Brevkampanj för fängslade författaren Ahmet Altan

Ahmet altan.png

”De må ha makten att sätta mig i fängelse, men ingen har makten att hålla mig i fängelse.” 

Ahmet Altan

Ahmet Altan är en framstående turkisk författare och journalist. Han var en av alla dem som fängslades efter det misslyckade kuppförsöket i Turkiet 2016. Altan anklagades för att ha kopplingar till predikanten Fethullah Gülen som den turkiska regeringen pekat ut som ansvarig för kuppförsöket. Altan nekar till anklagelserna som han menar är ”groteska”. Domstolen dömde honom först till livstid. Sedan ändrades straffet till 10 års fängelse, men han beslogs med reseförbud och släpptes fri under övervakning med hänvisning till att han redan suttit häktad i tre år.

Den 9 november publicerade Altan en artikel i The Guardian om hur det turkiska rättssystemet ignorerar fångarnas rättigheter, och den inleds med orden: Nothing is scarier than an encounter with the horrifying power of someone who holds your fate in his hands.

Altan släpptes fri den 4 november 2019, men bara en vecka efter greps han återigen. Svenska PEN är bestört över att han arresterats på nytt. Gripandet är skamligt och saknar grund. Altan har inte begått något brott, det är uppenbart att man bara vill straffa honom för att han inte vill låta sig tystas.

Skriv till de turkiska myndigheterna och kräv:

  •  att åtalet mot Ahmet Altan upphävs och att han omedelbart och villkorslöst släpps från fängelset;

  • att de turkiska myndigheterna slutar åtala och fängsla författare och journalister på grundlösa anklagelser;

  • att omedelbart och villkorslöst släppa alla författare och journalister som hålls fängslade i Turkiet enbart för att med fredliga medel ha utövat sin rätt till yttrandefrihet. 

Skicka brevet till:
Minister of Justice Abdulhamit Gül
Ministry of Justice, Adalet Bakanlığı
06659 Ankara
Turkey

Skicka gärna även en kopia till Turkiets ambassad i Stockholm:

Ambassador Hakkı Emre Yunt 
Dag Hammarskjölds väg 20
115 27 Stockholm

Du kan även skicka en hälsning direkt till Altan på följande mejladress: ahmetaltanmehmetaltan@gmail.com. Altans advokat läser upp breven när han besöker Altan i fängelset. Här kan du läsa några av breven som har skickats till honom: https://ahmetaltanmehmetaltan.com/