visar på de allvarliga bristerna i det turkiska rättssystemet. President Erdogan och vissa parlamentariker har piskat upp en hätsk kampanj mot Ahmet Altan i sociala medier.