Ryssland: Nya medielagar hotar yttrande- och pressfriheten

Den 10 mars 2019 demonstrerade tusentals människor i Moskva mot införandet av de nya medielagarna.

Den 10 mars 2019 demonstrerade tusentals människor i Moskva mot införandet av de nya medielagarna.

PEN International, Moskva PEN och St. Petersburg PEN går samman i ett uttalande om nya medielagar i Ryssland. ”I och med införandet av de två nya lagarna, som dels kriminaliserar ’förolämpning’ av staten och spridning av ’falska nyheter’, dels utökar statens kontroll över internet, gör de ryska myndigheterna allvarliga inskränkningar av yttrandefriheten och underminerar pressfriheten”, skriver de. 

Den 18 mars godkände president Vladimir Putin två nya kontroversiella medielagar. Den första lagen kriminaliserar publicering av onlinematerial som anses innehålla ”uppenbar respektlöshet” mot staten, officiella symboler, samhället, konstitutionen och offentliga organ. Straffet för det är 300.000 rubel i böter (ca 43.000 kronor) eller upp till 15 dagar i fängelse. Den andra lagen förbjuder spridning av nyheter som ryska myndigheter anser vara ”falska”. Straffet för det är 1,5 miljoner rubel (ca 212.000 kronor). Material som strider mot dessa lagar kan – om de medelbart inte raderas – blockeras utan något domstolsbeslut av Roskomnadzor (myndigheten som ansvarar för att övervaka publicering i medier och på nätet). 

Det ryska presidentrådet för civilsamhället och mänskliga rättigheter, liksom många andra nationella människorättsgrupper, har protesterat mot införandet av de nya medielagarna. Den 12 mars undertecknade över 100 författare, journalister, förläggare och redaktörer – medlemmar av Moskva PEN och St. Petersburg PEN samt Free Word Association – ett upprop som fördömde lagarna. De skrev: 

‘The matter at hand is a gross abuse of bureaucratic power, the cynical suppression of the constitutional rights of citizens of the Russian Federation’ and ‘is creating unbearable discriminatory conditions for the Russian media industry. It concludes that the bills represent ‘state repression against the entire journalistic and literary community.’

I en rapport som PEN International nyligen publicerade tillsammans med Moskva PEN och St. Petersburg PEN, är de nya medielagarna i Ryssland en del i nedmonteringen av yttrandefriheten i landet – både online och offline. 

Läs mer på PEN Internationals hemsida.